Rozsdagyár

TOP10 - A jelenleg legsikeresebb magyar rock/metal zenekarok

2018. január 14. - Kovenant

cover_1.JPG

A rock/metal stílus népszerűsége sajnos az utóbbi években - az elmúlt másfél évtized mélyrepülését követően - meglehetősen alacsony szinten látszik stabilizálódni. Drámai mértékben szorul vissza a rádiókból, a tévécsatornákról, a köztudatból, de ami a legfontosabb, a tizenévesek lejátszási listáiról is. Ez természetesen nem magyar jelenség, a színtér nemzetközi viszonylatban sincs jobb helyzetben, mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne számtalan rendkívül tehetséges underground vagy feltörekvő zenekarunk. Listánkon most a kereskedelmi szempontból jelenleg legsikeresebb magyar rock/metal csapatokat vesszük sorra.

Egyáltalán mit jelent ma Magyarországon a siker? Hogyan és mi alapján lehet ezt (többé-kevésbé) objektív módon megmérni? A kereskedelmi siker értelemszerűen a vásárlók által a zenekar lemezeiért, DVD-kiadványaiért, koncertjeire, továbbá különböző ajándéktárgyaira (póló, kapucnis pulóver, bögre, kulcstartó, stb.) kifizetett összegeket jelenti, melyek végül eljutnak a banda tagságához, akik tevékenységük így megszerzett hasznából élnek. 

Azonban a lemezeladások ma a töredékükre estek vissza az akárcsak tíz-tizenöt évvel ezelőtti állapothoz képest is, így ez csak egyetlen (talán a legkevésbé releváns) eleme lehet az elemzésnek. A MAHASZ (a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége) hivatalos besorolása szerint jelenleg Magyarországon a könnyűzene területén 2000 eladott példány jelenti az arany-, míg 4000 a platinalemez státuszt (ebbe beleszámítanak a digitális albumértékesítések is).

Az internetes streaming-szolgáltatók (Spotify, Deezer, stb.) olyan kevés honoráriumot fizetnek az előadóknak az alkalmazásaikon lejátszott dalaikért, hogy tulajdonképpen ezeket az adatokat figyelembe se kellene venni. A YouTube videó-megosztó oldal sem gálánsabb az anyagiak terén, viszont egyértelműbb és áttekinthetőbb a statisztikája, ráadásul Magyarországon sokkal népszerűbb, mint a fentebb említett streaming-oldalak.

Szintén fontos szempont lehet egy zenekar Facebook-oldalának kedveltsége: bár ebből semmilyen közvetlen anyagi haszna nem származik egy zenekarnak, áttételesen nagyon is fontos marketingeszköze és egyben sikerességének jelzőszáma is a rajongók elérése és azok aktivitása.

Ma már a zenekarok legfontosabb direkt zenei bevételi forrását a koncertek jelentik a lemezeladások helyett. A ProArt Zeneipari Jelentés adatai szerint Magyarországon 2015-ben a hangfelvétel-iparág bevételei 18,5 milliárd, míg az élőzenei bevételek 33 milliárd forintot tettek ki. Sajnos azonban míg a hangfelvétel-piac adatai teljesen megbízható, lejelentett tényszámok, addig az élőzene adatai becslések, mivel e téren nincs pontos iparági összesítés. Ebben a becslésben természetesen benne van a legnagyobb külföldi sztárok hazai arénafellépésétől a fesztiválkoncerteken keresztül a legkisebb falunapig bezárólag minden. 

A fenti adatok alapján próbáltuk sorrendbe rakni a mai magyar rock/metal csapatokat sikeresség/népszerűség szempontjából. A felső régió elég egyértelmű, az összeállítás alsó fele viszont inkább megérzésből született. 

10. hely: Paddy And The Rats

paddy_and_the_rats_1.jpg

A 2008-ban Miskolcon megalapított Paddy And The Rats angol nyelvű dalokon keresztül előadott ír kocsmapunkot játszik: zenéjében az ír és kelta népzenei motívumokat keveri a punk rock dinamizmusával. Nem csak hazánkban, hanem egyre inkább határainkon túl is népszerű: rendszeres fellépői a magyar és külföldi fesztiváloknak. 2017 végén leszerződtek az egyik legnagyobb globális metalkiadóhoz, az osztrák Napalm Records-hoz, így ötödik soralbumuk, a 2017-es "Riot City Outlaws" már nemzetközi terjesztést fog kapni.

9. hely: Fish!

fish.jpg

A saját stílusát egyszerűen csak "hardpopnak" elkeresztelő Fish! 1999-ben alakult. Az évek során alaposan átalakult a banda: mára már csak az énekes, Kovács Krisztián maradt az alapítók közül, a kezdeti angol nyelvű szövegeket pedig 2009-től kezdődően felváltották a magyarul előadott nóták. A fesztiválok állandó fellépői: rengeteget turnéznak és a hazai rockszíntér könnyedebb, slágeresebb, bulizósabb vonalát képviselik.

8. hely: Depresszió

depresszio.jpg

A Halász Ferenc énekes/gitáros vezette Depresszió még 2000-ben alakult meg, kezdetben igen erősen hatott rájuk a Tankcsapda  világa. Zenéjük fokozatosan változott: ma már leginkább modern metalnak nevezhető dalaik egyre komolyabb témákat kezdtek boncolgatni. Az indulásuk óta 8 lemezt, 22 videoklipet, 1 Blu-ray-t, 4 DVD-t, 1 kislemezt, 1 válogatáslemezt, valamint 1 koncertlemezt készítettek, melyek közül négy arany-, egy pedig platinastátuszt ért el.

7. hely: Edda

edda.jpg

A kilencvenes évek első harmadáig a miskolci EDDA a legnagyobb hazai rockbanda volt: legendás albumok sora köthető a nevükhöz, dalaik a magyar könnyűzene legnagyobb slágerei közé tartoznak, tulajdonképpen mindenki kapásból fel tud sorolni négy-öt nótát a zenekar repertoárjából. Bár a metal/rock visszaszorulása őket sem kímélte és mindent elsöprő népszerűségük már a múlté, máig minden lemezük bearanyozódik, teltházas turnékat visznek a mai napig, megtöltik az Arénát, ha kell és az egyik legfanatikusabb és legkitartóbb rajongótáborral rendelkeznek (legutóbbi albumukról ITT írtunk lemezkritikát). Nincs mese, az EDDA az egyetlen veterán banda a magyar rockzene klasszikus fénykorából, amelyik körülbelül 25-30 éve szinte változatlan felállással és a közönsége számára ma is releváns módon működik és alkot.

6. hely: Leander Kills

leander_kills_2.jpg

Köteles Leander körülbelül tíz éve robbant be a hazai rockszíntérre: először szólóban, majd a Leander Rising együttes, aztán annak feloszlását követően a 2015-ben megalapított Leander Kills élén, tudatosan építkezve jutott el oda, hogy csapatával teltházas turnékat tudnak levezényelni, rendkívül ragaszkodó fiatal rajongótáboruk van és minden lemezük bearanyozódik. A legújabb generációs magyar rockbandák közül egyedül ők voltak képesek országos népszerűségre szert tenni (friss korongjukról ITT írtunk kritikát).

5. hely: Road

road_1.jpg

A 2004-ben alakult domoszlói Road a kezdetektől változatlan felállásban dolgozik: a népszerűségük a 2013-as "Tegyük fel ..." és a 2015-ös "M.A.T.T." albumaikkal nőtt meg igazán, mindkettő platinastátuszt ért el, csakúgy, mint tavalyi válogatáslemezük. Rock&Road: Az igazán hangos könyv címmel könyv is íródott pályafutásukról Dr. Szász Adrián újságíró tollából fennállásuk tízéves évfordulója alkalmából.

4. hely: Ossian

ossian_4.jpg

A Paksi Endre énekes által a Pokolgépből történő kilépését követően, 1986-ban alapított Ossian a magyar heavy metal élő legendája. A nyolcvanas években indult magyar metalbandák közül egyedül voltak képesek megőrizni elképesztő népszerűségüket. Pedig nem volt ez könnyű menet: a csapat első verziója 1994-ben feloszlott. A rock/metal itthon is beleállt a földbe, de 1998-ban a frontember fiatal zenészekkel újjászervezte csapatát és azóta fokozatosan építette fel azt a fanatikus, mindig és mindenben kitartó rajongótábort, mely egyformán áll a régi és a legfiatalabb generációt képviselő közönségből (2016-as korongjukról ITT írtunk). A zenekar népszerűségét jól jelzi, hogy 2017-ben a banda aktuális albuma, "Az igazi szabadság" volt a harmadik legnagyobb példányszámban értékesített (fizikai és digitális formátumú) hangzóanyag hazánkban, a külföldi zenekarokét is beleértve.

3. hely: Hooligans

hooligans.jpg

Az egykori Dance tagságából 1996-ban megalakult a Hooligans: 2003-as "Szenzáció" című albumuk, melyről a Királylány és a Legyen valami című dalok a rádiók és (az akkor még létező) zenetévék állandó kedvenceivé váltak, hatalmas népszerűséget hoztak a bandának. A Hooligans zenéje a listánkon szereplő csapatoké közül a legdallamosabb, így sokan már inkább popegyüttesnek tartják őket. Ez azonban őket - és hatalmas rajongótáborukat - a lehető legkevésbé sem zavarja.

2. hely: Kowalsky meg a Vega

kowalsky_meg_a_vega_1.jpg

A Black-Out egykori (és 2010-től régi-új) énekese, Balázs Gyula hozta létre a Kowalsky meg a Vega formációt 1999-ben. Rengeteg zenész megfordult azóta a bandában a frontember mellett az évek során: az igazi áttörés azonban a 2014-es "Még nem éden" című albumukhoz köthető, mely kétszeres platinastátuszt ért el. Innentől nem volt megállás: a 2016-os "Varázsszavak" négyszeres, a 2017-es "Kilenc" című lemezük pedig a megjelenés havában háromszoros platina lett (azóta meg már négyszeres). Ez utóbbi korongjuk pedig hivatalosan is 2017 Magyarország legnagyobb példányszámban forgalmazott kiadványa.

1. hely: Tankcsapda

tankcsapda_1.jpg

A lista első helyezettje egyeduralkodóként ül a magyar rockbirodalom trónján lassan huszonnyolcadik éve. Amit klasszikus rockzenekarként el lehetett érni hazánkban, a Tankcsapda azt már évekkel ezelőtt elérte. Az utóbbi pár évük tulajdonképpen a folyamatos kihíváskereséssel telt: dupla feldolgozásalbum, külföldi (amerikai, ausztrál, izraeli, nyugat-európai) koncertkörutak, különleges, középre helyezett színpaddal és fantasztikus, egyedi látvánnyal megfűszerezett Aréna-koncert no meg az idén induló B-oldalasnak elkeresztelt, korábban nem vagy csak ritkán játszott dalokra épülő hazai klubturné. Természetesen régen minden jobb volt, a fanyalgók szerint már a demóikkal is volt gond, de a tények és az elért eredmények sosem szorulnak magyarázatra. 

A magyar rock/metalszíntér jelenlegi helyzetéről ITT írtunk bővebben, arról pedig, hogy a metalbandák hogyan próbálnak megküzdeni a szűkülő bevételekkel és még több pénzt kihozni a zenekarból, ITT olvashatod cikkünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5513575911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slepy 2018.01.15. 00:13:57

A legsikeresebb egyértelműen az Ektomorf. Kitudtak törni a nemzetközi színtérre azt ennyi.

Slepy 2018.01.15. 00:18:50

TCS koncerten meg kisfiúk és plázacicák. :D Röhej az egész úgy ahogy van. :D

Slepy 2018.01.15. 00:25:10

Tudom ez nem a Duna tv Kívánságkosár című műsora, de küldeném Lukács Lacinak Debrecenbe az alábbi dalt.
youtu.be/OLVjJfiltow

Sir Galahad 2018.01.15. 06:55:52

Tekintve, hogy a szerző is a koncertekből származó bevételt tartja a legobjektívebb mérőszámnak, érdemesebb lett volna mondjuk a tavalyi fellépések számát összevetni. Nem tudom, ez alapján hol lennének a lista vége felé található együttesek, illetve kik lennének a helyükön, ez így mindenesetre elég szubjektív összeállítás.

Kovenant 2018.01.15. 18:26:14

@Sir Galahad: Szia! Egyrészt nincs zenekaronkénti bontásban iparági statisztika a koncertek számáról, másrészt az semmit sem mond a bevételről, hiszen a magyar élőzenés koncertek fele ingyenes a ProArt Zeneipari Jelentés hivatalos adatai szerint és egy Tankcsapda Aréna-koncert behozza bevételben egy középkategóriás magyar zenekar egész éves koncertbevételének (60-70 koncert) legalább a felét. A zenekarok mögött cégek állnak, melyek bevételi adataihoz max. a NAV jogosult hozzáférni.

Gicaacicamica 2018.01.15. 20:03:33

Hooligans, Tankcsapda = plázapicsák divatzenéje...
Hagyjuk már ezeket a pénzmániás kurvákat! Ezek miatt (is) ilyen szar a magyar rockzenei élet!

ételizésítő 2018.01.15. 20:34:15

A Hooligans mitől rock? Popzenének esetleg elmegy.

A Paddy and The Rats szintén mitől rock? Sima ír népzene elektromos hangszereken játszva, a punkhoz sincs semmi köze.
Más kérdés, hogy 15 percig tényleg jó hallgatni, de 20 perc után már kurvára unalmas.

"A legújabb generációs magyar rockbandák közül egyedül ők voltak képesek országos népszerűségre szert tenni"
A Road kb. ugyanannyi idős, és valamivel népszerűbb. Legalábbis a koncertjeiken jóval többen vannak.

ételizésítő 2018.01.15. 20:35:31

@Slepy:
Ja, saját maguk szerint. De a kutya nem ismeri őket külföldön, és itthon sem valami sikeresek.

Ha már olyat akarsz, ami magyar, és tényleg sikeres volt külföldön, akkor az Idoru ilyen.

ételizésítő 2018.01.15. 20:38:17

@Kovenant:
"a magyar élőzenés koncertek fele ingyenes a ProArt Zeneipari Jelentés hivatalos adatai szerint"
Hát akkor ezt a sóhivatalt nagyon átbasszák.

Régen a Gödör klub tényleg olyan volt, ahol a koncertek kb. fele ingyenes volt, de se a kurva nagy állami támogatást kapó A38 vagy Akvárium, se más hely nem ad nemhogy fele, de 5%-nyi ingyenes koncertet sem.

Kovenant 2018.01.15. 20:44:45

@ételizésítő: Az élőzenés fellépésekbe beletartoznak a falunapok, a karácsonyi, ünnepnapi, stb. városközpontban megtartott, ingyen látogatható koncertek, ezek összessége adja ki a teljes számot. Az ingyenességen ezek alatt azt értsd, hogy a közönség számára az, mivel a fellépti díjat a zenekar felé az állam, egy önkormányzat vagy egy cég fizeti ki. Ez pedig ismét a cég mögött álló gazdasági társaság belügye, mint bevételi adat.

CmPunk 2018.01.15. 20:59:40

@ételizésítő: Hát azért én a helyedben átnézném hogy mikor merre lépnek fel illetve hol játszottak már.Az általad említett zenekar még a pirate bay-en sincs fent.

hidroponi 2018.01.15. 22:19:53

ez az edda mint rockzene? :DDDDD

Slepy 2018.01.15. 23:32:45

@ételizésítő: Igazad lehet. A popslágereken szocializálódott többség nem ismerheti még külföldön sem.
Az Idorut viszont nem ismertem, de utána néztem. A legnézettebb daluk a Youtube-on, 186 ezer megtekintésnél tart. Ezzel szemben az Ektomorfé, 1,3 milla.
A TCS menyországa 6,1 milla, de mint azt tudjuk őket a rádiók is tolták. S ha valami ott megy, az elkezd létezni és az emberek rákeresnek. Ellentétben az Idoruval és Ektomorfal.
Ennek ellenére akkor sem hiszem hogy külföldön a TCS ismertebb lenne az Ektomorfnál metal berkeken belül.

ételizésítő 2018.01.15. 23:48:42

@CmPunk:
Csak olyan zenekart említettem, ami a cikkben is szerepel. A PirateBay-t meg nem látogatom.
A koncerteket viszont igen.

ételizésítő 2018.01.15. 23:52:25

@Slepy:
Vagy beállítasz egy robotot, ami percenként felkeresi a Tecsőn az adott címet, és hamar összejön akár a milliós látogatottság is. Elég hozzá egy informatikához értő ismerős, aki ír neked egy ilyet.

Azt én sem hiszem, hogy a Tankcsapdát nagyon ismernék külföldön. De az Ektomorfot sem (viszont az énekes csávó híres nagyotmondó).
Az Idorut viszont ismerték, többet játszottak külföldön, mint itthon.

ételizésítő 2018.01.15. 23:53:09

@Slepy:
De ha hozol komoly nyugati szaklapokból ektomorfos cikkeket, akkor azt mondom, igazad lehet.

RTB 2018.11.13. 10:39:43

Moby Dick???
Oké, az újabb lemezeik nem igazán színvonalasak, de nekik is stabil rajongótáboruk van.

exterminador 2019.08.30. 21:49:54

Hooligans... Ne már...

gigabursch 2019.09.16. 09:35:51

A 10.; 9.; 6.; 2. hely eze a listán számomra az értelmezhetetlen kategória...
A többi sorrendjén lehet vitatkozni.
Nyilván szubjektív a lista.
Kicsit zavar, hogy a Mobil, a Pokolgép-vonal, Moby Dick, Bikini, Bill Kapitány vagy épp a Kárpátia sehol sincs, mert ezek a fentiekkel szemben ugyanúgy megmozgatják az embereket, mint az Edda, talán nem is kevesebb mértékben.

Az már egy másik kérdés, hogy a TCS épp Fejes Tamás tudatos brandépítésének köszönhetően lett az ami. Nagyjából úgy néz ki, hogy vette Larc Ullrich receptjét, amit jól alakított a hazai emberek és üzleti feltételek halmazához.
Ez egyáltalán nem lebecsülendő teljesítmény.
Mert a TCS akkor indult el a siker útján, amikor a dobok mögül megváltozott a világ.
süti beállítások módosítása