Rozsdagyár

MONASTERY - Interjú Billyvel, a csapat dobosával

2021. január 03. - chris576

135839281_151314786787628_5311437609388227982_n.png

Tizenkét év kihagyás után tért vissza a hazai metalszíntérre a zalaegerszegi Monastery, aminek apropójából készítettünk interjút a csapattal. Billy, a zenekar dobosa válaszolt a kérdéseinkre.

Sziasztok! 1989-ben alakult a Monastery, az első nagylemezetek pedig 1992-ben jelent meg "Far From Christ" címmel. A két esemény között voltak-e említésre méltó történések (gondolok itt olyanokra, mint például demómegjelenés, tagcsere, stb.)?

Igazából csak szárnybontogatás zajlott, viszonylag kezdetleges szinten. Németh Zolival és Kovács Krisztiánnal kezdtük az egészet, 2 demót vettünk fel magyar nyelven, nagyon amatőr körülmények között... ezt próbáltuk gyorsan elfelejteni. A "Far From Christ" lemezt Kecskeméten az Origo stúdióban vettük fel, Albrecht Lacival kiegészülve. Koncertszinten jellemzően Zala és Vas megyében mozogtunk. Az igazi időszámítás akkor kezdődött, mikor a Trottel Records kiadta az anyagot.

A "Far From Christ" lemezen hallható thrash/death metal stílus volt már a zenekar indulásakor is az alapkoncepció vagy ez szép fokozatosan forrta ki magát?

Csak valami vadállat zenét szerettünk volna, és hallgattuk az akkori nagyokat: Bolt Thrower, Slayer, Carcass, Napalm Death...

A debütalbum borítóján fellelhető Hörcher-feliratból meg a festmény stílusából is egyaránt kikövetkeztethető, hogy kihez köthető az alkotás. Aki esetleg nem tudná, hogy miről is van szó, annak felvázolnád ezt röviden?

Hörcher Laci akkortájt olyan lemezekre festett anyagot, mint a Moby Dick "Ugass kutya" című albuma vagy az Ossian-lemezek. Megkerestük, Ő azonnal igent mondott a felkérésre, mi elmondtuk neki a koncepciót, nagyjából tartotta magát a megbeszéltekhez, de azért alapjában véve önmegvalósított. Jelenleg az X-Faktoros gitártöréseiről híresült el.

1994-ben adtátok ki a második albumot, mely a "Postmortem Aggressive End" címet viseli. Ez még ugyanazzal a felállással készült, mint az előző anyag?

Ezen a lemezen már nem Albrecht Laci ritmusgitározott, hanem Tóth „Hufi” Ferenc, aki jelenleg is a csapat tagja.

A harmadik nagylemez, a "Mysantrope" viszont 2004-ben, tíz évvel a "Postmortem" után érkezett. Mi volt az oka ennek a hosszabb kihagyásnak?

Németh Zoli, aki a zeneszerző, frontember, gitáros volt, családi okok miatt kilépett. Mivel Ő kulcsfigura volt, nem igazán tudtuk pótolni, pedig voltak próbálkozások. Igazából néha próbálgattunk, meg bandáztunk a többiekkel, de nem éreztük, hogy egyben van a zenekar. Annyira biztos nem, hogy kiálljunk a közönség elé.

2008-ban fel is oszlott a zenekar. Miért?

2002-ben a szünet után kaptunk igazán szárnyra: jött Frytz, Bazsi és Ufo, így Hufi és én. Azt éreztük, hogy ismét tudunk produktumot letenni az asztalra. Elkészítettük a "Way To Life" promóanyagot, majd megjelent 2003- ban az E.Z.S. MUSIC gondozásában a „Fuck This World” EP. Ez egy kicsit elmozdult már modernebb irányba. Érezhető volt az akkori nagyok (Slipknot, Mudwayne) hatása. Rengeteget koncerteztünk a Moby Dick vendégeként, a Cadaveres De Tortugas zenekarral (később a Cadaveres formációval), a Remorse és Dark Clouds csapatokkal közös turnékon, és persze önállóan.

Sajnos Frytz kiszállt 2006 ban, akkor Vince Andreas lett az új énekes. Ő hatalmas torok, és rohadt jól énekel, viszont a csapat stílusa elment egy kicsit a nu metal irányába; szerettem, de nem éreztem már a magaménak. 2008-ban kiléptem, a csapat ezen a néven nem működhetett tovább, a többiek egy új formációt hoztak össze, mely azóta már nem létezik. Amúgy ez egy nagyon tartalmas és viszonylag sikeresnek mondható időszak volt.

Tizenkét év után, tavaly tért vissza a Monastery. Milyen felállással üzemel jelenleg a banda?

Jelen pillanatban jómagam, Hufi és Szanati „Szana” Szabolcs alkotjuk a hangszeres szekciót, a fronton pedig ismét a régi hörgős, Frytz áll. Amennyiben találunk egy második gitárost, a koncerteket már öt fő tolja.

Mik a terveitek a 2021-es évre? Azt tudom, hogy jelenleg Sopronban, Smici stúdiójában folynak bizonyos munkálatok. Mesélnél erről bővebben?

Igen, végeztünk a felvételekkel, már csak simítgatjuk kicsit. Jövő hónapban szeretnénk megjelentetni az anyagot, a kiadói egyezkedések folynak. Ez egy háromszámos EP lesz „Chimera” címmel. Január 16-án forgatunk egy klipet, remélem elkészül a hónap végére. Már egyeztettünk itt-ott, ha lehetséges és újra engednek bennünket élni, jó néhány bulit tervezünk az idén. Ahová lehet, megyünk.

Amúgy nyomjuk az új számokat, ősszel szeretnénk egy LP-t megjelentetni. Zeneileg kicsit visszakanyarodtunk a death metal irányába, az új anyagra például újra feljátszottuk a Far From Christ című számot. Itt szeretném még megköszönni Smici barátunk lelkes és profi hozzáállását, mind az anyag elkészítésében, mind a zenekarral kapcsolatos egyéb segítségét illetően! Reméljük, hogy hamarosan élőben is találkozhatunk mindenkivel egy brutál buli erejéig!!!

resize_of_134912791_2824092271191954_970626622564402964_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6216370614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása