Rozsdagyár

Lemezmegjelenés: GITÁRPÁRBAJ III.

2018. október 18. - Rock n roller

gitarparbaj_3_cover_2000.jpg

A GrundRecords gondozásában megjelent CD+DVD csomagban a tavaly novemberben, a Barba Negrában megrendezett harmadik Gitárpárbaj felvétele.

Felkai Miklós fejében több mint három évtizede született meg a gondolat, hogy csapatba terelje a nyolcvanas évek közepe-végének akkori legmeghatározóbb gitárosait. 1986. április 18-án hat gitárfenomén, az egy évre rá tragikus halált halt Bencsik Sándor, a több zenekart is megjárt, s több zenei stílusban otthonosan és kiválóan mozgó Felkai Miklós, az egyedi hangzásvilágú Menyhárt János, a mindenkori sztármuzsikus-virtuóz Tátrai Tibor, a sokáig háttérben – méltatlanul – meghúzódó Szűcs Antal Gábor, valamint a progresszív rock egyik mestere, Varga János közösen lépett a Petőfi Csarnok színpadára.

Ismét a Petőfi Csarnok adott otthont 2002. április 30-án a második Gitárpárbaj rendezvényének: ekkor a korábbi három résztvevő (Felkai, Tátrai, Szűcs) mellé a már akkor veteránnak számító Závodi János és Karácsony János, valamint a fiatalabb nemzedék képviseletében az Edda gitárosa, Alapi István csatlakozott.

S, ha már az ifjabb nemzedékeknél tartunk: az első Gitárpárbaj óta eltelt időszakban legalább három generáció nőtt fel, ami ugyancsak kitermelte a maga tehetségét. Éppen ezért időszerű volt, hogy 2017-ben a kiérdemesült gitárhősök mellett a fiatalabb korosztály is megmutathassa magát. Felkai Miklóst (Lux, Color, Apostol, Felkai Jam, Bergendy, Fantomasz) és Karácsony Jánost (Ferm, Generál, LGT) követve Alapi István (Front, Moho Sapiens, XL Sisters, Keresztes Ildikó Band, Edda, Alapi Power Band) képviselte az idősebb generációt, átadva a stafétát két tizenéves ifjú titánnak Somogyi Remignek (19), valamint Fehér Ádámnak (12), akik játékukkal együtt, de külön-külön is, már többször ejtették ámulatba közönségüket. Az öt gitárost, a jól bevált hagyományok szerint kéttagú ritmusszekció (Pethő Gábor basszusgitár, Móré Attila dob) valamint egy billentyűs (Horváth András) kísérte, de a harmadik, jubileumi Gitárpárbaj ezúttal különlegességgel is szolgál: a háromgenerációs gitárnyüvő férfiak mellett egy rendkívül tehetséges, fiatal hölgy is helyet kap az exkluzív műsorban. Kézdy Luca hegedűművész invenciózus, egyedi stílusú és hangvételű játékával méltán érdemelte ki az Év Hegedűse kitüntető címet 2016-ban.

A harmadik Gitárpárbaj művészeti koncepciója – az előző kettőhöz viszonyítva – mit sem változott. A Barba Negra Music Club színpadára megálmodott, több mint százperces előadás a különböző játékstílusú, eltérő habitusú, művészi koncepciójú gitárosok magas színvonalú, csapatmunkában megvalósított örömzenéje lett. Végigtekintve a repertoáron, a bluestól a heavy metalig, a countrytól a klasszikus zenei átdolgozáson át a hard rockig szinte valamennyi műfaj képviseltette magát. Bízzunk benne, hogy nem lesz ez másképp a következő, tizenöt esztendő múltán esedékes megméretésen sem…

Dallista:

  1. Alapi - Felkai - Karácsony - Kézdy - Somogyi - Fehér: My Generation (Pete Townshend)
  2. Fehér Ádám: Woodoo Chile (Jimi Hendrix)
  3. Somogyi Remig: Parisienne Walkways (Gary Moore – Phil Lynott)
  4. Alapi István: Love Takes Money* (Alapi István)
  5. Felkai Miklós: F.F. Blues (Felkai Miklós)
  6. Karácsony James: Cabolo (Karácsony János)
  7. Kézdy Luca: I Don’t Need No Doctor (Nick Ashford, Valerie Simpson, Jo Armstead)
  8. Alapi - Felkai - Karácsony: Country Twist (Duane Eddy)
  9. Alapi - Felkai - Karácsony: Lazy (John Lord, Richie Blackmore, Roger Glover, Ian Gillan, Ian Paice)
  10. Fehér - Somogy: Texas Flood (Steve Ray Vaughan)
  11. Felkai - Karácsony: In The Street (Felkai Miklós)
  12. Alapi - Karácsony: Áldd meg a dalt (Karácsony János)
  13. Alapi - Felkai: Nem jó!* (Felkai Miklós)
  14. Alapi - Felkai - Karácsony - Kézdy - Somogyi - Fehér: Örömóda (L. V. Beethoven - Felkai Miklós feldolgozása)
  15. Alapi - Felkai - Karácsony - Kézdy - Somogyi - Fehér: Moby Dick (John Bonham, John Paul Jones, Jimmy Page)

* Csak a DVD-n kapott helyet.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8814308895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása