Rozsdagyár

OLD FOREST - Back Into The Old Forest (2020)

2020. május 12. - chris576

802003.jpg

Az Old Forest lemezpromójához csatolt bandafotókat nézegetve egy atomsúlyos, kompromisszummentes és pusztító black metal muzsikát képzeltem el. A srácok arcfestéssel és fordított keresztekkel pózolnak az erdőben, ráadásul fekete-fehérben, még jobban kihangsúlyozva ezzel sötét arculatukat.

A black metal stimmel, de túlnyomó többségben melodikus és atmoszferikus formában, mely sokkal barátságosabb, mint a zenekari tagok megjelenése. Szeretem a black metalt, de ezt az arcfestéses, pózerkedő mizériát utoljára tinédzserként tudtam értékelni, manapság már inkább csak megmosolyogtat. A zene viszont rendben van, azzal a mai napig maximálisan tudok azonosulni.

Az 1998-ban létrejött londoni Old Forest 1999-ben dobta piacra első nagylemezét "Into The Old Forest" címmel, majd nem sokkal később, egészen pontosan 2001-ben be is dobták a törölközőt. 2007-ben aztán újra egyesítették erőiket és azóta töretlen lelkesedéssel nyomulnak előre a színtéren. Tagcsere nem történt a zenekarban, a mai napig az eredeti felállás (Kobold - ének/szintetizátor, Beleth - gitár/basszusgitár és Kobro - dobok) alkotja az Old Forest tagságát.

A "Back Into The Old Forest" egyébként nem egészen friss, hiszen a '99-es debüt újra felvett verziója. Sok könnyed, dallamos rész található az anyagon, de senki ne higgye azt, hogy egy nyálas produkcióról van szó. A melodikusság mellé azért betársul a kőkemény fémzene is, sőt, azok a bizonyos dallamok is éjfekete színben pompáznak. Koncepció tekintetében mondjuk folyamatosan változtatják a nagylemezeik összetételét, például a 2016-os "Dagian" című albumuk negyvennyolc percben mindössze négy tételt tartalmazott, ennek ellenére a régi/új anyag harmincöt perces és nyolctételes.

A kísérletezés persze nem árt, a lényeg, hogy jól jöjjenek ki belőle. Egyszerű, fogós témákból építkezik a "Back Into The Old Forest", ennek ellenére viszont a dalokban rengeteg a váltás, nem vontatottak, sokkal inkább a változatosság volt a fő szempont. Az énekes hangja sem az a velejéig gonosz extrém hörgés/károgásféle, marad az elviselhetőség határán, a sötét, misztikus szintitémák pedig a dallamosság fő táptalajaként szolgálnak. 

A dobtémák szerencsére nem merülnek ki a végtelenített tika-tikában, a gitáros pedig hol doomosan, hol zakatolós riffekkel, hol pedig sika-mikákkal operál. Viszont az album nem dalcentrikus, hanem teljes egészében végighallgatva bontakozik ki igazán, nem is nagyon látom értelmét számonként elemezgetni.

Sok black metal anyagot hallottam az elmúlt hónapok során és meg kell, hogy mondjam, szinte mindegyik más és más atmoszférával rendelkezett, teljesen más arculattal, szerkezeti felépítéssel. Ebből egyértelműen következik, hogy a műfaj rendkívül sokszínű és izgalmas, komoly jelentőséggel bír az extrém metalszcéna keretein belül.

Az Old Forest ötödik(?) soralbuma, a "Back Into The Old Forest" 2020. április 19-én jelent meg a Debemur Morti Productions kiadásában. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy katartikus hatással volt rám, de nem is fogalmazódtak meg bennem negatív gondolatok a koronggal kapcsolatban, ugyanis ez egy jól felépített, korrekt black metal anyag. Simán oda lehet tenni mondjuk a legutolsó Batushka-lemez mellé.

8,5/10

96767021_890930404653091_2765963495584301056_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9315682384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása