Rozsdagyár

REFLEX - 35 év után jelent meg a marosvásárhelyi zenekar lemeze

2021. január 05. - Kovenant

reflex_foto_2020.jpg

35 év után a Nortyx Records gondozásában megjelent a marosvásárhelyi Reflex zenekar "Betonvilág" című lemeze. Az 1980-as években működő és Erdély-szerte ismert zenekar albumának dalai a kommunizmus idején születtek, középiskolás, érettségi előtt és után levő fiatalok szerzeményeként.  Egy kort, egy időszakot idéznek fel, amelyek lassan történelemmé érnek, de mégis egy nemzedékben még emlékekként élnek.

Ezek a dalok rólunk, a kommunizmusban felnőtt, szocializálódott, éretté vált fiatalokról szólnak, akik a „betonvilágban” csavarogtak, gomba módra felhúzott tömbházak szürke árnyékában, ahol barátságok, szerelmek kötődtek és bomlottak fel, ahol álmokat szőttünk a szűkre szabott jövő mezsgyéjén. Kemény időszak volt, amelynek megszorításai alól sokan valahova menekültek, ki a természetbe, a rockzene világába, ahol a sorok és a ritmus között néha oda lehetett ütni a rendszernek, de sajnos sokan eltávoztak szeretett városukból, mert már nem bírták a nyomást. Vásárhelyt, a szeretett Vásárhelyt örökre a szívükbe zárták. Ezt a korszakot Magyarországon olyan együttesek határozták meg mint a Beatrice, az Edda, a P. Mobil, a Piramis, a Karthago, nálunk pedig a Nowax, a Reflex, a Polifon, a Corax és sok más, amelyek zenéje a „csöves” korszakban nekünk, rólunk szólt.

A marosvásárhelyi Reflex együttes 1982-ben alakult meg diákzenekarként. Szerzeményeik fokozatosan váltak ismertté, az áttörést a Betonvilág, a Vásárhely, nem felejtünk el, a Mondd mindig az igazat című dalokkal érték el. Ez utóbbiból 1983-ban, Jakabffy Attilának, az együttes menedzserének és Boros Zoltánnak, a Román Televízió Magyar Adása zenei főszerkesztőjének köszönhetően televíziós felvétel készült, így az együttes Székelyföldön is ismertté vált. A következő két évben telt házas koncertek kísérték a zenekar útját a magyarlakta városokban.

A sikersorozatot a tagok kötelező sorkatonai szolgálata szakította meg. Leszerelésüket követően, 1987-ben újjáalakultak, majd régi és új tagokkal folytatták a sikeres utat. 1988-ban Râmnicu Vălceán, az akkori legnagyobb román rockfesztiválon, Lucian Blaga román költő Cântec în noapte című versét felhasználva a zsűri különdíját, valamint a közönségdíjat is elnyerték. A zenekar sikere és növekvő tábora zavarta a rezsim kiszolgálóit, így a Román Kommunista Párt utasítására az együttest 1988-ban betiltották. Az 1989-es változást követően az együttes tagjai Magyarországra költöztek, ahol a 2000-es években több sikeres koncertet adtak a marosvásárhelyi találkozókon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5516373316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása