Rozsdagyár

2017-ben elhunyt zenészek 2. rész

2017. december 29. - Rock n roller

rip_1.jpg

Lassan elbúcsúztatjuk az évet, de sajnos nemcsak az esztendőtől, hanem számtalan kiváló muzsikustól is el kellett búcsúznunk. A kaszás idén sem kímélte a rockereket, számtalan érzékeny veszteség érte a színteret. Összeállításunkban az idei év legismertebb zenei halottjaira emlékezünk. A cikk második része, amiben a második félév eseményeit gyűjtöttük össze, sajnos az elsőnél is több nevet tartalmaz. (Az első félévről szóló összeállítás ITT olvasható).

Rudy Rotta (1950. október 14. – 2017. július 3.)

rudy_rotta.jpg

Rudy Rotta  olasz gitáros, blueszenész. Többek között a Beatles dalainak blues-átiratairól ismert. A Piemont Svájcba benyúló részében fekvő Villadossolában született, majd Luzernben nevelkedett, ahová a családja emigrált. Bár Svájcban kezdte karrierjét 14 éves korában Veronába költözött.

Pályafutása során számos nevezetes blueszenésszel játszott együtt, mint pl. Brian Auger, John Mayall, Robben Ford és Peter Green. Saját együttesével, a Rudy Rotta Banddel számos hangfelvételt készített.

Betegsége következtében 2017. július 3-án Veronában hunyt el.

David Z. (? –  2017. július 14.)

 david-z.jpg

A David Z. néven is ismert David Zablidowsky az Adrenaline Mob, a Trans-Siberian Orchestra és a Disturbed basszusgitárosa, az Adrenaline Mobot ért busz balesetben vesztette életét.  A csapat defekt miatt az országút szélén veszteglő lakóbuszába - éppen a petersburgi koncertre tartottak - belecsapódott egy, az útról lesodródó kamion. Kilenc személy tartózkodott az álló buszban, hatan közülük kórházba kerültek. A zenekarba idén beszállt Dave Z basszusgitáros azonban a balesetben sajnos elhunyt.

A zenekart sajnos nem kerülik el a tragédiák, két éve A.J. Pero dobos turné közben kapott szívrohamot, és életét vesztette.

Chester Bennington (1976. március 20. – 2017. július 20.)

bennington.jpg

Minden halál megdöbbentő, de Chris Cornell mellett, a még nála is fiatalabb Chester Bennington elvesztése volt az év egyik legnagyobb tragédiája. Linkin Park énekese, fiatalkora óta küzdött drog- és alkoholproblémákkal, valamint egy férfi molesztálta is őt még régebben. Természetesen az incidens nem múlt el nyomtalanul, Chester élete végéig cipelte magával a sebeket és a terheket, melyeket gyermekkorában elszenvedett. Valamint barátja, Chris Cornell öngyilkossága is mély nyomokat hagyott benne.  Július 20-án hideg-zuhanyként érte a világot, hogy a 41 éves tehetség önként vetett véget életének, Los Angeles-i otthonában.

Bennington a Linkin Park mellett a Dead by Sunrise-ban, és korábban a  Stone Temple Pilots-ban is énekelt.

Marián Varga (1947. január 29. – 2017. augusztus 9.)

marianvarga.jpg

Marián Varga 1947. január 29-én született Szakolcán. 6 éves korától művészeti iskolába járt, ezzel párhuzamosan kompozíciós magánórákat vett Ján Cikker professzortól. Később a pozsonyi Zeneiskola növendéke lett, ahol a zongorát Roman Berger osztályában, a zeneszerzést pedig Andrej Očenáš osztályában tanulta. Három évi tanulmány után otthagyta a zeneiskolát, közvetlenül azután, hogy a Prúdy együttes tagja lett. Miután 1969-ben megjelent a legendás "Zvoňte zvonky" című lemezük, elhagyta a Prúdyt és megalapította Csehszlovákia első art rock zenekarát, a Collegium Musicumot.

Sonny Burgess (1929. május 28. – 2017. augusztus 18.)

sonny-burgess.JPG

Sonny Burgess rockabilly gitáros, énekes. Moonlighters nevű zenekara legismertebb slágerei a Red Headed Woman és a We Wanna Boogie voltak. Burgess 1971-ben feloszlatta a zenekart, és Európába költözött. 1999-ben bekerült az európai Rock and Roll Hírességek Csarnokába, 2002-ben pedig a Rockabilly Hírességek Csarnokába.

Janet Rains (1969 – 2017. augusztus 23.)

 

janet2.jpg

Az Adrenaline Mobot ért balesetben, valamivel több mint egy hónappal David Z. után, a zenekar turnémenedzsere Janet Rains is elhunyt. Az Adrenaline Mob menedzselése mellett tagja volt az M80 nevet viselő, 80-as évek dalait feldolgozó együttesnek, de a Headbanger's Ball és Not By Sight zenekarokban is énekelt.

Earl Lindo  (1953. január 7. – 2017. szeptember 4.)

earl-lindo.jpg

Earl Wire Lindo jamaikai reggae zenész, a Bob Marley and the Wailers egykori tagja. Számos reggae előadóval, köztük Burning Spearrel dolgozott együtt. Wya néven is ismert.

Don Williams  (1939. május 27. – 2017. szeptember 8.)

don_williams1.jpg

Don Williams amerikai country-zenész, dalszerző, gitáros, 2010-től a Country Hírességek Csarnokának tagja volt. 1971-ben kezdett szólókarrierbe, többnyire mások számait játszva, és nem kevesebb mint 17 listavezető számot jegyez. Lágy bariton hangja és személyisége miatt kapta a Country kedves óriása becenevet.

Grant Hart (1961. március 18. – 2017. szeptember 14.)

grant-hart.jpg

Grant Hart, az amerikai Hüsker Dü zenekar dobosa. Hart alapítója volt a nagy hatású együttesnek, amely többek között a Nirvana számára mutatott utat, és 1979-88 között működött. A Hüsker Dü feloszlása után Hart a Nova Mob gitáros-énekese lett, majd szólókarrierbe kezdett.

Johnny Sandlin (1945. április 16. – 2017. szeptember 19.)

sandlin.jpg

Butch Trucks melett egy másik "tagját" is elvesztette idén az Allman Brothers Band. Johnny Sandlin zenei producer, hangmérnök legismertebb munkái az ABB-hez fűződnek. Dobosként session zenészként kezdte. Az alabamai zenei Hírességek Csarnokának tagja. AZ ABB mellett olyan zenekarokkal dolgozott mint  a Widespread Panic, Wet Willie, és a Col. Bruce Hampton and the Aquarium Rescue Unit.

Eric Eycke (? – 2017. szeptember 22.)

corrosion-of-conformity.jpg

Eric Eycke, a Corrosion Of Conformity volt frontembere. Az énekes annak idején a csapat első albumán, az 1984-es "Eye For An Eye"-on volt hallható, elsősorban roppant intenzív frontemberi tevékenysége miatt vált közönség kedvencé.

Tom Petty (1950. október 20. – 2017. október 2.)

tompetty.jpg

Októberben újabb nagyszerű zenész igazolt az égi zenekarba. Az 1950. október 20-án született Tom Petty első zenekara a Mudcrutch volt, aminek több tagjával később megalapította a Tom Petty & The Heartbreakers-t, ezzel pedig a világsztárság felé vette az útját. Hogy pontosabb legyek, a Heartbreakersszel ekkor még csak az Egyesült Államokban voltak hatalmas sztárok, Tom Petty szólóban lett igazán ismert világszinten a nyolcvanas évek második felében. Szólkarrierje mellett tagja lett George Harrison Travelling Wilburys nevű csapatának, amiben olyanokkal zenélt együtt, mint Bob Dylan vagy Roy Orbison. A sikereiben nagyban közre játszott, hogy olyanok szupersztárok szerepeltek klipjeiben, mint Johnny Depp vagy Kim Basinger.

Szólólemeze egyébként összesen három jelent meg, igazából a Heartbreakersszel volt aktív, mint szerző. Zenekarával összesen 13 nagylemezt adott ki, a legutolsót 2014-ben. Ezen kívül a Traveling Wilburys-zel is kiadott kettőt a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején. A legutolsó lemezét viszont élete első zenekarával, a Mudcrutch-csal adta ki 2016-ban. Az 1970-ben alakult zenekar öt évig létezett, nagylemezt akkor nem adtak ki. 2007-ben viszont úgy döntöttek, hogy életre hívják a csapatot, 2008-ban kiadták első albumukat, majd tavaly a másodikat.

Tom Petty volt a világ egyik legtöbb lemezt eladó zenésze. Több mint 80 millió Tom Petty-album talált gazdára a karrierje során, a halálával pedig ez a szám csak emelkedni fog.

Alvin DeGuzman (? – 2017. október 5.)

 icarusline-920x584.png

Alvin DeGuzman a The Icarus Line hollywoodi punk rock együttes gitárosa volt. Az együttes nagyon nyers rockzenei irányzatot képvisel, amely egyaránt része és ellentéte az 1990-es évek végi és a kora 2000-es évek zenei irányzatainak. Az együttes elismertté és egyben hírhedtté is vált a hangos, energikus színpadi előadásaiknak, és a látszólag nemtörődöm vagy kemény színpadon kívüli magatartásuknak köszönhetően.

Phil Miller (1949. január 22. – 2017. október 18.)

phil_miller.jpg

Phil Miller angol progresszív rock/jazz gitáros, aki a canterburyi szcéna egyik meghatározó alakja volt. Olyan együttesekben szerepelt mint a Delivery, a Matching Mole, a Hatfield and the North, a National Health, a Short Wave, valamint szóló projekteken is dolgozott, és az 1982-ben általa alapított együttesben az In Cahoots-ban.

Martin Eric Ain (1967 július 18. – 2017. október 21.)

 martinericain.jpg

Martin Eric Ain az egykori Celtic Frost és Hellhammer basszusgitárosa, akit utoljára a Celtic Frost 2006-os, legutolsó albumán, a "Monotheist"-en lehetett hallani, a 2008-ban megalakult Triptykonba már nem követte gyerekkori zenésztársát, Thomas Gabriel Fischert, azaz Tom G. Warriort.

A civil életben egy zürichi bár mellett társtulajdonosként egy Mascotte nevű klubot is üzemeltető Martin Eric Ain szívrohamban hunyt el október 21-én. Nyáron töltötte be az 50. életévét.

George Young (1946. november 6. – 2017. október 22.)

george_young.jpg

Idén két súlyos tragédia is érte az AC/DC-t, és az Young családot. Először George Young hunyt el, október végén. George kezdetektől a zenekar mellett állt. A korai AC/DC lemezek producere volt Harry Vandával, 1975-ben basszusgitárosként zenélt is az zenekarban.

Testvérei Angus és Malcolm közölték, mindig hálásak lesznek azért, amit tőle kaptak. Szerintük szeretett testvérük, mentoruk nélkül az AC/DC nem lehetett volna ennyire sikeres.

Scott Putesky (1968. április 28.– 2017. október 22.)

scott.jpg

George Younggal egy napon hunyt el Scott Putesky. Marilyn Manson csapatának egykori gitárosa-dalszerzője 49 éves korában hunyt el, elvesztve a rákkal szemben vívott hosszadalmas csatáját. Daisy Berkowitz művésznéven Manson korai időszakának fontos tagja volt, a '96-os "Antichrist Superstar"-ig. Az énekes vele alakította ki sajátos stílusát.

Fats Domino (1928. február 26. –2017. október 24.)

fats-domino.jpg

Fats Domino amerikai énekes, zongorista és dalszerző. Markáns hangjával és zongorajátékával jelentősen hozzájárult a rhythm and blues és a rock and roll jellegzetes hangzásához. Már Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard és Jerry Lee Lewis előtt színpadon volt. Lemezeiből több mint 100 millió példányt adtak el, a toplistákra száznál több dala került.

Som Lajos (1947. október 1. –2017. október 30.)

somlajos_cikkbe2.jpg

Október végén ismét a magyar zenei életet érte pótolhatatlan veszteség. Hosszan tartó betegség után meghalt a Piramis egykori basszusgitárosa, zenekarvezetője Som Lajos.

Som 1947. október 1-én született Budapesten. A 60-as évek közepén kezdett muzsikálni a Record nevű zenekarban. Játszott a Neotonban, és Radics Bélával, Balázs Fecóval, Brunner Győzővel a Taurus-ban. Igazi sikereit az általa 1974-ben alapított Piramisban érte el. A zenekar klasszikus felállása: Som Lajos basszusgitár, Révész Sándor ének, Gallai Péter ének, billentyű, Závodi János gitár, Köves Miklós dob.

Révész 1981-ben kilépett a Piramisból. Ezután Gallai énekelt, de korábbi sikereiket nem tudták megismételni. A zenekar 1982-es feloszlásának évében Somot csempészés vádjával letartóztatták, és el is ítélték. 1985-től a Senator basszusgitárosa.

1992-ben a Piramis visszatérő koncertjén 5 teltházas koncertet adnak a Budapest Sportcsarnokban. A 2015-ös újabb Sportaréna koncerten rossz egészségi állapota miatt azonban már csak a program elején, és végén tud színpadra lépni.

Chuck Mosley (1959. december 26. – 2017. november 9.)

chuck-mosley.jpg

Chuck Mosley a Faith No More első két albumán, a "We Care a Lot" és az "Introduce Yourself" lemezeken szerepelt, utána lett Mike Patton a csapat énekese. Évekkel később kibékültek, és 2010-ben, 2015-ben és 2016-ban még koncertezett is velük. 2009-ben egy szólólemezt is kiadott "Will Rap Over Hard Rock For Food" címmel.

Cseke László (1927. március 24. – 2017. november 13.)

cseke-laszlo.jpg

Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió emblematikus szerkesztője, műsorvezetője, a Teenager Party Cseke Lászlójaként ismert. A Szabad Európa Rádió egyik legnépszerűbb műsora az 1959 májusában induló Teenager party volt, ezt szerkesztette, és vezette. A műsorban hallhatták először a magyar fiatalok a rock és a beat világsztárjait, Chuck Berry-t, Elvis-t, Cliff Richardot, a Beatlest, vagy a Rolling Stones-t.

A Teenager Party hatása különösen a hatvanas években volt felbecsülhetetlen, amikor a rock and rollt és a beatet kezdetben tiltotta, majd később is csak megtűrte a közszolgálati magyar rádió. Ekkor a Radio Luxemburg mellett a SZER volt az új zenék kizárólagos forrása itthon. De a Teenager Party, majd utódja, a Délutáni randevú népszerűsége megmaradt azután is, hogy a magyar rádióban is egyre több lett a fiatalokat célzó zenei műsor. Cseke továbbra is zsákszámra kapta a legtöbbször csak jeligével ellátott leveleket a kívánságműsorában, és a SZER megszűnéséig, azaz 1992-ig dolgozott a rádiónál.

Dik Mik (?  – 2017. november 16.)

hawkwind.jpg

Dik Mik a Hawkwind, egy brit rock együttes billentyűse. A zenekar az első space rock zenekarok egyike. Egyfajta különleges hard rock/heavy metal zenét hoztak létre Chuck Berry rock and roll és a Moody Blues pszichedelikus stílusának keresztezésével, amelyben a vastag gitárhangzást szintetizátorral és mellotronnal egészítették ki. Második albumukon megjelenő sci-fi fantáziák és droghatások ihlette dalszövegeikkel sikerült elkülönülniük az irányzat más együtteseitől.

Malcolm Young (1953. január 6. – 2017. november 18.)

 malcolm_young.jpg

November 18-án érte az újabb tragédia az AC/DC-t és a Young családot, ekkor hunyt el Malcolm Young. A közhiedelemmel ellentétben nem Angus, hanem ő volt a zenekar vezetője. 2014 szeptemberében bejelentette, hogy betegsége miatt végleg visszavonul, helyére unokatestvére ugrott be.

A skóciai Glasgow-ban született, William Young és Margaret Young hetedik gyermekeként. 1963-ban szüleivel együtt áttelepült Sydneybe. Első hangszerét (egy ócska akusztikus gitárt) az anyjától kapta. A zene kezdetben csak szórakozás volt számára, nem szenvedély. Bátyja, George inspirálta, hogy zenészi pályafutásba kezdjen. Első elektromos gitárját, egy Gretsch Jet Firebirdöt George Young zenésztársától, Harry Vandától kapta. Öccsével Angus Younggal közös projekt ötlete akkor merült fel, amikor Sydneyben látták a The Yardbirds, majd a The Who és a Small Faces koncertjét, amiből sokat tanultak. 1972 végén aztán megalakították saját zenekarukat, az AC/DC-t. 1973-ban George Young és Harry Vanda is megérkeztek Ausztráliába, és Marcus Hook Roll Band néven készítettek lemezt, amelyen Malcolm és Angus is játszott. Ez volt az első és utolsó közös felvételük, amely nem az AC/DC neve alatt jelent meg.

Az ausztrál kocsmákban edződött AC/DC 1975-ben adta ki első lemezét, "High Voltage" címmel, ezt követte a "T.N.T"., a "Powerage" – a címek is jól jelzik zenéjük dinamikáját, robbanékony stílusát. A rockrajongók által jól ismert riffek nagy része Malcolm Young leleménye, a szólókat a koncerteken fel s alá rohangáló, sokszor Chuck Berry híres kacsajárását utánzó Angus vezette elő.

A zenekar utolsó lemeze 2014 novemberében jelent meg "Rock Or Bust" címmel, ennek felvételében betegsége miatt Malcolm Young már nem tudott részt venni.

Johnny Hallyday (1943. június 15. – 2017. december 6.)

johnny-hallyday.jpg

Johnny Hallyday valódi nevén Jean-Philippe Smet, a francia Elvis. Művésznevét nagynénje amerikai férjétől, Lee Hallidaytől kölcsönözte, akinek ez szintén a művészneve volt. 1960-tól lépett fel, ő volt az első francia rock and roll énekes. Első albuma a "Hello Johnny" volt. 1961-ben elénekelte a Let's Twist Againt, Chubby Checker világslágerét, ami több mint egy millió példányban kelt el. 1960-ra már több mint 20 millió lemezt adott el.

Sir Christus (1978. április 10. – 2017. december 7.)

sir_christus.jpg

Jukka Kristian Mikkonen , művésznevén Sir Christus a Negative finn glam rock zenekar ritmusgitárosa. Apja Arwo Mikkonen is gitáros volt, a Popeda zenekarban játszott.

A Negative 1997-ben alakult. Már karrierjük korai szakaszánál gyorsan hírnevet nyert az intenzív élő előadásmódjuk és a melodikus gitár szólóik és gitár riffjeik miatt. A Negative tagjait nagyban befolyásolta zeneileg és stílusilag a Guns N’ Roses, a Queen és a Hanoi Rocks. Ők magukat érzelmes vagy szerelmes rock 'n roll ként tartják számon magukat

Warrel Dane (1961. március 7. – 2017. december 13.)

warrelen_638.jpg

December 13-án Sao Paoloban (Brazília) meghalt a legendás Nevermore és Sanctuary énekese, Warrel Dane. A frontember éppen a második szóló lemezén dolgozott. A halál oka szívinfarktus volt, mely az éjszaka folyamán történt. Warrel Dane-ről köztudott volt, hogy komoly függőségi problémái voltak, gond volt az egészségével. 56 évesen vesztette életét.

A második szólóalbum zenei alapjait már felvették a zenészek, Dane pedig (aki 1961-es születésű volt, bár sok helyen az 1969-es évszám szerepel) nem sokkal a halála előtt látott neki az énekfelvételeknek. A csapat tagjai azon gondolkodnak, hogy vendégénekesekkel fejezik be az albumot, hogy az posztumusz tribute-ként napvilágot láthasson. Erről azonban még nem született végső döntés.

 

Fábián Juli (1980. július 9. – 2017. december 16.)

fabian_juli.jpg

Évek óta rákbetegséggel küzdött Fábián Juli, akit 37 évesen győzött le a gyilkos kór. Az egész hazai zenészszakmát megrendítette az óriási tehetségnek tartott énekesnő tragédiája.

Ismeretlen világsztár volt. A zenészek kimagasló képességű énekesnek tartották, de tehetségét csak ritkán csodálhatta meg a nagyközönség, és most már örökre elhallgatott a különleges "fekete" hang. Minden kollégája szerette és nagyra tartotta az énekesnőt, aki elsősorban dzsessz műfajban jeleskedett. Sokan csak annak köszönhetően ismerhették, hogy szerepelt A Dalban, a Nagy Duettben és az X-Faktorban.

Jim Forrester (1974 – 2017. december 18.)

forrester.jpeg

December 18-án, egy Baltimore-i tetoválószalon előtt, egy egyelőre ismeretlen elkövető lelőtte a Foghound és a Serpents Of Secrecy basszusgitárosát, a 43 éves Jim Forrestert. Jim a szalonban dolgozott, ahol nem sokkal este hét óra után végzett, majd az utcára kilépve felhívta feleségét. A nő hallotta, ahogy férje többször is könyörög valakinek, hogy ne bántsa őt, majd kiesik a kezéből a telefon.

A mentők hamar a helyszínre értek, és kórházba is vitték Forrestert, ott azonban később életét vesztette. A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz, és figyelemre méltó statisztikai adat, hogy idén ez volt a 334. gyilkosság az államban.

Forresternek a zenélés volt az élete: bár idén vérrögöt találtak a testében, így is rendszeresen fellépett mindkét zenekarával, emellett pedig piercingesként dolgozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1713519903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása