Rozsdagyár

TOP10 - A legjobb magyar rock/metal énekesnők

2018. január 25. - Dan696

1387202968_aa8f558ee0_b.jpg

Manapság egyáltalán nem ritka, hogy metal- és rockcsapatok élén nők állnak, sőt, az is egyre gyakoribb, hogy egy-egy csapatban csak nők zenélnek. A trendek alakulásával egyre több műfajban látunk erre példát. Míg korábban főleg szimfonikus, gothic, folk metal vagy hard rock vonalon volt jellemző ez a tendencia, addig mára már olyan extrém stílusokban is helyet talált magának az érzékenyebbik nem mint a black, thrash vagy death metal. 

Amikor az ember a hazai színteret vizsgálja, akkor egyáltalán nincs egyszerű dolga. Valamiért idehaza még nem annyira elterjedt dolog a rockzenében az énekesnővé válás. Most mégis azt a feladatot tűztük ki célul, hogy csokorba gyűjtjük azt a tíz magyar metal/hard rock énekesnőt, akik nem csak megjelenésükkel, de hihetetlen tehetségükkel is megdobogtatják a rajongók szívét. 

10. hely: Eördögh Andrea - Hoss Williams' Grave
16836484_1304008319687162_3917430140456954052_o.jpg

Andrea hangja az egyik legegyedibb, amellyel a hazai színtéren találkozhatunk. Erősen grunge közeli, de van egy sajátos megszólalása, amely olyan pluszt ad a Hoss Williams's Grave zenéjéhez, hogy az ember pillanatok alatt átszellemül. Az az igazi inspiráló hang, mely még azután is veled marad, hogy már nem őket hallgatod. Mindezek mellet a hölgy kisugárzása is nagyon pozitív, amire jelen pillanatban nagyobb szükség van ebben a teljesen beszürkült világban, mint bármikor korábban. 

9. hely: Kun Anita - Ideas 

14918751_1321504344549869_1845452438199744080_o.jpg

Az Ideas énekese, Kun Anita azon ritka énekesnők közé tartozik, akiket még vagy tíz másik műfajban is el tudnánk képzelni, mégis egészen biztosan nem lenne gondja egyikkel sem. Hangjában kicsit felfedezhető az Epica éneknője, Simone Simons és már csak ezért is élvezet hallgatni. Főleg élőben sugároz hihetetlen energiát, azt a fajtát, mely egyszerre bátorító és valami egészen új. Ráadásul ugyanolyan varázslatos a bombasztikus, már-már epikus tételekben is, mint az időnként tényleg szívfacsaró balladákban. 

8. hely: Laczko Noémi - NOAROCK

0408noa01.jpg

Sajnos a budapesti NOAROCK egy ideje nem sok életjelet ad magáról, de ez nem változtat azon, hogy a csapat frontasszonya, Laczko Noémi, azaz Noa Rock az egyik legkülönlegesebb énekese a hazai metalvilágnak. Olyan hitelesen adja elő az amúgy is elég mély gondolatokban gazdag dalokat, hogy arra tényleg ritkán látni máshol példát. És emellett árad belőle egy olyan pimasz, csajos lazaság, mely minden pillanatban azt súgja, hogy "tudok angyal is lenni, de ha kihúzod a gyufát, akkor még az ördögnél is rosszabb leszek, és te azt nem akarod". Várunk egy minél előbbi visszatérést, mert az "Emlékgyilkos" albumuk gyakorlatilag másodpercek alatt foglalt magának helyet a kedvenc hazai albumaink között!

7. hely: Csoma Viktória - Alvin És A Mókusok 

alvin_es_a_mokusok_rockbook_1.jpg

Tény: az Alvin És A Mókusok nem kimondottan női énekeses csapat, és Viki is legtöbbször csak vokálozik, ellenben amikor Ő viszi a főéneket, ott szem nem marad szárazon. Energikus, laza, és végtelenül hiteles. Nem vagyunk ugyan törzsvendégek az Alvin koncerteken, de amikor eljutunk egy bulira, akkor az egésznek a fénypontját Viki jelenléte biztosítja. Mindezt a mindenki által jól ismert Bizalom című dal szokta megkoronázni, amikor Viki egy emberként védi meg az összes megcsalt nő érdekeit, ami még a megszokott humoros szöveg és előadás mellett is annyira határozott és konkrét, hogy férfi legyen a talpán, aki ezek után egyszer is más nőre mer nézni a párján kívül. Ezzel együtt kimondhatjuk, hogy az Alvin birtokolja a hazai rockszíntér legbelevalóbb amazonját!

6. hely: Horváth Veronika - Niburta 

22894433_1939286089446758_5014985163339312482_n.jpg

A Niburta énekesnője azon túlmenően, hogy az egyik legvonzóbb teremtés idehaza, az egyik legszínesebb hang tulajdonosa is. Igazán különlegessé a jóformán misztikus kicsengése teszi, kicsit olyan érzése van az embernek, mintha egy éjsötét erdei szellem énekelne neki. A közönséggel szembeni fáradhatatlanul lelkes hozzáállásáról meg ne is beszéljünk. Elképesztő energia és profizmus sugárzik minden mozdulatából és kiénekelt sorából. 

5. hely: Dodo - Dorothy 

inv0764-1024x684.jpg

A Dorothy az elmúlt évek egyik legnagyobb hazai meglepetése. Néhány év leforgása alatt ez a három laza csaj a magyar rockzene élbolyába küzdötte fel magát. Ebben hatalmas szerepe volt a trió frontasszonyának, Dodónak, aki emberfeletti kitartással és lelkesedéssel egyengeti csapatát. Dodo egy olyan izgalmas színfoltja a magyar rockvilágnak, akire akkor is érdemes odafigyelni, ha amúgy nem élsz-halsz a csajbandákért. Hihetetlen belső tűz lobog ebben a hölgyben, ez főleg eszméletlenül tökös énekén üt ki, mely talán a leglazább, legmenőbb, amit énekesnőtől hallottunk. Élőben is abszolút természetesen viselkedik és egy pillanatig nem érezni a ripacsságnak egyetlen jelét sem.

4. hely: Pásztor Anna - Anna And The Barbies 

pasztor_anna_portre.jpg

A lista legközismertebb éneknője következik, az Anna And The Barbies nagyasszonya, Pásztor Anna. Láthattuk már tehetségkutatóban zsűritagként is, de legtöbben mégis zenekara által ismerhetjük. Anna egy egész kivételes szereplője a hazai rockvilágnak. Nem csak elképesztően profi hangja, hanem extravagáns színpadi jelenléte miatt is. Ha ezt a két összetevőt kombináljuk, akkor megkapjuk az egyik legérdekesebb magyar zenészt, akiből sugárzik a rocksztárság, de az alázatosabbik típusú. És akkor még nem is szóltunk semmit a szövegeiről, melyek egyszerre példaszerűen zseniálisak és szórakoztatóak. 

3. hely: Ritzel Ani - Dharma 

1202dahr05.jpg

Ugyan a Dharma nem tartozik hazánk legnagyobb csapatai közé, de a mikrofon mögött álló Ritzel Ani a birtokosa az egyik legnagyszerűbb hangnak, amit hallottunk, nem csak itthon, de globális szinten is. Nem kötelező egyetérteni, de ha valaki meghallgatja a "Dharmageddon" című anyagukat, az bizony nagyon nehezen fog lejönni a lemezről. Ani hangjával elég nehéz betelni, egyszerre érzéki és bestiális, tökéletes párosítás. Ráadásul még humora is van, ami meg már csak hab a tortán.

2. hely: Binder Laura - Dalriada 

0319dal08.jpg

Hogyha magyar zenészeket sorba állító listáról van szó, a Dalriada aranytorkú éneknőjét, Binder Laurát megbocsáthatatlan bűn kihagyni a felsorolásból. Laura a kitartás és a szívvel-lélekkel zenélés netovábbja. Olyan jelenléte van a színpadon, melyet oktatni kéne, hangja olyan sokoldalú, ami már önmagában kötelező tananyaggá teszi. Érezhető egy alapos népzenei képzés a háttérben, de amennyiben vad hörgésbe kell fordulni, azt is játszi könnyedséggel oldja meg. Még az se akadályozta mindebben, mikor kisgyermekét hordta a szíve alatt. Kétségtelen, hogy Binder Laura az egyik legfantasztikusabb énekesnő idehaza.

1. hely: Dudás Ivett - Tales Of Evening 

13445634_1125429250855149_199799963288734003_n_0.jpg

És most következzen az első hely, melyet nem más foglal el, mint a Tales Of Evening földre szállt angyala, Dudás Ivett. Ő képvisel mindent, amitől egy énekesnő igazán maradandó és csodálatos lesz. Hangja nem csak a felvételeken elbűvölő, de akárhány alkalommal látjuk őket élőben, mindig libabőrösek leszünk attól az egészen felfoghatatlanul angyali hangtól, melyet ez a lány magában hordoz. Soha nincsen egy félreéneklés, egy hamis hang, ellenben van maximális lelki jelenlét és végtelen profizmus, melyek hatása koncert után még napokig az emberrel marad. Jelen sorok írója bevallottan rajongója a Tales Of Eveningnek, de akárhány embert kérdeztünk a témában, szinten mindenki azt mondta, amit mi is érzünk egy pár éve: Dudás Ivett vitán felül a legjobb magyar metalénekesnő!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1413602691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teetotaler 2018.01.27. 08:43:45

Ne már, kimaradt a Nova Prospectes Besnyő Gabi? Amúgy jó lista, de őt hiányolom :)

youtu.be/jT0xgpTYwlM
süti beállítások módosítása