Rozsdagyár

TIAMAT - Clouds (1992)

Kedvencek temetője

2023. november 28. - chris576

2305.jpg

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az 1989-ben megalakult svéd doom/death metal formáció, a Johan Edlund vezette Tiamat pályafutása nagy részét az útkeresés határolta körül. De annak is nagy a valószínűsége, hogy a zenekarvezető éppen aktuális hangulatának, lelkiállapotának megfelelően módosult rendre az irányvonal. Egy azonban biztos: a banda ez idő alatt olyan klasszikus albumokat pakolt le az asztalra, melyeknek dallamfüzérei évtizedek óta itt csengenek a fülünkben.

Bár a Tiamat sosem volt egy véresszájú, ultrabrutál metalbanda, a kezdetekkor azonban még viszonylag kemény húrokat pengettek, olykor beleszőve a dalokba egy kis akusztikus szösszenetet, néhol pedig atmoszferikus szintiszőnyeggel borították be a szerzeményeiket. De ez is inkább a második nagylemez, a "The Astral Sleep" tájékán kezdett kicsírázni, a "Sumerian Cry" című debüt még jóval tüskésebb, kiforratlanabb volt. 1992. szeptember 1-jén a Century Media gondozásában pedig megjelent karrierjük egyik legfontosabb lemeze, a "Clouds".

Ekkorra érett be igazán a zenekar és komponált olyan halhatatlan szerzeményeket, mint például az In A Dream vagy a The Sleeping Beauty. Edlund mellett Niklas Ekstrand dobos, Thomas Wyreson gitáros és Johnny Hagel basszer vett részt a lemezkészítésben. A "Clouds" minden idők egyik legsötétebb, legdepresszívebb doom/death metal albuma lett. Beszédes a lemezcím is.

Sejtelmes akusztikus betét és szintitéma vezeti fel a nyitótételt (In A Dream), majd egy piszkosul húzós riff veszi át a gyeplőt. Edlund világfájdalomtól megkeseredett üvöltése depresszív gitármelódiák kíséretében sorakozik fel a vastag riffek mellé. A szavalt refrén alatt Hammond-szerű betét kígyózik. A címadó nóta kevésbé markáns, azonban ebből is csak úgy árad a kilátástalan, melankolikus hangulat.

Szinte teljesen eltűntek a korábbi vadulások, az ének is kitisztult, de azért azt szögezzük le, hogy Edlund képességei eléggé korlátozottak, hogy finoman fogalmazzak. Ám ezek akkoriban fel sem tűntek, de most sem zavaró, hiszen így kerek a történet, ahogy van. Továbbá kifinomultabb megoldások, rengeteg melódia és fogósság jellemzik az anyagot.

Szívbemarkoló, keserédes gitártéma, sejtelmes szintiszönyeg, suttogó ének, húzós riff, bánattól és dühtől eltorzult hörgés - ezek az A Caress Of Stars alkotóelemei. Egyszerre felemelő és egyben mélybe taszító doom/death mestermű, a fájdalom himnusza. Majd érkezik egy újabb ékkő, a hipnotizáló jellegű The Sleeping Beauty: éjsötét atmoszféra, katonás refrén, szuggesztív vezérfonal foglalja keretbe e csodálatos darabot.

A korong nyolc szerzeményt vonultat fel, mindegyikük nélkülözhetetlen alkotóelemei az albumnak. A Tiamat, mondhatni, a stílusalapítók egyike, a kilencvenes évek elején kivirágzó doom/death metal vonal zászlóshajója volt akkoriban. A banda a "Clouds" után újabb finomhangolást eszközölt és kiadott egy ugyancsak klasszikus lemezt, mely a "Wildhoney" címet kapta.

Edlund körül folyamatosan cserélődtek a zenésztársak, a banda stílusa pedig további módosításokon ment keresztül. Fogalmam sincs, hogy jelenleg mi van a Tiamattal, lesz-e még lemez vagy sem, mindenesetre reménykedem, hogy egyszer egy "Clouds/Wildhoney"-korszakos turnéra indul majd a frontember.

10/10

resize_of_b0060a11b22eaf131c8cb8f9be45d5bb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1018267513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása