Rozsdagyár

PLASTICOCEAN - Klippremier: XXII

2022. április 07. - Kovenant

plasticocean_bandphoto_png_1.jpg

A soproni Plasticocean zenekar aktualitásokra és az elmúlt pár évtizedben az emberiség által elkövetett hibákra mutat rá legújabb, XXII című klipjében (a csapat első két albumáról ITT és ITT írtunk kritikát).

A dal vallomás, felismerés és talán fohász is egyben, amelyben rá kell jönnünk, hogy az ember, bár nagyon szeret élni, nem tudja megbecsülni azt, amit kapott és szinte egyáltalán nem törődünk azzal, hogy mit hagyunk hátra a következő nemzedékeknek. Mohóságunk alig ismer már határokat és ennek ellenére folyamatos megerősítést várunk egy nálunk hatalmasabb erőtől, hogy aztán tévesen magyarázott ideológiákon keresztül próbáljuk bizonygatni az igazunkat. És bár a remény végig ott motoszkál a tarkónkon, hogy minden tettünk a fejlődést, a jobb életet szolgálja, végül mégis szembesülnünk kell azzal, hogy valamit nagyon elrontottunk. Ha nem húzzuk be a féket és nem változtatunk kapzsi, kizsákmányoló életvitelünkön, szépen lassan mindent elpusztítunk magunk körül.

A klipben egyértelmű utalásokat szerettünk volna párhuzamba állítani a szöveggel, ezért futnak különböző felvételek az emberiség bűneiről, melyeket a jelen korban és az elmúlt pár évtizedben elkövettünk. Hogy a megrázó, nyers valóságot könnyebben befogadhatóvá tegyük, a narancsos színvilágot használtuk a fényelésnél. Ez kettős szimbolikát képvisel, egyúttal jelen van benne a sárga szín – optimizmus, fényesség, új élet kezdete –, de a vörös – erőszakosság, agresszió, veszélyesség – üzenetét is magában hordozza. Ugyanakkor a köznyelvben használt sárga az irigységtől fordulatra is utal. Talán ha végre elkezdünk tudatosabban élni, ha nem az elegendőnél több és a még több lesz a cél, akkor még van remény, van visszaút, talán még nem rontottunk el mindent véglegesen.

Ez a huszonkettedik dalunk, 2022-ben vagyunk, még alig tértünk magunkhoz a pandémia után és mégis ugyanott folytatja az emberiség, ahol előtte jártunk. Úgy éreztük, itt az ideje, hogy mi is elmondjuk a véleményünket a világ dolgairól, még ha kicsit elvontabban, árnyaltabban is. Ezért lett a dal címe XXII.

Az új dalt élőben 2022. április 17-én hallhatja először a közönség az A38 Hajón, ahol az Alvin és a Mókusok vendégeként lép színpadra a zenekar a teltházas "EZREDIK KONCERT" RÁADÁS buliján.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2017800045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása