Rozsdagyár

TOP10 - A legjobb rockdalok a rock'n rollról

2017. november 15. - Kovenant

lead.jpg

A rockzene egyik kedvenc témája magának a rock'n rollnak a megéneklése. Általában két szempontból írnak ilyesfajta dalokat az együttesek: vagy magának a rocknak, az életérzésnek szóló szerelmes dalok formájában vagy pedig egyfajta fejlődéstörténetként arról, hogy miként válhatsz kezdőből magad is sikeres rocksztárrá, illetve milyen nehéz dolog is odáig eljutni. Összeállításunkban most sorra vesszük a tíz talán legikonikusabb rockdalt, természetesen a teljesség igénye nélkül.

10. Kiss - Rock And Roll All Nite

kiss.jpg

1975-re a Kiss már hatalmas tömegeket vonzott koncertjeire, csak éppen a lemezeladások nem akartak beindulni. A harmadik album, a "Dressed To Kill" elkészítéséhez a Casablanca kiadó visszarendelte őket a turnéról és a kiadóvezető, Neil Bogart ült a produceri székbe. Az együttesre elképesztő nyomás nehezedett, hogy végre sikerüljön előállniuk egy igazi Kiss-himnusszal. Végül a Stanley-Simmons szerzőpáros össze is rántotta a nótát, de az nem lett sikeres. A még abban az évben kiadott "Alive" című koncertlemezen szereplő verzió azonban hatalmasat robbant és onnantól a Rock And Roll All Nite zárja minden egyes fellépésüket.  

9. The Byrds - So You Want To Be A Rock 'n' Roll Star

the_byrds.jpg

Az amerikai rockbanda, a The Byrds 1967-ben jelentette meg negyedik soralbumát "Younger Than Yesterday" címmel és rögtön a nyitódal vált azonnali sikerré. A Jim McGuinn-Chris Hillman szerzőpáros a dalában az éppen akkor országos ismertséget szerző The Monkees iparilag összeeszkábált kamuzenekart figurázta ki, melynek tagjait egy tévéműsorhoz válogatták össze, majd építettek rájuk elképesztő marketingkampányt. A So You Want To Be A Rock 'N' Roll Star a kezdete lett azon hosszú hagyománynak, mely a rockszakma árnyoldalait mutatta meg évtizedeken és rockbandákon átívelően. 

8. Bachman-Turner Overdrive - Takin' Care Of Business

bto.jpg

A kanadai rockcsapat, a Bachman-Turner Overdrive talán legismertebb slágere az 1973-as második soralbumukra került fel, majd robbant be az amerikai kislemezlistákra, hogy húsz hétig le se csússzon onnan. A dal nehezen állt össze, Randy Bachman gitáros még előző zenekarából, a The Guess Who romjaiból mentette ki a riffet és a verzét, a refrént és a szöveget azonban már Fred Turner énekes hozta. A nóta a zenészélet szépségeit, illetve az átlagember mindennapjaihoz viszonyított szabadságát mutatja be, igaz, némi keserédes íz itt is becsúszik a sorok közé.

7. Joan Jett & The Blackhearts - I Love Rock 'n' Roll

joan_jett.jpg

Bár mindenki Joan Jett & The Blackhearts előadásában ismeri és így is vált a dal világsikerré, a nótát eredetileg 1975-ben írta Alan Merrill, az angol The Arrows nevű csapat amerikai énekes-basszusgitárosa. 1976-ban a szintén egyesült államokbeli The Runaways, tagjai között Joan Jettel, Angliában turnézott, aki ott figyelt fel a számra. A The Runaways feloszlását követően Jett a Sex Pistols két tagjával, Steve Jones-szal és Paul Cookkal 1979-ben rögzítette a dalt, de az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A bomba aztán 1981-ben robbant, amikor immár saját állandó bandájával felvette: az I Love Rock 'N' Roll hét hétig vezette az amerikai kislemezlistát és azóta is az egyik legismertebb rocknóta.

6. The Who - Long Live Rock

the_who_1.jpg

A brit rockbanda, a The Who gitárosa, Pete Townshend még 1971-ben írta meg a dalt, mely a banda történetéről szóló album, a "Rock Is Dead - Long Live Rock" kulcsnótája lett volna. 1972-ben rögzítették is, de végül a projekt sosem valósult meg: helyette megkaptuk az azóta klasszikussá nemesedett "Quadrophenia" korongot. A szerzemény végül rákerült az 1974-es "Odds & Sods" válogatásalbumra, illetve az 1979-es The Kids Are Alright című film betétdalaként is helyet kapott.

5. The Rolling Stones - It's Only Rock 'n' Roll (But I Like It)

rolling_stones.jpg

1974-re a világ túl volt már a rockzene berobbanásán, az 1968-as diáklázadásokon, a hippimozgalom, a szexuális forradalom vadhajtásain is, a virággyermekek kezdtek beilleszkedni a társadalomba: jól fizető állások, család, autó, kertvárosi ingatlan, jelzáloghitel váltotta fel a radikális baloldali eszméket és kommunákat. Ezt az életérzést tükrözi vissza a brit banda legendás dala is: ki tudná jobban, mint Mick Jagger, hogy ez az egész pusztán szórakoztatás és üzlet, de attól még lehet átkozottul szeretni?

4. Rainbow - Long Live Rock 'n' Roll

rainbow.jpg

1978-ban jelent meg a korábbi Deep Purple gitáros, Ritchie Blackmore által alapított brit Rainbow harmadik albuma, mely egyben az utolsó korongjuk is az amerikai Ronnie James Dio énekessel, aki távozását követően rövidesen csatlakozott egy másik rockszörnyhöz, az Ozzy Osbourne frontembert éppen elvesztő Black Sabbath-hoz. Kevés zenésznek volt fantasztikusabb karrierje, mint a később a saját nevére megalapított zenekarával is elképesztő sikereket elérő énekesnek (és nem sokan tudhattak nála többet a rock'n rollról sem).

3. Led Zeppelin - Rock And Roll

led_zeppelin.jpg

Minden idők egyik leghatalmasabb rockcsapatának, a Led Zeppelinnek minden idők egyik legnagyobb példányszámban elkelt albuma: ez az 1971-ben cím nélkül megjelent, csak "Led Zeppelin IV"-ként ismert korong, melynek második nótája az öndefinícióként vagy ars poeticaként is értelmezhető Rock And Roll. Egy stúdióbeli jammelésből született: Jimmy Page gitáros szerint egyik pillanatról a másikra állt össze a dal, mely a leghagyományosabb blues/rock'n roll alapokra épül. Ahogy Kurt Vonnegut mondaná, így megy ez.

2. AC/DC - Let There Be Rock

acdc.jpg

Ha a Led Zeppelin a rock'n roll ars poeticáját, akkor a brit/ausztrál AC/DC a rockzene teremtéstörténetét írta meg 1977-es "Let There Be Rock" című lemezének címadó dalában. A Nagy-Britanniába akkoriban karrierje érdekében kiköltöző és a briteknél éppen csúcsra futó punkmozgalom hatására szintén punknak beállított AC/DC egy olyan lemezt akart készíteni, mely minden kétkedőt helyretesz. Ez lett a "Let There Be Rock": egy koszos, nyers, arcbamászó rockalbum, melynek több dala azóta is a csapat repertoárjának állandó részét (illetve inkább csúcspontját) képezi. A címadó tétel pedig olyan betonkemény nóta, mely akkor még (1977-ben) szinte elképzelhetetlen volt, egyben előrevetíti a nyolcvanas évek első felének underground thrash metal vonalát is.

1. Chuck Berry - Johnny B. Goode

chuck_berry.jpg

A mindenható riff, mely az ősrobbanáshoz hasonlóan minden kezdet kezdete. Chuck Berry kezében szólalt meg először úgy az elektromos gitár, ahogy ma ismerjük. Bár a rock'n roll hangfelvételen rögzített kezdetei egészen a huszadik század elejéig vezethetők vissza, a modern megszólalás mindenképpen az alapító atyához köthető. A dal mese a legkisebb királyfiról, a vitéz szabólegényről, a nyomorban élő louisianai, afroamerikai srácról, aki kezében egy szál ütött-kopott gitárral elindul, hogy rock'n roll sztár lehessen saját bandája élén. Nos, a mese valóra vált, Johnny B. Goode pedig nekünk zenél immár hatvan éve.

+1. Tom Petty and the Heartbreakers - Into The Great Wide Open

tom_petty.jpg

Kevés keserűbb, de egyben nosztalgikusabb dalt írtak a rockszakma kíméletlen működéséről, mely felkap, megcsócsál, kifacsar belőled mindent (pénzt, bevételt, sikert), amit csak tud, hogy aztán kiköphessen és elfeledhessen, mint egy rossz, kellemetlen emléket. Az 1991-ben készített "Into The Great Wide Open" Tom Pettyék nyolcadik stúdióalbuma volt, a címadó dalra készített, színészsztárokkal telepakolt klip pedig egy olyan világot mutat meg, mely ma már nem létezik, legalábbis ebben a formában semmiképp. A rock egykori infrastruktúrája halott, de a rock'n roll sosem hal meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2413276861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Wasp_ 2017.11.16. 02:40:04

Azt hittem benne lesz Patti Smithtől a "Rock 'n' Roll Nigger"
www.youtube.com/watch?v=BJIzPdhLuTk

Ne várd a csordát! 2017.11.16. 04:27:44

"a nyomorban élő louisianai, afro-amerikai srácról, aki kezében egy szál ütött-kopott gitárral elindul, hogy rock'n roll sztár lehessen saját bandája élén"

Mondjuk ezek közül nem derül ki a szövegből, hogy afroamerikai (így írják), hogy ütött-kopott a gitárja meg hogy azért indul el, hogy rock'n roll sztár lehessen, az pláne nem, hogy a saját bandája élén, ja meg még az sem, hogy nyomorban él.

De a többi szinte már stimmel a mondatból.

Arról mondjuk nem is beszélnék, hogy Berry játékstílusa kb. annyira messze esik napjaink gitárjátékstílusától, mintha nem is egy naprendszerben lennének.

Jók az ilyen hangszert sosem fogott és zenét sosem tanult "szakértők" cikkei.
Ja, nem.

Mondjuk a BTO helyett én is inkább a Rock 'n' Roll Niggert (ugyebár az n előtt is meg után is aposztróf, mert mindkét helyen betűhiány van) vettem volna be, de hát ahhoz ugye a szerzőnek ismernie kellene zenéket a maga szűk körén kívül is.

Meg hát lehetett volna akár magyarokat is, simán összejönne csak magyarból egy 10-es lista, és akkor csak az ismertebb (már akinek) neveket kellene sorolni.
Persze tudom, ha magyar a zene, az ciki egyeseknek.

(Azt is megkérdezném a szerzőtől, hogy pl. Joan Jett-től ismer-e másik számot is guglizás nélkül, vagy ugyanúgy nem, ahogy a magyarok kb. 99%-a.)

gabroca 2017.11.16. 06:48:25

Rock ide, R&R oda, Chuck Berry a király.

spinat 2017.11.16. 07:16:46

Hey, hey, my, my illetve my,my,hey,hey
We will rock you
It's a long way, plus majdnem az összes acdc.

tobyd 2017.11.16. 08:00:41

jók ezek a listák, de egy "szerintem" elfért volna a főcímben

hülye barom 2017.11.16. 09:08:22

A Velvet Undergound Rock And Roll-ja is elfért volna a BTO helyett: www.youtube.com/watch?v=ytK660FVoTw
Vagy a Pills a New York Dolls-tól, bár az feldolgozás www.youtube.com/watch?v=4YVgw7QO8uw

saks 2017.11.16. 10:07:11

...és arról ne is beszéljünk, hogy kimaradt a Rock katonái az Ossián-tól!!! :)

eßemfaßom meg áll 2017.11.16. 11:17:35

azért az nem semmi, hogy az ACDC 77-ben annyira betonkemény volt mint előtte senki és már a thrasmetal-t vetítette előre :)))))

Béláim! Rátoltuk! 2019.07.20. 13:11:40

Jobb későn, mint soha: A nulladik - Ten years after: Going home!!!
süti beállítások módosítása