Rozsdagyár

ANETTE OLZON - Boldog vagyok, hogy több hivatásom van

2021. október 06. - Jurancsik Eszter

02gsoannpa.jpg

Szeptember 10-én került boltokba Anette Olzon második szólóalbuma, a "Strong". Az újdonság megjelenése előtt megtudhattuk, hogy elődjénél, a 2014-es "Shine" lemeznél jóval keményebben fog szólni, és a korongon lévő szerzeményeket a világban zajló dolgok ihlették - szemben a Shine-nal, amely Anette személyes élményeit vette alapul.

A Nightwish második fronthölgyeként ismertté vált svéd énekesnő a napokban nemcsak az új lemezről, hanem privát életéről és előző albumáról is elárult néhány érdekességet egy interjúban.

A Shine-t a Nightwish tagjaként írtam, amely egyfajta terápia volt az akkori problémáimra. Nem akartam kimondottan metalalbumot készíteni, mert ez olyan lett volna, mintha a zenekarommal versenyeznék. Most, hogy már szabad vagyok, olyan zenét csinálok, amilyet csak akarok, és mivel inkább a metalt szeretem, egy súlyosabb lemezt akartam készíteni. 

- árulta el az énekesnő, aki olyan zenekarok munkásságából merített ihletet, mint az In Flames vagy a Dimmu Borgir.

Ez az album sok mindenről szól, de leginkább a körülöttünk lévő világról és arról, amit magunk mögött hagyunk. Az album felvételei 2020 tavaszára, a koronavírus-járvány legszörnyűbb időszakára estek. Ez viszont nagyon inspirált, és bár nem egy kimondottan vidám lemez, inkább kritikusnak nevezném, mint szomorúnak és negatívnak. 

Az albumon természetesen azért akad egy-két személyes érintettségű dal, például a Catcher Of My Dreams, amely Anette rémálmairól szól, az I Need To Stay pedig édesapja elvesztését dolgozza fel, aki éppen a koronavírus miatti megbetegedés következtében hunyt el 2020 májusában. Elmondta azt is: ha egy művésznek mondanivalója van, nem szabad, hogy hallgasson.

Nem vagyok az az ember, aki másokra erőlteti a véleményét, nem beszélek politikáról, klímaváltozásról vagy ilyesmiről. De úgy gondolom, hogy a világon mindenütt káosz uralkodik, és ennek nagy részéért a politika és a környezetszennyezés felelős. Aggódom amiatt, hogy milyen világot hagyunk majd a gyermekeinkre. Erről énekelek a Who Can Save Them című dalban.

Az énekesnőről minden bizonnyal tudják a rajongói, hogy 2015-ben egy időre visszavonult a zenéléstől, indoklása szerint a zeneipar "beteg emberei" kiöltek belőle minden lelkesedést. Ekkorra már egy évet végigcsinált az ápolóképző iskolából, majd 2017-ben sikeresen elhelyezkedett egy helsingborgi kórházban, és egyelőre nem tervez élő fellépéseket, több okból kifolyólag is.

Nehéz összeszedni a zenészeimet egy turnéra, mivel mindannyiunknak van munkája és családja. De majd meglátjuk, soha nem mondom, hogy soha, de jelenleg nincsenek tervek ezzel kapcsolatban, ráadásul nemrég a szülésznői tanulmányaimat is elkezdtem, így a közeljövőben biztosan nem lesznek koncertek. A zeneipar is nehéz helyzetben van a világjárvány miatt, és boldog vagyok, hogy több hivatásom is van.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7716709872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása