LAURA COX - Burning Bright (2019)

2019. november 17. - Mr.Zoom

laura-cox-e1573503418755.jpg

A nemrégiben megjelent Laura Cox lemez kapcsán érdemes elmerengeni kicsit komolyabban a zenevilágról és úgy egyáltalán az ismertségről/elismertségről. Miért lesz valakiből rocksztár? Másból miért nem? Egyáltalán, mi a fontos valójában: zenélni vagy a zenén keresztül érvényesülni, esetleg mindkettő, vagy egyik sem? A megszokottnál kicsit szabadabb hangvételű lemezkritika következik, melyhez az apropót a november 8-án piacra került "Burning Bright" című lemez adja.

Tovább

HAYSTACK - The Sacrifice (2019)

haystack_the_sacrifice_artwork.jpg

Két olyan stílusirányzat keveredik az 1994-ben verbuválódott stockholmi Haystack (Uffe Cederlung - gitár/ének, Jonas Lundberg - dobok, Patrik Thorngren - basszusgitár) munkásságában, mely elméletben talán nehezen összeegyeztethető, a gyakorlat viszont egészen más képet fest: a banda mocskos stoner/punk esszenciája bizony működőképes, bár a punk, mint olyan, leginkább az énektémákban, valamint az előadásmódban tükröződik vissza. Uffe Cederlung amúgy a legendás death metal banda, az Entombed tagja is egyben.

Tovább

D.A.D - A Prayer For The Loud (2019)

1000x1000_7.jpg

Ha beírod a keresőbe a DAD rövidítést, akkor azt látod, hogy az egy község Komárom-Esztergom megyében, az Oroszlányi járásban. Mármint Dad, természetesen. Esetleg a dán D.A.D, akikről legutolsó lemezük apropóján most kritikát fogalmazok meg, felléphetne itt egy titkos minitúra keretei között… Micsoda cím lenne: D.A.D in Dad! Ez talán még azt az ötletemet is felülmúlná, mely évekkel ezelőtt Zoránnal kapcsolatban jutott eszembe: miért nem csinál hatalmas bulit Ozorán, s adja ki „Zorán Ozorán” címmel? Vinnék, mint a cukrot, már csak a címe miatt is…

Tovább

FATTYÚ - Új split EP az alföldi blackerektől

fattyu.jpg

A Fattyú az Avius által létrehozott, egyszemélyes pagan black metal, illetve dark ambient alapokon nyugvó projekt, mely 2017 telén kelt életre. Zenéjében a ’90-es évek kásás, karcos black metalja keveredik a rideg szimfóniákkal, valamint a Kárpát-medence és közvetlen környezetében élő népek folklórjával. A fekete fémen sejtelmesen felfénylik, hogy kik voltak rá nagy hatással. Időnként a nyers és sötét ambient zár minket sötét keblére, máskor pedig a kísérletezgető népi hangszerelés éri el a megfelelő hatást.

Tovább

BILL WARD BAND - Dalpremier: Once This Was A Road

27820_109215592457443_2141583_n.jpg

A Black Sabbath egykori legendás dobosa folyamatosan csepegteti hol az egyik, hol pedig a másik bandájának friss szerzeményeit. Most a Bill Ward Band legújabb kislemezét, a Once This Was A Road című tételt hallgathatjátok meg, melynek érdekessége, hogy Ward itt nem a dobos, hanem az énekes posztját tölti be. 

Tovább

TENGERSZEM - Dalpremier: A tragédia színháza

tengerszem.jpg

A Tengerszem egy 2019-ben létrejött új formáció, mely 2020 elején jelentkezik majd első, tizenegy dalt tartalmazó lemezével. A projekt mögött Mazán Attila (ex-Gyöngyvér) és Danics Dóra, a 2013-as X-Faktor győztese áll. A debütalbumról most közzétették az A tragédia színháza című szerzeményüket, amolyan életjel gyanánt. Ha kedveled a magyar szövegű, női énekkel operáló rockzenét, akkor a hajtás után meg is hallgathatod a nótát.

Tovább

DRYBLOOD - EP-premier a pécsi extrém metal csapattól

dryblood.jpg

A Dryblood zenekar két éve alakult, Pécsen. Két gimnazista srác, Kásádi Márk (szólógitár, ének, dalszerző) és Till Dávid (basszusgitár, dalszerző) önkifejezése ihlette, majd idővel bővült a csapat. A "Sanguine" című kislemez a nyár folyamán látta meg a napvilágot, fél évvel a zenekar jelenlegi formációjának kialakulása után.

Tovább

STRONG DEFORMITY - Klippremier: Riding A Hurricane

strong_deformity.jpg

Jövőre lesz éppen negyedszázada, hogy Szombathelyen megalakult az eleinte extrém, majd pár évvel később már modern elektro-metalt játszó Strong Deformity a death metalos Extreme Deformity és a thrashes Jeanne Dark romjain. A csapat utoljára 2007-ben lépett fel a Szigeten, illetve utolsó teljes lemezük még 2002-ben jelent meg "Magic Syrup" címmel. Az évfordulóra a zenekar - úgy tűnik - jövőre friss stúdióalbummal is készül, melyről most a Riding A Hurricane című tétel klipje tekinthető meg a hajtás után.

Tovább

WATCH MY DYING & OMEGA DIATRIBE - Koncert az Akváriumban

akvarium1129_horizontal.jpg

Rendhagyó extrém metal est Budapest szívében, az Akvárium Kiss Hallban, ahol a Watch My Dying és az Omega Diatribe házigazdáskodásával, a budapesti füstös stoner brigád, a Red Swamp lesz a vendég. Hosszú ideig ez lesz az Omega Diatribe utolsó honi koncertje, hiszen januárban stúdióba vonulnak rögzíteni a negyedik lemezüket. Így ne habozz a jegyvásárlással, hiszen a hazai underground metal szcéna ritkán csíphető el hasonló helyszínen!

Tovább

UNE MISÉRE - Sermon (2019)

68417428_2414253855530442_3047667621685100544_n.jpg

Néha elgondolkodom azon, hogy mi vezérli azt az iszonyatos mennyiségű zenekart, akik jelenleg az underground szcénán belül menetelnek előre megállíthatatlanul. Aztán rájövök, hogy nem más, mint ami engem is: a rockzene szeretete. Ez egy hihetetlenül erős és megingathatatlan vonzalom, melyet csakis egy rockrajongó érthet meg, kívülálló sosem.

Tovább