Rozsdagyár

METHADONE SKIES - Retrofuture Caveman (2021)

2021. május 16. - chris576

187182096_299234471835883_5517549966593266153_n.jpg

Sokszor megkaptuk már azt, hogy nekünk semmi sem elég jó vagy éppen egyedi, miért keresgéljük folyton a senkihez vagy semmihez sem hasonlítható, forradalmian új dolgokat a rockzenében. A megújulás és/vagy fejlődés egész egyszerűen elkerülhetetlen, mely az élet minden területén egyformán fontos jelentőséggel bír. 

Jellemző a szerkesztőségünkre az újító, egyéni hangzású és karakterű formációk felkutatása és bemutatása, nem utolsósorban pedig az ilyen jellegű zenekarok iránti rajongás. Jómagam egyaránt szomjazom a régi nagyok által kitaposott ösvényen járó, és a kísérletező, egyedi arculattal bíró együttesek alkotásaira is. Szerintem mindkét oldal ugyanakkora jelentőséggel bír a rockzene fennmaradását, illetve kondicionálását illetően.

Romániából indult útjára 2009-ben a négytagú Methadone Skies nevű instrumentális, progresszív rockzenében utazó formáció, melynek 2021. május 7-én szerzői kiadásban jelent meg az ötödik nagylemeze, a "Retrofuture Caveman". Pszichedelikus, kísérletezős, itt-ott stoneres, sludge-os beütésű post-rock muzsika hallható az új albumon, melynek gyökerei eléggé szerteágazóak: talán ennek is köszönhető, hogy nem igazán illenek be egyetlen skatulyába sem, illetve hasonlítgatni sem érdemes őket más bandákhoz.

A lemezt nyitó tizennyolc perces címadó tétel eleje mondjuk leginkább a korai U2 világát juttatta eszembe, de idővel tovaszállt ez az érzet és onnantól már egy teljesen ismeretlen ösvényre vezényelt a Methadone Skies. A dal olyannyira eklektikus, hogy míg az eleje U2-s, a közepe pedig egy totális misztikus jellegű elszállás, addig a legvége már apokaliptikus hangulatú, ultrasúlyos sludge-ba ível át.

Az Infected Friendship a címadó tétel kezdéséhez hasonló lágyabb, rockosabb vonalon mozog, a The Enabler viszont már ismét a sludge vizein evez. A Western Luv '67 egy, a korai Pink Floydot enyhén megidéző pszichedelikus utazás, a záró When The Sleepers Awaken pedig egy érdekes elegye az előző tételekben felsorakozott stíluskavalkádnak.

Az ötvenperces nagylemez mindösszesen öt darab szerzeményt foglal magában, szóval jó hosszú dalokról van szó. A Methadone Skies izgalmas, utaztatós atmoszférával felvértezett kompozíciói megkívánják a teljes átszellemülést, a zenében való totális elmélyülést. Komoly, elgondolkodtató album lett a "Retrofuture Caveman", melyre igazán büszke lehet a zenekar. Mélyen a föld alatt bizony sok értékes kincsre lelhet az ember, mi pedig örömmel beszámolunk a kiásott értékekről.

Sajnálatos, hogy most először találkozom csapattal a 2009-es megalakulásuk óta, de a lényeg, hogy végre hozzám is eljutott a hírük, e kritika által pedig remélhetőleg még több rajongót avat majd a zenekar. Most pedig megyek és előkotrom a korábbi dolgaikat is.

8,5/10

186498678_177020144327605_6920806423179135462_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4216561692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása