Rozsdagyár

EGRI ROCKKARÁCSONY - Feltörekvő helyi fiatal csapatokkal zárult az év

2023. január 11. - Vendégszerző RGY

farkas_family_band.jpg

Egyfajta bárhangulat uralkodott december 28-án a moziból koncerthelyszínné avanzsált, bokszokkal és „poharas” székekkel berendezett egri Urániában, ahol az Egri Ifjúsági Zenei Program szervezésében létrejött rockkarácsony keretén belül négy zenekar is színpadra állt egymás után. A jelképes belépőjű program közönségében öttől hatvanöt éves korig minden korosztály képviseltette magát.

A Superego3 elnevezésű formáció indította el az estét egy igazán kellemes, általuk szalonmetalnak nevezett stílusban, saját dalokkal. A tízéves zenekar nevében a hármas szám az egykori trió felállást jelenti, bár szinte sosem voltak hárman, jelenleg is ötfős a formáció - tudtuk meg Rázsi Botond Miklós zenekartagtól és egyben volt polgármester-helyettestől, aki a tehetségkutató programnak egyik kezdeményezője is.

Elmondta: a zenei életben tevékenykedő egri kötődésű fiatalok számára minden évben el van különítve hárommillió forint önkormányzati támogatás, melyet megpróbálnak a jelentkezők között a legjobb tudásuk szerint elosztani, hogy ha nem is sok, de mindenkinek juthasson belőle.

superego3.jpg

Ez tulajdonképpen egy segítő löket tőlünk azon feltörekvő fiatalok felé, akik ebben a szférában keresik a jövőt. Az elbíráló egyesület alapvetően zeneértő emberekből áll és négyféle módját biztosítjuk a segítség nyújtásnak: koncertszervezés, hangfelvételben való támogatás, videós anyag létrehozásában való közreműködés és próbaterem bérlés. Szóval, nem eszközöket adunk ajándékba. Mi nem halat nyújtunk, hanem horgászni tanítjuk a tehetséges fiatalokat.

Ez az idei utolsó kis költségvetésű zárórendezvényünk is egy lehetőség volt: az év végére megmaradt összegből szerveztük egy programot és akik vágytak egy kis koncertezésre, azok tudtak rá jelentkezni.

Másodiknak állt színpadra az Endless Project, akik személyes élményekkel fűszerezett felkonferálásaikkal és pörgős dalaikkal egészen családiassá tették az est hangulatát. Az interakciókkal megspékelt koncerten teli torokból üvöltésre biztatták a közönséget, akik lelkesen tapsoltak a funky-elemeket is felvonultató zenére.

endless_project.jpg

Frontemberüktől, Helli Nikitől azt is megtudtuk, hogy 2018 óta létezik a jelenlegi felállás. Előtte is játszott instrumentálisan a zenekar. Épp évekig tartó végeláthatatlan énekeskeresési próbálkozásaik miatt lett a nevük Endless Project.

Az elmúlt időszakban többfelé is felléptünk: Egeren kívül Debrecenben, Gyöngyösön és Kazincbarcikán is játszottunk, valamint az Éter Tehetségkutatóról is több díjjal jöttünk el, mégis azt mondom, a doboscserénk miatt kicsit lightosabb év volt, mint szerettük volna, de most már jöhet a bekeményítés! Találkozunk például január 27-én Budapesten az S8 Underground Klubban!

Este nyolckor a Farkas Family Band állt színpadra, akik egy igazi családi trió: apa és két fia, akik rockosított slágerekkel, Illés-, Bikini-, Demjén- és egyéb ismert feldolgozásokkal szórakoztatták a közönséget. A hatás nem is maradt el.

matrix_1.jpg

A rokoni vonatkozáson túl szintén kuriózum, hogy az őket követő Mátrix zenekart is a család két fia képviseli, egy dobossal kiegészülve. A ma már húszéves zenekar igazi minőségi rockzenét tett le a színpadra és a közönség sem volt a véletlenre bízva: ők már saját rajongótáborral érkeztek.

A két zenekar oszlopos tagját, Farkas Mátét kérdeztük a családi zenélés örömeiről:

A Farkas Family-vel 15 éve játszunk, így elég széles a paletta. Rock- és blues-feldolgozásokkal járunk különböző rendezvényekre: a lakodalomtól a motoros találkozókig mindenhová. A Mátrix pedig egy igazi rockzenekar, ebben a felállásban ilyen rendezvényeken fordulunk csak meg.

Ha van is példa a családi zenélésre, akkor az épp fordítva szokott működni. A szülői kötelékből válnak ki a sarjak. Nálatok épp az ellenkezője történhetett, ha a Mátrix húsz éve, a családi zenekar pedig 15 éve működik. Mi történt, apa kedvet kapott felmenni hozzátok?

Pontosan! Eleinte csak egy-két dal erejéig hívtuk fel a színpadra, de ez egyre bővült és nagyon jól éreztük magunkat benne, így jött a másik zenekar ötlete és megvalósulása.

Valamit nem értek. Te nagyon fiatalnak látszol, mégis húsz éve zenélsz, ez hogy lehet?

Nem voltam még 11, amikor először színpadra álltam. A gitár nagyobb volt, mint én, mikor mellé álltam.

Ez nem semmi! Gyakorlatilag már 10 évesen koncerteztél. Gondolom, itt még jócskán elkelt a szülői segítség.

Apa volt a Mátrix mindenese: ha kell sofőr, ha kell, technikus, ha kell menedzser. És ez a mai napig megmaradt.

Mindenestere jó döntésnek tűnik, ha még azóta is színpadon van a Mátrix és egyre nagyobb sikereket ér el.

20 év alatt több mint 500 koncertet nyomtunk le. Ma már 90%-ban saját dalokkal megyünk. A feldolgozásaink is csak nagy zenekarok egyedi mixei, a mi szájízünk szerint. Új albumunk is hamarosan debütál.

A környéken már mindenhol ismernek minket. Amire nagyon büszkék vagyunk például, hogy a siroki motoros találkozón oszlopos tagként szerepelünk évről évre. És bár lehet, hogy nem New York-ban játszunk, de rengeteg élményt adunk és kapunk a közönségünktől. Nekünk ez jelenti a sikert.

csikk_2.jpg

Záróakkordként állt színpadra a Csikk, akiket már csak nyüzsgésből ítélve is nagyon vártak a résztvevők. Az előtérben elcsípett „ő egy igazi showman” beszédfoszlányokból ítélve érdemes volt megvárni azt a kései órát, mikor Oláh Robi és zenekara szó szerint felszántotta a színpadot.  Jó hang, jó külső, jó buli – így lehetne összegezni egyszerűen megfogalmazva, amit kaptunk.

Az akusztikus betétekkel kiegészített slágereket imádták a nézők, nem beszélve arról, hogy az énekes szenvedélye, amint a közönség soraiba ugrott, mindenkit magával ragadott, így szuper hangulatban zárta az idei évet a rockzenét kedvelő, itt résztvevő publikum.

A frontember Robi, aki párhuzamosan szólókarrierjét is beindította, a koncert előtt elmondta még, hogy ugyan csak egy éve zenélnek együtt, már számos fellépésük volt, és keresetté váltak nagyon hamar.

Gitárcentrikus, kissé koszos, show-elemekkel tűzdelt előadásuk során csak saját szerzemények voltak hallhatóak. Épp a napokban debütált Mezítláb című daluk is, ami egy igazi klippremier és abból a támogatásból készült, melyet ez a nemes célú program adott nekik.

Jómagam is videós volnék, eddig is hoztunk össze anyagokat minimális pénzből, de épp szakmabeliségem folytán látom a különbséget, a minőségbeli ugrást, az első igazi profi megjelenést – mondta az énekes - Az albumunk is kész már, január 1-től elérhető az online felületeken, a soron következő bulink pedig Budapesten lesz február 18-án a Robotban.

Szerző: Tamók Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr518024018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása