Rozsdagyár

FATTYÚ - Megjelent a hazai ambient black metal projekt új EP-je

2020. március 25. - Kovenant

fattyu2.jpg

2020. március 20-án, a tavaszi nap-éj egyenlőség alkalmából megjelent az ambient black metalban utazó Fattyú legújabb lemeze, a "Silvae Spiritus". A háromtételes EP felépítésében visszanyúl a norvég black metal második hullámához: az első két dal a „düh oldal” ékes példája, míg a zárótétel a „fagy oldal” hamisítatlan ambient jegyeit hordozza magán. Ekképpen tisztelegve e jeles csillagászati esemény előtt.

A Silvae Spiritus I. intróként is szolgál a lemezen, amelyből kiderül, hogy ismét a történetmesélésé lesz a főszerep az elkövetkezendő közel 30 percben. Az EP-n egy idős harcost kísérhetünk el a végső nagy csatába, ahonnét már a túlvilágra vezet az útja.

A Silvae Spiritus ötlete még a Rigor Mortis készítése közben született meg. Szerettem volna valami kifejezetten pagan vonalú anyagot, valami olyat, ami visszatér arra a sötét és ősi útra, amelyet a Hagyaték lemez idején már kijelöltem és folytatni szeretnék, hogy Földanya babonákkal átitatott, kérges testébe új életet leheljek.

A Fattyú Avius által létrehozott, egyszemélyes pagan black metal, illetve dark ambient alapokon nyugvó projekt. 2017 telén kelt életre. Zenéjében a ’90-es évek kásás és karcos black metalja keveredik a rideg szimfóniákkal, valamint a Kárpát-medence és közvetlen környezetében élő népek folklórjával. A fekete fémen sejtelmesen felfénylik, hogy kik voltak rá nagy hatással. Időnként a nyers és sötét ambient zár minket sötét keblére, máskor pedig a kísérletezgető népi hangszerelés éri el a megfelelő hatást. 

2018 decemberében jelent meg első, „Hagyaték” névre hallgató, hétszámos albuma, melyen a 25 percnyi játékidő jól tükrözi vissza az egyedül megalkotott lemezek szerzői szertelenségét. 2019 áprilisában pedig a Ritu Paganorum kislemez háromtételes, húszpercnyi játékidővel rendelkező pogány rituálé formájában tárulkozott ki a hallgatóság előtt. 

2019 októberében jelent meg a Rigor Mortis lemez. Tematikáját tekintve egy jól elkülönülő split-kiadványról van szó, melyen részt vett Pápai Csaba, a Korona zenekar dobosa, Sulfurus a Nemezis énekes basszusgitárosa, valamint Peredi Péter, a Goblinworkshop üzemeltetője, aki az előző lemezeken is már a mesélő szerepét töltötte be.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9615557272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása