Rozsdagyár

QUEENSRYCHE - Átverték a zenekart az új albumuk közösségi finanszírozása során

2019. február 14. - Kovenant

queensryche2019.jpg

A rockzene általános nemzetközi visszaszorulásának, illetve a zeneipar zenészeket sújtó anyagi problémáinak egyik legegyértelműbb jele volt, hogy egyre több nagynevű banda is a közösségi finanszírozás útjára lépett. Közülük is talán a legmeglepőbb volt az amerikai progresszív metal zászlóshajója, a Queensryche, mely a Century Media kiadó promótálásával március 1-ére tűzte ki legfrissebb albuma, a "The Verdict" című korong megjelenését. Most azonban úgy tűnik, hogy erre nem fog sor kerülni.

A közösségi finanszírozás lett azon művészi produkciók és üzleti projektek legnépszerűbb formája az utóbbi években, melyek nem mentek át a hivatalos kiadók, befektetési társaságok csatornáin vagy szűrőjén. Az adott ötletgazda ilyenkor közvetlenül a rajongóktól, fogyasztóktól vagy potenciális vásárlóktól kér és jó esetben kap előlegként anyagi eszközöket (azaz pénzt), melynek fejében aztán az adományozó is átveheti az adott könyv, CD, DVD vagy kézműves sajtreszelő készülék egy példányát.

Ezt lehet variálni mindenféle exkluzív rajongói csomagokkal, egyre nagyobb összegeket leakasztva a reménybeli érdeklődőkről, természetesen igényes szolgáltatási csomagok formájában kínálva a dolgot (közös fotó a bandatagokkal, kecskebőrbe varrt limitált kiadású lemez, a frontemberrel töltött kétszemélyes paleo-vacsora egy alaszkai jégveremben, illetve a basszusgitáros kedvenc laposföld-elméleteinek meghallgatása, stb.). 

Természetesen hamar kialakult ennek is a hivatalos piaca, azaz üzleti vállalkozások kínáltak aggregátor-platformot, ahol az ötletgazdák mutathatták be és népszerűsíthették projektjeiket, a vállalkozás pedig vagy fix összeget vagy pedig részesedést kért a bevételekből. A zenei piac egyik legnépszerűbb felülete a Pledge Music lett: többek között olyan nagyágyúk is rajtuk keresztül szereztek finanszírozást lemezeikhez, mint a Weezer, Slash vagy éppen a Sum 41.

Az amerikai Queensryche népszerűségének zuhanása nem most kezdődött: csúcskorszakukat a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek első felében élték meg olyan szenzációs, korszakalkotó lemezeik révén, mint az 1988-as "Operation: Mindcrime" vagy éppen az 1990-ben kiadott "Empire". A kilencvenes évek végén azonban kilépett Chris DeGarmo gitáros-zeneszerző és azt követően egyre lélektelenebb albumokkal rukkoltak elő.

2012-ben aztán a zenekar kirúgta ikonikus frontemberét, Geoff Tate-et és helyére Todd La Torre érkezett. Azóta két lemezt is kiadtak (a 2015-ös album kritikája ITT olvasható), a harmadik pedig márciusra volt betervezve. Időközben Scott Rockenfield dobos is visszavonult átmenetileg, eredetileg azért, hogy 2017-ben megszületett gyermekével lehessen, de azóta sem tért vissza, így a friss korong dobsávjait La Torre ütötte fel.

A Pledge Music felületén a zenekar már jó előre, múlt nyár óta népszerűsíti az anyagot, mindenféle rajongói csomaggal csigázva az érdeklődést, melyek közül több is egyenként sok száz dolláros előfinanszírozást jelent a rajongók részéről. Ezek többsége már elővételben elkelt, azaz a Pledge Music felé a rajongói utalás megtörtént, a vállalkozás pedig ezt követően, ütemezve fizeti ki a zenekarokat.

Nos, már tavaly lehetett hallani, hogy a Pledge Music késik a kifizetésekkel, csúsznak az átutalások, több esetben a 2009-ben alapított vállalkozás százezer dollárral is elmaradt. Most februárban aztán a cég hivatalos közleményben jelentette be, hogy tárgyalást folytatnak több érdeklődővel is, akik vagy befektetőként fognak résztvenni a Pledge Music jövőbeni működésében vagy egyszerűen megvásárolják azt, így biztosítva szilárd alapokat az üzleti modellnek. Eközben elismerték, hogy nem nagyon tudnak fizetni a művészeknek, de dolgoznak a megoldáson és folyamatosan keresik a módját, hogy a vállalkozás fizetőképes maradjon.  

A Queensryche eddig nem reagált a helyzetre, most azonban hivatalos Facebook-oldalukon közleményt tettek közzé az alábbi nyilatkozat formájában:

Szomorúan kell közölnünk rajongóinkkal, hogy a Pledge Music alkalmazottai és vezetői átvertek bennünket. A platform több személyt is tájékoztatott, hogy pénzügyi gondjaik akadtak, de most mi is tájékoztatást kaptunk, hogy nincs meg az a pénz, melyet rajongóink az új Queensryche-lemez megvalósítására küldtek. Ezt azt jelenti, hogy sem a lemezek legyártása, sem pedig a kiszállítása nem lehetséges. 

A Pledge Music legkülönbözőbb menedzserei és vezetői hónapokon keresztül folyamatosan hazudtak nekünk, de most ezt a szégyenteljes ügyet továbbítottuk az ügyvédeinknek. Ha a Pledge platformján keresztül küldtél pénzt, akkor azonnal értesítsd a hitelkártya társaságod még most és követelj visszafizetést!

Sajnos nem mi vagyunk az egyetlenek ebben az átverésben, mivel most már nyilvánvaló és köztudomású lett, hogy számos más művész is érintett a dologban. Rendkívül sajnáljuk az egészet és az ügy miatti kellemetlenségeket, de minden rajongónknak üzenjük, hogy sajnos ez nem rajtunk múlt. A Pledge vezetői és alkalmazottai hazudtak nekünk, miközben lenyúlták és eltüntették a vállalkozás pénzeit. 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki érintett még a botrányban, illetve hogy mi lesz a sorsa a Queensryche új albumának. A Century Media kiadó minden valószínűség szerint csak afféle promóciós ügynökségként korlátozott szerepet vállalt az album népszerűsítésében, konkrét stúdióköltségekkel nem vett részt a projektben, így a zenekarnak kellett megfinanszíroznia a lemezkészítést, és utólagos kifizetéssel számolt a Pledge Music révén. Ez most elúszni látszik és ez bizony akár a csapat jövőjét is érintheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9214627418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása