Rozsdagyár

TOP10 - Rockkoncertek, melyek tragédiával végződtek

2018. szeptember 22. - Kovenant

eodmbataclan-07_1.jpg

A több százezres fesztiválok, de akár az alig száz fős klubkoncertek közönsége is áldozatául eshet a váratlan tragédiáknak. Ezek okai a terrortámadástól kezdve a szélsőséges időjárási körülményeken át egészen a hanyag vagy hozzá nem értő koncertszervezőkig terjedhetnek. Sajnos a rockzenével egyidősek a botrányok és az elmúlt hatvan év nem szűkölködött rettenetes balesetekben és katasztrófákban sem. Cikkünkben a tíz talán legszörnyűbb és legismertebb rock/metal érintettségű koncertet gyűjtöttük egybe.

The Rolling Stones - Altamonti Rockfesztivál (1969)

Embed from Getty Images

Mai szemmel nézve gyakorlatilag felfoghatatlan, ami az 1969. december 6-án, Kalifornia államban megrendezett rockfesztiválon történt. A négy hónappal korábban, New York államban megtartott Woodstock mintájára elképzelt, közel háromszázezer fős látogatottságú koncerten olyan előadók léptek fel, mint a The Jefferson Airplane, a Santana, a The Flying Burrito Brothers, a Crosby, Stills, Nash & Young, majd zárásként a The Rolling Stones. 

A probléma mindösszesen annyi volt, hogy a brit rockzenekar menedzsmentje az amerikai motoros szervezet, a Hells Angels tagjait bízta meg a rendezvény biztosításával, mindösszesen ötszáz dollár értékű sör ellenében, melyet a motorosok bőven el is fogyasztottak a nap során. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium által bűnszervezetként nyilvántartott banda pontos feladatköre sem volt tisztázva, melyre amúgy is alkalmatlanok lettek volna.

A közönség és az amatőr rendfenntartók között olyannyira elmérgesedett a helyzet, hogy számos dulakodás és közelharc is kialakult a nézőtéren, a Hells Angels tagjai motorláncokkal és biliárddákókkal ütötték a tömeget. Az agresszivitás végül egy Meredtih Hunter nevű néző halálában csúcsosodott ki, akit az egyik bandatag halálra késelt. Emellett számtalan személyi sérülés, két cserbenhagyásos gázolás és egy LSD-fogyasztás által okozott fulladás, valamint a randalírozás okozta rombolás is bővítette a károk listáját.

The Who - Cincinnati koncert (1979)

Embed from Getty Images 

1979. december 3-án a brit The Who az Ohio állambeli Cincinnati városában lépett fel aktuális turnéja keretében a Rivefront Coliseum színpadán. Több mint nyolcezer rajongó várt már órák óta az utcán arra, hogy végre beengedjék őket és minél jobb helyet csípjenek el a bulin, lehetőleg a zenészekhez a lehető legközelebb. Így amikor a kapuk végre kinyíltak, a tömeg fékezhetetlenül zúdult be a küzdőtérre és a hamar kialakuló pánikban tizenegy embert tapostak halálra és huszonhatan szenvedtek súlyos sérüléseket.

A zenekart egészen a koncert végéig nem értesítették a történtekről, de amikor végül megtudták, az énekes, Roger Daltrey annyira kiakadt, hogy le akarta mondani a teljes turnét, azonban Pete Townshend gitáros javaslatára végül folytatták a fellépéssorozatot, mivel véleménye szerint ha nem ez történik, akkor az együttes talán többet nem is játszott volna.

Guns 'N' Roses és Metallica - Montreal (1992)

Embed from Getty Images

A két amerikai sztárbanda, a Metallica és a Gun 'N' Roses, mely 1992-ben karrierjük csúcsán állt, közös turnéra indult, melynek azonban 1992-es kanadai, Montreal városában rendezett koncertje már mintha a kezdetektől el lett volna átkozva. 

Indulásképpen a Metallica énekes-ritmusgitáros frontembere, James Hetfield szenvedett másodfokú égési sérüléseket az arcán és a kezein egy hibás pirotechnikai eszköz robbanásától, melynek eredményeképpen a csapat programja is félbeszakadt. Azonban a Gun 'N' Roses erre is rátett egy lapáttal: majd' egy órás késéssel érkeztek, aztán bő ötven perc után le is jöttek a színpadról, mivel Axl Rose hangproblémákra panaszkodott.

A feldühödött, bő ötvenezres tömeg szabályos utcai harcokat robbantott ki, betörte a stadion ablakait, tüzeket gyújtott, barikádokat emelt, amit végül a rendőrség rohamcsapatainak sikerült megfékezniük könnygáz és vízágyú használatával.

Limp Bizkit - Woodstock'99 (1999)

Embed from Getty Images

Az 1999 nyarán megrendezett Woodstock'99 fesztivál célja a legendás és rendkívül békés hangulatú hippirendezvény harmincéves évfordulójának megrendezése lett volna, de sajnos semmi sem úgy sült el, ahogy eredetileg eltervezték. A szélsőséges hőség, az elképesztően drágán árult ásványvíz előtt órákig kígyózó sorok, valamint az elégtelen szervezés miatt a közönség hamar kezelhetetlenné vált. A Korn koncertje alatt csoportos szexuális erőszakra került sor a tömegben, mely a Limp Bizkit fellépése alatt is folytatódott.

Ráadásul a nu-metal csapat koncertje során a rajongók megostromolták és szétrombolták a színpadot leválasztó falakat is. Másnap pedig a Red Hot Chili Peppers programja alatt óriási máglyarakást emeltek a színpad előtti nézőtéren, mely több tízméteres lángokkal égett, égési sérüléseket is okozva. A szexuális erőszak miatt végül letartóztatott 44 férfi közül csak eggyel szemben emeltek vádat.

Pearl Jam - Roskilde Fesztivál (2000) 

pearl_jam_1.jpg

Fotó: Lugnuts (forrás: Wikipedia, LICENSZ)

A dániai Roskilde Fesztivál sokáig a világ egyik legbiztonságosabb helyszíneként volt ismert, egészen 2000. június 30-ig, amikor a Pearl Jam fellépése során a színpad előtt feltorlódott tömeg kilenc fiatalt taposott halálra. A biztonsági őrök szóltak a zenekarnak, akik abba is hagyták a koncertet, illetve felszólították a nézőket, hogy menjenek hátrább, hogy a sérülteket ki lehessen menteni, de sajnos már késő volt.

A csapat a turné hátralevő részét lemondta, majd a két évvel későbbi "Riot Act" című albumon próbálta feldolgozni az eseményeket, a Love Boat Captain című szám dalszövege pedig konkrétan utal a tragédiára.

Great White - The Station, West Warwick (2003)

great_white.jpg

2003. február 20-án Rhose Island állam West Warwick nevű városában lépett fel az amerikai hard rock csapat, a Great White, mégpedig a The Station nevű éjszakai mulatóban. A koncert közben a banda menedzsere véletlenül meggyújtott egy pirotechnikai eszközt, mely belekapott a szigetelőhabba, mely a falakat és a mennyezetet borította.

Először a közönségben nem tudatosult, hogy a színpadon felcsapó tűz nem a látványosság része és így a klubban maradt, de aztán látva, hogy minden lángokban áll, a kijárat felé rohant. Öt és fél perc alatt a teljes épület leégett és összedőlt, száz ember halálát és kétszázharminc súlyos sérülését okozva. A zenekar gitárosa, Ty Longley is a tűzben halt meg. A turnémenedzser tíz év börtönt kapott, a klub tulajdonosai is rács mögé kerültek gondatlan emberölés vádjával. 

Dimebag Darrell - Columbus (2004)

dd_1.jpg

Fotó: April Ashford-Forsythe (forrás: Wikipedia, LICENSZ)

2004. december 8-án Dimebag Darrell, a legendás Pantera gitárosa új bandájával, a Damageplan nevű formációval lépett fel Columbus városban, Ohio államban, amikor egy elmebeteg rajongó, Nathan Gale felmászott a színpadra és tüzet nyitott fegyverével a zenészekre. Háromszor lőtt rá a gitárosra, aki a helyszínen életét vesztette.

Az ott levők közül másik három személy is meghalt, többek között a zenekar egyik biztonsági embere, a klub egyik alkalmazottja, illetve egy rajongó is, mielőtt egy rendőr végül lelőtte az ámokfutót. John Brooks, a Damageplan dobtechnikusa is egyike volt a további hét, súlyosan sérült áldozatnak.

Callejeros - Repóblica Cromagnon, Buenos Aires (2004)

callejeros_1.jpg

Fotó: Thanos (forrás: Wikipedia)

A legbrutálisabb és egyben a legtöbb áldozatot követelő tragédia Buenos Airesben, 2004. december 30-án történt a Repúblic Cromagnon klubban, az argentin rockzenekar, a Callejeros koncertjén. A csapat koncertjén megszokott elem volt, hogy a közönség soraiban petárdákat gyújtanak meg, de a zsúfolásig tömött helyszínen a mini-tűzijáték azonnal belobbantotta a dekorációt és pillanatok alatt lángba borult minden.

A vészkijáratokat kívülről láncokkal zárták le, hogy megakadályozzák a nemfizető nézők bejutását, így a közönség egymást taposva próbált kijutni a mérges gázokkal és szénmonoxiddal teli terem egyetlen, szűk bejárati ajtaján. 194 ember halt meg és 714 sérült meg súlyosan vagy életveszélyesen. 

A zenekar mind a hat tagja 2011-ben az eset második tárgyalásán egyenként tizenegy év börtönt kapott, melyet 2012-ben másodfokon hét évre csökkentettek. Patricio Santos Fontanet énekes-zenekarvezető azonban szó szerint beleőrült a történtekbe és 2013-ban egy speciális, rabok számára fenntartott elmegyógyintézetbe szállították.

Goodbye To Gravity - Colectiv, Bukarest (2015)

colectiv.jpg

Fotó: Alin (forrás: Wikipedia, LICENSZ)

2015. október 30-án a román metalcore zenekar, a Goodbye To Gravity ingyenes lemezbemutató koncertjét tartotta a bukaresti Colectiv nevű klubban, amikor a pirotechnikai eszközök lángra lobbantották a klub zajszigetelésére használt anyagot, a tűz átterjedt a helység mennyezetére és a falakra és a pillanatok alatt kialakuló tragédiát nem lehetett megakadályozni. 

A zenekar öt tagjából egyedül az énekes maradt életben, a baleset összesen hatvannégy áldozatot és 163 súlyos sérültet követelt. Háromnapos nemzeti gyász vette kezdetét az országban, majd pár nap múlva országos tüntetések és megmozdulások kezdődtek a feltárt biztonsági hiányosságok nyomán. Végül 2015. november 4-én Victor Ponta miniszterelnök és teljes kormánya, valamint Bukarest 4. kerületének polgármestere is lemondott a tiltakozások eredményeképpen.

Eagles Of Death Metal - Bataclan Színház, Párizs (2015)

eodmbataclan-07_1.jpg

Fotó: Manu Wino (www.manuwino.com)

2015. november 13-án az Iszlám Állam terrorszervezet összehangolt terrorista támadásokat követett el Párizsban, melyek az egész világot megrázták. A támadássorozat legborzalmasabb helyszíne a Bataclan Színház volt, melyben az amerikai rockbanda, az Eagles Of Death Metal adott megközelítőleg ezerötszáz néző előtt koncertet. Egy óra telt el az előadásból, amikor három muzulmán terrorista tüzet nyitott, majd kézigránátokat is dobott a közönségre.

A brutális gaztettben nyolcvankilenc ember halt meg és több százan megsérültek. Európa-szerte hajtóvadászat indult az elkövetőkkel szemben. A francia állam megtorlásul november 15-én a szíriai Rakka városában légicsapást hajtott végre az Iszlám Állam állásai ellen. 

A fenti képet a koncerten saját maga is részt vevő Manu Wino fotós készítette nemsokkal a támadást kezdete előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr214255555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.09.24. 07:50:56

"motoros láncokkal"

Milyen motor hajtja azokat a láncokat?

Gondolom motorlánc lehet a helyes megoldás.

AMúgy érdekes gyűjtés.

for-avar 2018.09.24. 08:09:22

Kimaradt a moszkvai békefesztivál koncert...ahol alsó hangon 16 embert nyomtak össze tapostak agyon a tömegben. A pantera ezért játszotta le a koncertet szünet nélkül hogy ne legyennagyobb pánik...

Ser Vazul 2018.09.24. 08:34:44

Nem védve az angyalokat de tegyük hozzá a pali épp le akarta lőni Mr Jaggert...

murray 2018.09.24. 08:50:39

@for-avar: a 89es Peace Festivalra gondolsz? ezt nem is tudtam
amúgy 88 Donnington GNR koncert két embert eltapostak

Bafana 2018.09.24. 08:58:14

Az a 69. micsoda év volt, istenem. Akkor volt a Rolling Stones búcsúkoncertje...
:)

Up! 2018.09.24. 10:09:05

Azt lehet vajon tudni, hogy a Callejeros tagjait miért találták bűnösnek? A vikipédiáról nem derült ki számomra...

gigabursch 2018.09.24. 10:19:01

@for-avar:
Nembeszélve a Pusztavacsi híres-hírhedt Béketábor éltető koncertsorozatról, vagy épp - hogy szintén hazai talajon maradjunk - a Karthágó ominózus székesfehérvári koncertjéről.

@Bafana:
Hányadik?
:-)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2018.09.24. 11:06:26

@Up!:
en.wikipedia.org/wiki/Rep%C3%BAblica_Croma%C3%B1%C3%B3n_nightclub_fire

Trial rész: Bár a klub maga volt a tűzveszélyes katlan egyik lexikonbéli példája, a zenekar tagok bátorították a tűzgyújtást (egy zárt szórakozóhelyen...)

The band members of Los Callajeros were absolved in the 2009 trail, but the appeals court later found that they shared responsibility for the fire, in the 2011 ruling. Evidence to their complicity were witnesses statements that the band had encouraged the audience to fire flares.

Kaptak a nightclub vezetői, kormányhivatalnokok, meg hasonlók is börtönt 1-2-18-20 év felosztásban. A második tárgyalásnál vitték le a zenekartagokét 11-ről 7 évre.

Up! 2018.09.24. 11:21:10

@Sunsetjoy: Az együttes wikipédia oldalán ezt találtam:
"The band was investigated by the authorities regarding their responsibility in the tragedy, because it was well known that the audience frequently made use of pyrotechnic devices during their shows; though in this case Callejeros had asked them not to, to no avail."
Ezért kérdeztem. Igaz nem magára az esetre, hanem az együttesre kerestem rá.
Köszi az infót!

Mancilla Pectoralis 2018.09.24. 11:44:06

Megrázó volt mindegyik:-( Kikapcsolódni akartak,jól érezni magukat aztán tragédia lett a vége.Akár tűz,akár lövöldözés miatt.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2018.09.24. 13:22:33

Ilyen volt Magyarországon is:

Szatmárököritó (ma Ököritófülpös)
A falu egyik leggyászosabb eseménye, az ököritói tűzvész tragédiája országos hírűvé tette a település nevét: 1910. március 27-én Húsvétkor a Fő utcán álló csűrben – amely a fuvarosok állomáshelyéül szolgált a Nyírbátor-Szatmárnémeti útvonalon – bált rendeztek. Az előző évi rendezvény díszítéséül szolgáló száraz gallyak, levelek meggyulladtak és az elharapódzó lángokban és a nagy pánikban 312 helybeli fiatal meg idősebb ember lelte halálát. A tömeges halálozás oka az volt, hogy a csűr ajtaját bezárták, hogy a nem fizető vendégek ne juthassanak be.

Punxsutawney Mormota 2018.09.24. 15:14:32

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: Úgy láttam, hogy ebben is világelsők vagyunk, de a verbunkós zene nem összekeverendő a rockkoncertekkel.

SarahConnor 2018.09.25. 08:00:21

A Goodbye to gravity-vel kapcsolatos hírre még emlékszem. Vérfagyasztó, ahogy az egész együttes meghalt szegény énekest kivéve - ő meg még a menyasszonyát is elvesztette a tűzben.
Ugyanilyen hátborzongató mind, főleg a Bataclan - őszintén, fogalmam sincs, emberek hogy teszik túl ilyeneken magukat.

Punxsutawney Mormota 2018.09.25. 08:46:52

@gigabursch: Én tudtam, hogy nem hoax. Gimiben nagyon jó irodalom tanárom volt, és Ő mesélt erről, amikor Móriczot tanultuk.
süti beállítások módosítása