Rozsdagyár

TOP10 - Tíz valóban félelmetes hangzású zenekar Halloweenre

2023. október 30. - Chloroform Girl

halloween.png

Tudjuk, tudjuk - Magyarországon Mindenszentek van, nem Halloween. De tegyük kicsit túl magunkat a népszokásokon, és engedjünk meg magunknak egy kis szórakozást - a Halloween ugyanis rendkívül kézenfekvő ünnep egy metalosnak. Koponyák, rémisztő figurák, vér, boszorkányok, zombik mindenütt - idilli a tájkép, talán kicsit túlságosan is.

Talán metalosként már érzéketlenné váltunk a műanyag maszkos ijesztgetésre, és valami elemibb félelemmel ünnepelnénk. Talán ami másnak halloweeni dekoráció, az nekünk a hálószobánk. Talán ami másnak kemény zene, az nekünk nyálas popballada. Talán a szokásos disznódaráló lejátszási listánk már valahogy nem úgy üt, mint régen, és szeretnénk kicsit mélyebbre merülni a szörnyűségek tengerében. Ebben nyújt segítséget mai listánk.

Vannak a metalnak egyértelműen félelmetesnek szánt alfajai: black metal, esetleg némelyik elborultabb deathcore korong is lehet hátborzongató. Bár ezekből is került be néhány dal a gyűjteményünkbe, listánkat inkább az ennél is bizarrabb hangzás keresésének szenteltük. Haladjunk tehát szép fokozatosan a pokol legmélyebb bugyrai felé: csak a bátrak görgessék végig!

10. INFANT ANNIHILATOR

infant_annihilator_2023_1.jpg

Nyugi, tudom, ez már-már pop! Bár az Infant Annihilatorral még csak a lábujjunkat dugtuk bele a Sztüxbe, azért deathcore-on edzett fülek ide vagy oda, be kell látni, hogy Dickie Allen agresszív, ragacsos vokáljai valami olyan elemi undort ébresztenek a hallgatóban, ami vitathatatlanul a deathcore szcéna fölé emeli az angol banda produkcióját.

9. BELPHEGOR

belphegor2022a_1.jpg

Nem vagyok nagy rajongója a black metalnak, de amikor a Belphegor legújabb lemezét cikkírási szándékkal elindítottam tavaly nyáron, be kell vallanom, egy pillanatra megfagyott körülöttem a panellakás harmincfokos levegője. Bővebben EBBEN a cikkemben foglalkoztam velük, de rövidre fogva a dolgot, az ausztriai blackene death brigádnak sikerült valami sugárzóan sötét atmoszférát megmarkolnia, és felráncigálnia a felszínre a pokolból.

8. BLACK TONGUE

black_tongue.jpg

Föld alá hangolt húrjain a brit deathcore brigád valami egészen szokatlant pendít meg. "Nadir" című albumukat nem győzöm elégszer meghallgatni, és valahányszor elindul a The Eternal Return To Ruin magnetikus intro riffje, szinte érzem, ahogy a feketén bugyborgó kátrány végigszalad az ereimen, körülöttem elsötétedik az égbolt, és denevérszárnyú Sailor Moonként alakulok át Alex Teyen vokáljaiért ész nélkül rajongó démon-grúpivá.

7. TERRA TENEBROSA

terra_tenebrosa.jpg

Ha azt mondom, maszkos zenekar Svédországból, akkor az ember hajlamos valami egészen másra gondolni - pedig ott van a Terra Tenebrosa is. Az avantgárd black metalos csapat szürreális, rémálomszerű mivolta nem csak bizarr megjelenésükben mutatkozik meg: a horzsoló, kénkőszagú, döngölős riffek, nyugtalanító zörejek, és mindezek felett az ördögien gonosz vokálok rendesen megpakolják a pokol kazánjait szénnel.

6. DEATHSPELL OMEGA

deathspell_omega_1.png

Minél mélyebbre megyünk a nyugtalanító zenekarok listáján, annál gyakrabban fog előkerülni az avantgárd jelző - mint ahogy a titokzatosságba burkolódzó Deathspell Omega is az avantgárd black metal műfajával operál. Nem véletlen - a mindenféle konvencionalitást hiányoló koncepció egy pillanatra sem hagyja nyugodtan a hallgatót: bizarr tempóváltások, disszonáns akkordok, és mélyen fortyogó káosz kövezi a francia zenekar útját.

5. IMPERIAL TRIUMPHANT

imperial_triumphant_2022_1.jpg

Lassan elérkezünk a listának arra a pontjára, ahova behúznám magamnak a képzeletbeli határt hallgatható zene és izgalmas produkció közé - az Imperial Triumphantot (ITT értekeztünk legújabb lemezükről) nem érheti az a vád, hogy könnyen adja magát. A New York gonoszságát megzenésíteni kívánó amerikai avantgárd - most figyelj! - technikás blackened-death dzsessz metal tízből tízes munkát végez, ha az elidegenítően gonosz atmoszféra megteremtése a feladat. Egyszerre borzasztó és lenyűgöző, amit zenéjükkel a világra szabadítanak.

4. PORTAL

portal.jpg

Számtalan black és death metal zenekar próbálkozott a minél gonoszabb hangzás megteremtésével - valahogy azonban ez csak nagyon keveseknek jött össze, és az ausztrál Portal mindenképp ennek az elitcsapatnak a tagja. Az experimentális death metal csapat hangzása szinte fogyaszthatatlan, de mégis van benne valami sötét vonzerő, melytől az ember nem bír elszakadni. Mély, szinte suttogó hörgések, befogadhatatlan riffek, lovecrafti témák, és olyan sötét atmoszféra, melytől az ember hátán a szőr is feláll - szinte lehetetlen leírni, amit a Portal a metal zenével művel.

3. SUNN O)))

sunn_o.jpg

Egy baljós hangzású lista természetesen nem lehet teljes a Sunn o))) említése nélkül. A drone/doom metal stílusban alkotó amerikai duó (akik nem mellesleg Csihar Attilával egészülnek ki az élő produkciókra) produktuma a zene és a zaj elmosódó határmezsgyéjén terül el mormogásokkal, üvöltésekkel, ismétlődő, nyugtalanító riffekkel és igazi horrorfilmes atmoszférával.

2. BLUT AUS NORD

blut_aus_nord_1.jpg

Ennek az alagútnak a végén nincsen fény: a Blut Aus Nord műveiben imádkozhatunk ugyan egy harmóniáért vagy egy torzítatlan hangért, de ne nagyon reménykedjünk. Tömény, súlyos, félelmetes masszaként telepszik az emberre a hangzás: atmoszferikus black, indusztriál, avantgárd, ambient - lehet ugyan jelzőket gyűjteni köré, de semmi nem írja le igazán azt, amit a francia csapat művel.

1. KHLYST

khlyst.jpg

Nem összekeverendő a kolumbiai black metal projekttel: ez a Khlyst egy egyalbumos produkció, élén egy norvég sejtbiológus hölggyel, Runhild Gammelsæterrel, aki olyan vokálokat hoz a bő félórás lemezen, hogy az ember legszívesebben felhívná a szeretteit. Nyers, rideg, elidegenítő zajok, a háttérben folyton történik valami, ami miatt az ember úgy érzi, hogy folyamatosan a háta mögé kell nézegetnie, mindeközben pedig olyan sikolyok támadják a dobhártyáit, mintha egy ördögűzés kellős közepébe toppantunk volna be - és nem a pap állna nyerésre.

+1: STALAGGH

stalaggh.jpg

Sokat vacilláltam, hogy a holland Stalaggh-ot felvegyem-e a listára: talán a legnyomasztóbb zajt állítják elő, melyet valaha hallottam, de nehéz őket a zene kategóriába sorolni. Hogy ide illik-e, azt döntse el a hallgató: íme egy kis ízelítő a projektből:

Remélem, listámmal sikerült egy kis nyomasztást csempésznem az idilli töklámpásfaragós percek mellé. Bár igyekeztem sok forrásból meríteni, természetesen nem tudtam mindent lefedni, így ha van még javaslatotok, hogy kinek kellett volna helyet kapnia a cikkben, bátran osszátok meg velünk a kommentekben!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8218245297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kútmester 2023.10.30. 16:47:29

Igen a Stalaggh ide illik. Érdemes full sötétben hallgatni.

gigabursch 2023.10.31. 07:46:01

Ezeket végighallgatva meggyőződésem, hogy Lipót-mező sok helyről hiányzik a világban...
süti beállítások módosítása