Rozsdagyár

Álommeló - Ösztöndíjas doktori képzés heavy metalból

2019. június 27. - Kovenant

metal_graduation.jpg

A hobbink ritkán esik egybe a munkánkkal vagy tanulmányi területünkkel, de most néhány szerencsésnek megadatik az, amiről sokunk csak álmodozhat: doktori címet szerezhet a heavy metal tárgykörében, azaz PhD-képzésben vehet részt, melyhez ráadásul pénzt, vagyis ösztöndíjat is kap a tanulmányai idejére.

Az Ausztráliában működő University of Newcastle évi húszezer amerikai dolláros ösztöndíjat ajánl fel két ausztrál és egy külföldi diák számára, melynek keretében különböző szubkultúrák társadalomföldrajzát tanulmányozhatják. Ennek során betekintést nyerhetnek a hajléktalanság és a közösségi segítségnyújtás, a veganizmus, a gyermekkori szabadon tanulás nyújtotta lehetőségek és természetesen a heavy metal szubkultúra szociológiai, történettudományi és néprajzi vonatkozásaiba.

A korszellemnek megfelelően természetesen nem magára a zenére, hanem a heavy metal, mint jelenség társadalomtudományi kapcsolódásaira és következményeire fókuszálnak a diákok és többek között az alábbi kérdésekre keresik a választ:

  • Milyen dalszövegeket írnak az ausztrál metalbandák? Ezek a dalszövegek kulturálisan és földrajzilag kapcsolódnak-e Ausztráliához? 
  • Mi a kapcsolat a heavy metal ausztráliai fejlődése és a gyarmatosítás között? 
  • Igaz-e, hogy az ausztrál heavy metal elsősorban a fehér emberre jellemző jelenség? Hogyan alakult a származási diverzitás kérdése a színtéren belül? 
  • Hogyan kezeli a nemi kérdéseket (gender) az ausztrál heavy metal? 
  • Milyen jellemzők köthetők a heavy metal rajongókhoz Ausztráliában? Ez előnyt vagy hátrányt jelent a rajongók számára? 
  • Hogyan hatott Ausztrália földrajzi elkülönülése a heavy metal kulturális elterjedésére az országban az egyéb stílusokhoz képest? 
  • Mitől egyedi az ausztrál heavy metal? 

A kurzust Simon Springer, az egyetem társadalomföldrajzi tanszékének vezetője indította.

Nemrégiben költöztem Kanadából Ausztráliába a munkám miatt és alkalmam nyílt olyan diákokat felvennem, akik mellettem dolgozhatnak és kutathatnak. Mivel egész életemben metalrajongó voltam és mostanában kezdtem el ezzel komolyan, tudományos igénnyel is foglalkozni, jó ötletnek tartottam, hogy ezt diákok számára nyújtott hivatalos ösztöndíjprogram keretében tegyem meg. Amikor PhD-hallgató voltam, imádtam volna, ha valaki rendes egyetemi képzéssé teszi a heavy metalt! Most kíváncsian várom, hogy a meghirdetett helyekre lesz-e elég pályázó.

Szerkesztőségünk néhány tagja már felvette a kapcsolatot Springer professzor úrral, hosszabb külföldi tartózkodásunk részleteit már intézzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8914914562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása