Rozsdagyár

2017-ben elhunyt zenészek 1. rész

2017. december 23. - Rock n roller

rip.jpg

Az ünnepekhez közeledve számba vettük a távozó év eseményeit, de sajnos nemcsak az esztendőtől, hanem számtalan kiváló muzsikustól is el kellett búcsúznunk. A kaszás idén sem kímélte a rockereket, számtalan érzékeny veszteség érte a színteret. Összeállításunkban az idei év legismertebb zenei halottjaira emlékezünk. A cikk első részében az első félév eseményeit gyűjtöttük össze.

Vida Ferenc (1949. szeptember 2. – 2017. január 19.)


vidaferi.jpg

Az év első rockzenei halottja a Lord zenekar, és a Vida Rock Band alapítója, Vida Ferenc.

1971-ben ötödik tagként, szólógitárosként csatlakozik a vassurányi Red Fire zenekarhoz, amely a Lord együttes elődje volt. Eleinte gitáron játszott, csak később váltott basszusgitárra. 1972-ben Sipőcz Ernővel megalapítja a Lord zenekart, amely 80-as években vált országos hírűvé, több nagylemezt is kiadtak. Itt közel harminc évig játszott. Az Edda mellet a Lord volt az első vidéki rock zenekar, amelyik országos sikereket ért el.

A kilencvenes évek első felében megalapította az LMS kiadót, ahol olyan zenekarok kaptak lehetőséget az indulásra, mint a Mood, az Ektomorf, a Junkies vagy a Strong Deformity.

A Lordból való kényszerű távozása után hozta létre saját zenekarát, a Vida Rock Bandet. Majd tavaly a Vida nevű zenekart.

Kékes Zoltán (1949. november 2. – 2017. január 20.)

 kekessziszi.jpeg

Majd másnap, egy másik magyar gitáros távozott közülünk.

Kékes Zoltán alias Sziszi 1962–1964 között a Zenit együttesben, 1964–1965 között a Teenagerben játszott, majd 1965–1968 között újra a Zenit tagja lett. 1968–1972 között a Gemini gitárosa volt, 1972-ben rövid időt töltött a Ferm együttesben, majd 1973–1983 között a Hungária tagja volt. 1983-tól gitárosa, vezetője és egyben menedzsere is volt a Dolly Roll együttesnek.

Butch Trucks (1947. január 11. –2017. január 24.)

 butch-trucks.jpg

Butch Trucks a The Allman Brothers Band dobosa volt. Az ABB egy amerikai southern rock-együttes, amit gyakran a stílus kialakítójának tartanak. Az együttes 1969-ben alakult a floridai Jacksonville-ben, de központja a Georgia állambeli Maconben van. Amellett, hogy a southern rock legfőbb alakítói voltak, zenéjükben a blues-rock és a hard rock jegyei is felfedezhetőek. Trucks az ABB 1969-es alapításától, egészen haláláig a zenekar tagja volt.

Ronnie Davis (1950 –2017. január 25.)

 ronniedavis.jpg

Ronnie Davis jamaikai reggae énekes, a The Tennors, The Itals és a Ronnie Davis & Idren Group tagja, szólista.

Geoff Nicholls (1948. február 28. – 2017. január 28.)

 nichcolls.jpg

Geoff Nicholls a Black Sabbath 1980-ban készült "Heaven and Hell" című albumán dolgozott először együtt a zenekarral, de csak az 1980-as évek közepétől lett hivatalosan az együttes tagja. 2004-ben váltak el útjaik, Nicholls helyét Adam Wakeman vette át.

Chuck Berry (1926. október 18. – 2017. március 18.)

 chuck-berry.jpg

Chuck Berry a rock and roll egyik legfontosabb személyisége. Az utána következő nagy nevek mind tőle tanultak, vagy inkább továbbfejlesztve zenéjét továbbhaladtak az ösvényen. Ismert volt jellegzetes színpadi kacsajárásáról (duck walking), amit később több gitáros utánzott, mint például Angus Young az AC/DC-ből vagy Keith Richards a Rolling Stones-ból.

1955-ben Chicagóban találkozott Muddy Waters-el, aki bemutatta több producernek és kiadónak az Ida Mae című szerzeményét, mely később Maybellene címen lett sláger, köszönhetően a rádiós játszásnak. Ezzel a számmal Chuck Berry volt az első fekete előadóművész, akinek sikerült betörnie a popzene piacára. Ettől a ponttól kezdve két éven keresztül folyamatosan írta a rock and roll számokat, de a siker csak váratott magára egészen az 1957-es School Days-ig, amivel a lázadó tinédzserek egyik alapművét tette le az asztalra.

Chuck Berry nagy újítása volt még az ekkor még senki másra sem jellemző gitárstílus: rövid, gyors riffeket játszott változatos stílusban, amivel megtörte az addigi zene harmonikus voltát. Dalaiban a tinédzserekhez szólt, az ő életüket leginkább érintő problémákat feszegette. Dalainak nyelvezete egyszerű és kifejező volt. Ő volt az első dalszerző, aki szövegeiben új kifejezéseket, szójátékokat használt.

1957-től rengeteg koncertet adott. Turnézott Buddy Holly-val és Jerry Lee Lewis-al is. 1958-ban egy kiskorú megrontása miatt 3 évre ítélte a bíróság. A börtönben élte meg dalainak világhírét, aminek köszönhetően kiábrándult a zeneiparból. Az 1960-as évek közepétől magányos zenészként járta a világot. Néha adott egy-egy koncertet, amin többnyire egy trió társaságában előadta örökzöld slágereit, majd ahogy jött – kedvetlenül távozott a színpadról.

Sib Hashian (1949. augusztus 17. – 2017. március 22.)

 hashian.jpg

Sib Hashian a Boston együttes dobos volt. A zenekar legismertebb szerzeményei közé tartozik a More Than a Feeling, a Peace of Mind, a Foreplay/Long Time, a Rock and Roll Band, a Smokin, a Don't Look Back, és az Amanda. Az Egyesült Államokban 31 millió albumot adtak el, ebből 20 milliót a debütáló lemezükből, míg 7 milliót a kettes "Don't Look Back"-ből. Pályafutásuk során öt stúdióalbumot adtak ki.

Peter Shotton (1941. augusztus 4. – 2017. március 24.)

 peteshotton.jpg

Peter Shotton üzletemberként vált sikeressé, de lehetett volna híres zenész is, ugyanis abban a The Quarrymen nevű zenekarban játszott, amit John Lennon alapított, majd a zenekar tagjaiból jött létre a Beatles.

Szurdi Zsolt (1953. április 1. – 2017. április 14.)

szurdizsolt.jpg

Nem elsősorban zenészként (bár annak sem volt rossz), inkább szervezőként szerzett ismertséget és elismertséget a Szeged Városi Rock Klub, valamint a Gőzerő zenekar alapítója, minden szegedi zene- és rockrajongó Papája, Szurdi Zsolt.

Folk-rock zenekarát, a Gőzerőt 1987-ben alapította, a rendszerváltás után 12 évig szervezte a Szegedi Ifjúsági Napokat. Tanított a József Attila szakiskolában és a Hamido Művészeti iskolában, munkásságáért tavaly Szeged Kultúrájáért Díjjal tüntették ki.

Jimmy Copley (1953. december 29. – 2017. május 13.)

copley.jpg

Jimmy Copley főleg session dobos volt, olyan előadókkal dolgozott, mint Jeff Beck, Graham Parker, Upp, Paul Young, Magnum, Roger Glover, Ian Gillan és Glenn Hughes a Deep Purple-ből, Go West, , Seal, Tony Iommi és Paul Rodgers, Copley 2007-től a Manfred Mann's Earth Band tagja volt.

Chris Cornell (1964. július 20. – 2017. május 18.)

chris-cornell.jpg

Chris Cornell halála volt az év egyik legmegdöbbentőbb halálesete, hiszen viszonylag korán, önkezűleg vett véget az életének. Cornell leginkább a seattle-i Soundgarden énekeseként, illetve az Audioslave korábbi énekeseként vált ismertté. A kivételes, közel négy oktávos hangterjedelemmel rendelkező énekes szólóalbumokat és filmzenéket is készített 1991-től, illetve megalapította a Temple of the Dog zenekart is, elhunyt barátja, Andrew Wood emlékére. Cornell neve szintén ismert az 1990-es évek grunge mozgalmának építészetében. Négy szóló stúdióalbumot adott ki. Golden Globe-díj jelölést kapott a The Keeper című daláért, amely felcsendült a Géppisztolyos prédikátor című filmben, valamint társszerzője volt és közreműködött a 2006-os Casino Royale című James Bond film You Know My Name című szerzeményében. A Guitar World olvasói a rock leghatalmasabb énekesének szavazták meg, negyedik volt az amerikai Hit Parader magazin minden idők legjobb 100 énekesének listáján, kilencedik volt a Rolling Stone minden idők legjobb énekesei listáján, és 12. volt az MTV 22 legszenzációsabb hangja versenyében.

Frankie Paul (1965. október 19. – 2017. május 18.).

frankie-paul.jpg

Frankie Paul, született Paul Blake, a születésétől fogva vak zenész 1982-ben készítette el első albumát. Ismertebb dalai a Sara és a Worries in the Dance. 1994-től Gambiában élt. 2016. januárjában amputálni kellett az egyik lábát. 2017. május 18-án szülővárosban Kingstonban hunyt el.

Szénich János (1952 –  2017. június 12.)

szenich_janos.jpg

Szénich János, a Hobo Blues Band korai időszakának gitárosa, aki Póka Egon basszusgitáros javaslatára került a zenekarba 1979-ben és kétnyakú gitárjával, valamint Nem bűn a lustaság feliratos pólójával legendás alakká vált. A csapatból már 1981-ben kikerült, de az első HBB lemezen, az 1980-as "Középeurópai Hobo Blues"-on ő volt a másik gitáros a 2013 őszén elhunyt Kőrös József mellett, és a Kopaszkutya filmben is szerepelt.

Az énekesként és szerzőként is dolgozó Szénich János 1967 óta volt a pályán. 1973 és 1975 között a Szénich Trió, 1975-76-ban a Non-Stop, 1976-1978-ban pedig a Juventus együttes gitárosa volt.

1981-ben távozott a HBB-ből, majd 1985 tavaszán rövid ideig az Edda Művekben tűnt fel. Az elmúlt három évtizedben külföldön, elsősorban Németországban és különböző hajókon zenélt.

A második fél évben elhunyt zenészekről, a cikk második felében emlékezünk meg ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4413464739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása