Rozsdagyár

VARGA MIKLÓS - A szerepeim tettek azzá, aki vagyok

2018. december 01. - Kovenant

varga_miklos.jpg

István, a király, Jézus Krisztus szupersztár, János, a vitéz – csak néhány példa azokból a zenés darabokból, amelyekben Varga Miklós játszotta a címszerepet. Az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb énekese, az Európa című sláger szerzője mesélt az Azok a régi csibészek közönségének többek között kalandos pályakezdéséről, főbb szerepeiről, az Európa mesébe illő keletkezéstörténetéről és Vikidál Gyulához fűződő kapcsolatáról.

Varga Miklóssal, az 1980-as évek egyik rock-ikonjával folytatódott a Hangfoglaló Program Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram Azok a régi csibészek elnevezésű múltidéző beszélgetéssorozata. Az énekes eredetileg geológusnak, majd kereskedelmi üzemgazdásznak tanult. Zenei pályafutása ritmusgitáros-énekesként kezdődött egy középiskolai bandában. Főiskolás korában a Zenit együttes, később a P. Box énekese lett. „Aztán egy verőfényes januári napon Koltai Gábor, az István, a király rendezője felhívott, hogy készül itt egy rockopera, és engem szeretnének felkérni a főszerepre” – emlékezett vissza Varga Miklós.

Elmesélte, hogy az István, a király elképesztő, máig tartó sikere a mű zsenialitásán kívül a tökéletes időzítésnek és a neves szereplőgárdának is köszönhető. Mint mondta, a kommunista rezsim csírájában fojtotta el a nemzeti öntudatot, így az elemi erővel tört fel az emberekben. A szereplőgárda különlegessége pedig abban rejlett, hogy híres-hírhedt rockénekesek, a kor fekete bárányai, és az ország legelismertebb színészei álltak egy színpadon.

Varga Miklós pályájának következő mérföldköve az Európa című sláger volt. Kevesen tudják, hogy a számnak eredetileg teljesen más volt a szövege, és a Kék farmer címet viselte. Majd egyik koncertjük előtt Varga Mihály, a Dési Művelődési Központ akkori igazgatója elővette a fiókból és odaadta Varga Miklósnak azt a szöveget, amelyet ma mindannyian ismerünk, és amely csodával határos módon tökéletesen illett a már meglévő zenéhez. A számból világsláger lett, Svájcban és a Szovjetunióban is vezette a listákat, Varga Miklóst pedig 1984-ben mind a közönség, mind a szakmai zsűri az év énekesének választotta.

Az énekes-dalszerző azt is elmesélte, hogy annak idején Vikidál Gyula miatt kezdett el énekelni. Kollégájával évekkel később közös bandát is alapítottak, a Boxer együttest, amellyel tizenöt évig együtt járták az országot. Mindeközben eljátszotta a zenés színház számos jelentős figuráját. Pozitív hősöket, mint Jézus, Petőfi Sándor és Kukorica Jancsi, majd összetettebb figurákat, mint Jumurdzsák (Egri csillagok), Levin (Anna Karenina) és Fortinbras (Hamlet). Mint mondta, személyiségét nagyban meghatározták ezek a szerepek, tőlük kapott küldetéstudatot és nemzettudatot. Jelenleg gyermekei, Vivien és Szabolcs is énekesi pályára készülnek.

Fotó: NKA Hangfoglaló program hivatalos honlapja

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8414407954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása