Rozsdagyár

VENOM PRISON - Erebos (2022)

2022. február 22. - Kovenant

vp_cover.jpeg

A brit Venom Prison esetében biztosak lehetünk abban, hogy a banda által játszott zene csak 2022-ben születhetett meg, azaz totálisan kortárs metal a produkció, ez már első hallásra egyértelművé válhat mindenki számára. Valóságos felüdülés ez a rengeteg retró-brigád után, melyek esztétikája kimerül ikonikus frontemberek intonációjának, illetve legendás lemezek hangzásának lemásolásában. 

Az együttes tagjainak változatos zenei előélete tökéletes képet ad arról, hogy mire is számíthatunk a walesi csapat negyedik soralbuma kapcsán, mely "Erebos" címmel jelent meg a Century Media gondozásában február 4-én.

Énekesnőjük, az orosz Larissza Sztupar a német vadállat hardcore banda, a később dicstelen véget érő Wolf Down tagja volt, elképesztő hangjáról már ott megbizonyosodhattunk. A zenészek pedig technikás death metal, melo-death és különböző hardcore formációkban nyomatták végig az elmúlt évtizedet és ezek az alstílusok szépen meg is jelennek a Venom Prison dalaiban.

A korábbi három sorlemezükön a britek sokkal inkább a hardcore és a death metal házasításán dolgoztak, más hatást nem nagyon emeltek be dalaikba (a 2020-as "Primeval" az első két EP-jük újrafelvett változata két friss szerzeménnyel felturbózva). Az "Erebos" azonban sokkal változatosabb, kísérletezősebb lett: leginkább a dallamos death metal és a deathcore beemelése lehet a meglepetés. Egyszóval a negyedik korongjuk egyfajta extrém metal mix, de valami átkozottul fogós és húzós tálalásban.

A nyitó és egyben intróként funkcionáló kétperces Born From Chaos mellett kilenc teljes dalt kapunk negyvenkilenc percben és egyvalami egészen biztos: unatkozni nem fogunk. A kelet-európai énekesnő és az extrém metal vonalán mozogva óhatatlanul eszünkbe juthat az ukrán Jinjer, azonban a walesi brigád úgy aránylik az elmúlt évek legnagyobb áttörését produkáló zenekarhoz, mint egy fűrészmalom a ceruzahegyezőhöz, mármint ha a súlyosságról beszélünk.

Larissza Sztupar mindösszesen egyetlen dalban, a Pain Of Oizys című tételben használja tiszta énekhangját: ez a nóta kissé ki is lóg a korongról, mert hangulatában jóval lazább, dallamosabb, mint a többi szerzemény. Mert itt bizony ipari méretű aprítás folyik. Van itt minden: a pincébe lehangolt beatdown, régisulis death metal riffek, hardcore-jellegű breakdown-ok, deathcore és a fentebb már említett melo-death megoldások. 

Meglepő módon azonban ez a stílusvegyítés minden átmenet nélkül, a legváratlanabbul érkezik kivétel nélkül minden egyes dalban. Tényleg csak kapkodhatjuk a fejünket: neoklasszikus szóló vagy éppen technikás death metal arpeggiók kúsznak be az irgalmatlanul horzsoló riffek mellé, hogy aztán minden átmenet nélkül érkezzen egy klasszikus göteborgi dallammenetű refrén.  

Számomra egyértelműen a Comfort Of Complicity, a Veil Of Night és a záró Technologies Of Death (mekkora számcím már!) a korong gyöngyszemei: ezekben az extrém metal csúcsra járatása szinte már progresszív hatást kelt. Mindenképpen ki kell emelni az orosz énekesnő teljesítményét: a hardcore-ból hozott kíméletlen, dobhártyaszaggató üvöltözése sokak számára lehet monoton, de nálam remekül ellenpontozta a sok-sok dallamos gitártémát és részletet.  

Irgalmatlanul kihegyezett produkció tehát a briteké: a gitárszólók régi híveként külön öröm volt a szinte összes dalban megszólaló futamokra figyelni az őrlő riffek és váltások mellett. Bevallom, a sok ilyen-olyan elvont, avantgárd és művészieskedő extrém anyag mellett kifejezetten jól esett ez az ötven perc intelligens agresszió. Ezen a vonalon fogalmam sincs, hogy ki fogja ezt felülmúlni 2022-ben: ha kíváncsi vagy, hová tart a kortárs metal, akkor a Venom Prison egyszerűen kihagyhatatlan. 

9,5/10 

venom_prison2021_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2117733914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása