Rozsdagyár

CLOUDY SKIES - Changes (2023)

2023. február 27. - Dazoll

album_cover_art.jpg

A Cloudy Skies egy francia dreamgaze, atmoszferikus post-metal duó, melyet 2019-ben Lionel Forest (ének, basszusgitár, szintetizátor) és Nicolas Simon (gitár) hozott tető alá. Hiába friss ez a formáció, már jól összeszokott párosról van szó, mindketten korábban az Ambryo (2000-2009) és az Eyes Front North (2009-2019) zenekar tagjai voltak.

Az új projekt fő ötlete az volt, hogy szó szerint irányt változtassanak, egy furcsa és gyönyörű tájkép megalkotásával, amely nem csak a metalból táplálkozik, hanem sok más zenei műfajból is, mint például az indie rock, az ambient, a post-rock és az alternatív rock. Egyfajta Sólstafir, God Is An Astronaut, Katatonia irányt lőttek be maguknak a srácok. Az elképzelés teljesen jó, a megvalósítás már nem ilyen egyértelmű.

A debütáló "Changes" lemezre hét nóta került fel és háromnegyed órás a játékidő. A zenekar által használt dreamgaze kifejezés mindenképpen találó a muzsika leírására. A hangulat, az atmoszféra valóban igazán álomszerű: könnyed, lebegős, fátyolos. A nóták szépen hömpölyögnek egymás után, szinte egybeolvadva. Így valahogy mindegy, hogy hét dalt tartalmaz a korong, ha öt lenne vagy tíz, ugyanezt a hatást érnék el vele.

A szerzeményekre egyesével külön nem térnék ki, valahogy olyan tizenkettőből egy tucat az érzés. Mindegyik nóta ugyanazt hozza: lassú tempók, szép dallamokkal, melyek olykor felpörögnek egy pillanatnyi keménykedésre (mert, hogy konkrét metalt maximum itt kapunk vagy pedig a háttérben sejlik valahol). Súlytalan groove-ok, melyek már túl éterivé teszik az anyagot, mindenféle kapaszkodó nélkül, nincs tetőpont, se katarzis, csak az állandóság. Az ének is több mindent megidéz, suttogós és lihegős, néhol olyan, mint egy darkosított Chris Rea, olykor teljesen Deftones-os.

A Cloudy Skies muzsikájával igazából nem lenne baj, mert az irány, melyet kijelölt és azok a bandák, melyekből táplálkozni szeretne, konkrétan a Sólstafir és a God Is An Astronaut, nagy kedvenceim. A baj az, hogy nem elég mindent feláldozni a hangulat oltárán, mert lehet ebben a műfajban is érdekes és izgalmas nótákat írni és ez a fajta kreativitás hiányzik a lemezből, mert így sajnos elég unalmas és egysíkú lett.

Mindent összevetve átlagosnak találom, nincs benne semmi, ami lenyűgözne, de semmiképpen sem amatőr vagy tehetségtelen munka a "Changes". Úgy gondolom, hogy a Cloudy Skies még nem találta meg azt a hangot, mely meghatározza őket.

Lionel és Nicolas a dobok kivételével mindent maga játszott fel. Erre a feladatra a tehetséges Conny Petterssont szerződtették. A zenekar a hangminőségre koncentrált, és különös gondot fordítottak a keverésre, finomhangolására és a maszteringre, melyet Magnus Lindberg végzett, aki számos nagyszerű albumért felelős (Cult Of Luna, Ghost). Munkájára most sem lehet panasz, minden jól szól. A borító illik a produkcióhoz, mely Gilles Niez munkája. A "Changes" január 20-án jelent meg az Argonauta Records gondozásában.

5/10

promo_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9018058920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nevem senki. 2023.02.27. 17:01:30

Lehet hogy úgy van ahogy írod, de csak ez a két szám alapján nálam 8,5/10.
süti beállítások módosítása