Rozsdagyár

RÓZSASZÍN PITTBULL - 25 éves jubileum | Interjú

2020. január 27. - Felicium

rp_5.jpg

Az idén 25 éves Rózsaszín Pittbullal beszélgettünk, akiket a jubileumi turnéról, az elmúlt negyed évszázadról és a jövőbeli tervekről kérdeztünk.

Sziasztok! Első alkalommal beszélgetünk veletek itt a Rozsdagyár hasábjain, így lehet elcsépelt a kérdés nektek, de hogyan és miért vágtatok anno 25 éve bele a zenélésbe? Kezdettől fogva egy punk zenekar volt a cél, vagy csak közben alakult így?

(Zoli) Nem vagyok alapító tag, de jelen voltam a kezdetektől, mert Czene Bandi, a zenekar néhai bőgőse és mozgató rugója a legjobb barátom volt. Na meg közös próbateremben bontogattuk a szárnyainkat és a női alsóneműket, ezért kijelenthetem, hogy nem volt semmi cél, csak a baromkodás és mivel a hülyeséget igényelték a népek, elindult valami, ami máig tart…

Bandiék hívtak gityózni, én meg bevállaltam, hogy pittbullkodok az industrial/metal bandám mellett. Megcsináltuk a Ne legyél má’ genyó, add kölcsön a bi csajod! című remekművet, aztán kiesett pár év, elpusztult pár agysejt, jöttek mentek a tagok és most itt tartunk. Mindegyikünknek volt másik bandája akkoriban, viszont a Pittbull más volt, mint a többi zenekar, mert nem kellett senkinek és semminek megfelelni és ez mindegyikünknek kurvára tetszett. Ha tök részegen, betépve nyomtuk a bulit szarul és hamisan, akkor is megtapsoltak bennünket. Akkoriban sokszor poénkodtam, hogy azért vagyok szólógitáros, mert majd szólok, ha gitározni kell. Inkább voltam részeg, mint gitáros. Nyilván azért egy idő után ez unalmassá válik és meg is untuk magunkat, ezért úgy döntöttünk kibaszunk a közönséggel és zenélni is fogunk a koncerteken, nem csak inni, drogozni és gusztustalankodni. Most már egész jól tudjuk ötvözni ezeket a dolgokat és valószínűleg majd ebbe is bele fogunk unni, ezért a fejlődés elkerülhetetlen, hahaha. Ha meg már fejlődés, akkor az ne visszafejlődés legyen. Megyünk előre a saját utunkon, ahogy mindig is tettük, mert így vagyunk összerakva.

Nemrégiben nagy változás történt ének fronton. Erről mesélnétek kicsit bővebben? Miért váltottatok ennyi idő után és mennyire volt kézenfekvő Jepy, akit már amúgy is jól ismertetek, hiszen volt ő előzenekarotok is már régebben másik zenekarral?

(Zoli) Ez Kassai döntése volt, amit nehéz szívvel, de tudomásul vettünk. Természetesen közölte velünk miért döntött így, de nem vagyunk rá felhatalmazva, hogy helyette nyilatkozzunk, ezért aki kíváncsi a miértre, kérdezze őt. Büszkék vagyunk az együtt eltöltött évekre és tiszteletben tartjuk a döntését, mert barátok vagyunk. Az meg egyértelmű volt, hogy ha már így alakult, Jepyvel szeretnénk folytatni, mert akkor is Ő énekelt nálunk, amikor pár éve Gabi először vonta ki magát a forgalomból. Jepy kellőképpen őrült. Zenészként és barátként is bizonyította már, hogy közénk való. Nem akartunk egy pót Kassait. Jepy teljesen más karakter és ez így van rendjén. Igazi frontember és tele van lendülettel. A zenekarnak meg pont erre a lendületre volt szüksége, mert kezdtünk beszürkülni a helyben toporgástól.

(Imi) Miért, új az énekes? Faszom. Nekem nem is szóltak. Hiába, a zenészek legjobb barátja a dobos. 

jepy.jpgMost Jepy-hez szól a kérdés. Melyik a kedvenc Rózsaszín Pitbull dalszöveged és miért? Akár idézhetsz egy konkrét mondatot, vagy refrént is.

(Jepy) Nehéz kiemelni 25 év munkásságából egyetlen egy idézetet, hiszen rengeteg mondanivalóval rendelkező dalok születtek. Mindenkinek maga felé hajlik a keze, pokolfajzatként meg pláne. 2014-ben készült el a "Rejsz Royce avagy végcél a végbél" lemez, aminek a szövegeit javarészt én írtam, a többiek pedig átalakították, hogy a Pittbullhoz méltó szövegek szülessenek. Ezen van a kedvencem, az Ő az igazi című szerzemény. Ez egy olyan dal, amivel mindenki tud azonosulni és ha kicsit körbenéz maga körül, biztosan talál a környezetében olyat, akire igaz a tartalom. Régebbiek közül az Anális majális, amit Imi írt. Kerek, humoros történet, némi valóságszállal és nagyon jó énekelni.

Ha minden tag csak egy momentumot, történetet mesélhetne el az elmúlt 25 évből a zenekarral kapcsolatban, akkor mi lenne az?

(Zoli) Úgy sem hinné el senki…

imi.jpg(Jepy) Egy konkrét dolgot ki sem tudok emelni, hiszen annyi dolog történik velünk, de általánosságban elmondhatom, hogy minden pillanatban jól érzem magam amikor együtt vagyunk és hihetetlen élmény ilyen profikkal együtt dolgozni.

(Petya) Nem emlékszem…. 

(Imi) Én hallomásból ismerek egy jó kis sztorit, ami persze a zenekar egyik tagjával történt és ez nem én vagyok Természetesen. Egy horgászversenyre hívtak meg minket, ahova a 30 zenekarból csak mi érkeztünk koncertről, mivel előtte éjjel zenéltünk. Kipicsáztuk magunkat rendesen. A pia, pénz elfogyott és a tóparton valaki megemlítette, hogyha a varangy békának megnyalod a hátát akkor attól be lehet tépni. Kimentem a stégre, hogy fogjak egyet, de az beszakadt alattam. Mire a horgászverseny elkezdődött mi már indultunk is haza. Mindenre képtelenek voltunk és horgászbotot sem vittünk!

Kinek melyik az úgymond kedvenc albuma amit ti adtatok ki?

(Jepy) "Rózsaszín álom…" Szerettem Barnussal közösen dolgozni. Az akkor készült dalok pedig kettőnkre íródtak, teljesen egyben voltak.

(Zoli) A "Rejsz Royce", mert szintet léptünk vele zeneileg és hangzásban is, a "Szén City" és a "Bongfoglalás" a dalok mondanivalója miatt, de igazából mindegyik lemezt szeretem valamiért.

(Petya) Mindenképpen a "Bongfoglalás". Nagyon érdekes volt, hogy nem csak a zenére kellett összpontosítani, mivel nagy hangsúlyt kapott a számok közötti összekötő szövegek. Azoknak a felvétele egy külön móka volt és jól éreztük magunkat. De a másnap már, nem volt az…..

(Imi) Számomra a "Bongfoglalás". Az elején volt egy pár szám az új albumra. Ezután jött a mi lenne ha…  Kitaláltuk a Zolival, hogy dolgozzuk fel az „ismert” magyar történelmet Honfoglalástól az akkori jelenig. Pittbullos köpenybe bújtattuk és az átkötő szövegekkel megerősítettük a kapcsolatot az egyes számok között, illetve az idő múlásának a szemléltetése miatt.

zoli.jpgMost csavarjuk meg annyival a dolgot, hogy all-time kinek mi a kedvenc albuma? (ez lehet akár magyar, akár külföldi)

(Jepy) Rengeteg stílusban hallgatok zenéket, így elég terjedelmes felsorolás lenne.

(Zoli) Én is mindenevő vagyok és sok kedvencem van, de a Voivod-tól a Nothingface, a Meshuggah-tól a Koloss és a Die Krupps-tól a The Final Option szinte napi szinten szól nálam. Magyarok közül az örök kedvenc a Leukémia Közel a fejhajlító-géphez című lemeze.

(Petya) Mindent meghallgatok, ami tetszik. Egyebet nem tudok mondani. Kérem kapcsolja ki. 

(Imi) Nincs kedvenc albumom, de sok dal van, ami tetszik. Én egyébként az „album dologba” sose hittem, ha csak nem egy komplex történet van elmesélve. Pláne most, hogy a streaming-szolgáltatók uralják a „zeneipart”. De ha választani kell mindenképpen, akkor a Bongfoglalás. 

Január 11-én volt az idei év első koncertje a szolnoki Váróteremben. Milyen műsorral készültetek? Igazi 25 éves best of, ami minden korszakból táplálkozik? Milyen volt összességében az este?

(Imi) A koncert nagyon jó volt, a szolnoki közönség pedig ismét kitett magáért! Ilyen közönség előtt nagyon fasza játszani, hiszen egymásnak „ping-pongozzuk” az energiát. A műsor már kifejezetten a hamarosan megjelenő 25 éves jubileumi kiadvány 25 számából van válogatva, amely hamarosan megjelenik majd az „...akkor és most, nyomjuk a fost!” munkacímmel. Vagy valami ilyesmi! 

petya.jpgMik a tervek idénre? Az egész év a 25 éves jubileum jegyében zajlik majd? 

(Imi) Igen. Az idei évet erre tettük rá. Végre eljutunk Erdélybe is egy 4 állomásos „miniturné” keretében. Ezt már régóta dédelgettük. Most összejött. Ezeknek a dátumait már tudom, a bulik le lettek kötve:

Február 19. , Nagyvárad, Moszkva Klub
Február 20., Kolozsvár, Hardward Pub
Február 21., Székelyudvarhely, Fészek Klub
Február 22., Marosvásárhely, Jazz and Blues Klub

 

Továbbá van még egy csomó lekötött dátumunk, de a lista természetesen még bővülni fog:

  • 02.08. Hatvan - Retro
  • 02.15. Balassagyarmat – Mozi
  • 02.19-22. Erdélyi miniturné            
  • 03.21. Szekszárd- Est
  • 04.17. Hajdúszoboszló Rock Caffe
  • 04.30. Baja - Armstrong Club
  • 05.08. Győrújbarát - Motoros
  • 05.09. Keszthely
  • 07. 06. Dunaújváros - Rockmaraton
  • 08.29. Alsóőrs- Zorall Sörolimpia
  • 09.12. Sopron Hangár
  • 10.02. Gödöllő Trafó Klub
  • 10.03. Dunaszerdahely Soul Hunter
  • 10.09. Szombathely Végállomás
  • 10.31. Komló - Zrínyi klub

Mivel még nagyon az év elején vagyunk előfordulhatnak apróbb változások, illetve lehet összejön még egy pár állomás Angliában is, de mint minden, semmi sem biztos! Csak a halál, meg az adók! 

81038347_2649330888487053_5464241897176301568_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8815421850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása