Rozsdagyár

LED ZEPPELIN - Szerinted is koppintás a Stairway To Heaven?

2016. április 12. - Kovenant

led_zeppelin.jpg

Múlt pénteken R. Gary Klausner kerületi bíró Los Angelesben azt a döntést hozta, hogy bírósági tárgyalás szükséges annak eldöntésére, miszerint a Led Zeppelin a Stairway To Heaven című dalát az amerikai Spirit nevű bandától kölcsönözte-e vagy sem. 

Klausner bíró szerint a Spirit gitárosa, az azóta már elhunyt Randy Wolfe ügyvédeinek elég bizonyítékot sikerült benyújtaniuk ahhoz, hogy bebizonyítsák: a Stairway To Heaven kezdőriffje és dallama bizony a Taurus című Spirit-nótából kell, hát izé ... lemásolva. 

A Taurus dalt Wolfe írta még 1966-ban vagy 1967-ben, jóval azelőtt, hogy az ikonikus brit rockbanda kiadta volna sikerdalát 1971-ben. A két csapat számos koncerten és fesztiválon játszott azokban az években, de együtt vagy egymás után sosem léptek fel. De a bíró szerint a beterjesztett bizonyítékok alapján a britek bizony hallhatták a Taurus nótát a Spirit előadásában és alkalmuk is volt ihletet meríteni belőle. 

spirit.jpg

Természetesen a Led Zeppelin ügyvédei ragaszkodnak ahhoz, hogy mindkét dalban olyan zenei megoldások és dallammenetek szerepelnek, melyeket a zenében már évszázadok óta használnak szerte a világban. John Paul Jones basszusgitáros-billentyűs, mivel dalszerzőként nincs feltüntetve a lemezen, törlésre került az alperesek sorából, de Jimmy Page és Robert Plant bizony köteles majd megjelenni a május 10-i első tárgyaláson Los Angelesben. 

A felperesek (feltehetően Randy Wolfe örökösei) által követelt kártérítés összege egyelőre nem ismert, de minden bizonnyal dollármilliókról, ha nem tízmilliókról lehet szó, mivel a banda 1971-ben megjelent cím nélküli, negyedik sorlemeze a világ egyik legnagyobb példányszámban elkelt albuma, még ma is százezer darab körül fogy évente csak az Államokban, míg a per tárgyát képező szám a rockrádiók kedvence évtizedek óta.

Íme pedig a két nóta, melyből mi is megítélhetjük, kinek lehet igaza.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3610418062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása