Rozsdagyár

MARTY FRIEDMAN - A hagyományos gitárszóló ideje lejárt

2024. január 31. - Kovenant

marty_friedman.jpg

Az amerikai thrash metal brigád, a Megadeth egykori gitárosa, az azóta sikeres szólópályát felépített Marty Friedman véleménye szerint eljárt az idő a hagyományos értelemben vett gitárszóló felett és a legjobb lenne megszabadulni tőle.

A szóló(!)gitáros a Guitar World szaklapnak adott interjúban fejtette ki a véleményét a fentiekkel kapcsolatban.

A szólók egyszerűen azért léteznek a kortárs rockzenében, mert a zenészek simán csak azt hiszik, hogy azoknak ott kell lenniük és emiatt a hallgatóság nagy része tovább is tekeri ezeket a szólókat. Ahelyett, hogy a dalba betennénk egy szólót csak az ismerős, meghitt érzés kedvéért vagy mert a gitárszóló királyul hat (általában igen), mélyebb oka kellene legyen a beillesztésüknek. 

Általában bejön a szólógitáros, csinál egy nyolcütemű szólót, egy csomó hülye zenei frázist elpuffogtat, talán hozzáad ezekhez valami klasszat és lenyűgözőt, aztán el is tűnik. Ehelyett én inkább hosszabb dallamokkal dolgozom, mint egy énekes, mert az tényleg hozzátesz valamit a dalokhoz, nem csak egy kötelező elem. 

Szóval ahelyett, hogy a kötelező nyolcütemű szólót elnyomnám, önző leszek, ha szükséges, mert pontosan ezt akarom az unalmas régi szóló helyett. Az összes ilyen nyolcütemű szólónak meg tapping-cuccnak véget kellene vetnünk. 

Remélem, hogy a hagyományos gitárszóló lassú és fájdalmas halált hal. A gitárszólónak találékonynak kell lennie. Kell lennie benne valaminek, ami bevonja a hallgatót, különösen azokat, akik nem akarnak megtanulni gitározni, hanem csak hallgatni akarják a zenét. 

Mert ha valaki meg akar tanulni játszani, azt minden lenyűgözi, amit még nem tud megcsinálni a hangszerén, nem igaz? És ha fiatal vagy és csak épp most  kezdtél gitározni, akkor ez a fajta izgalom varázslatos lehet. Ezt hogy csinálta? Ez a zenei elem állati jó! De ez a semminél is kevesebbet jelenthet valaki más szemében. 

Olyan gitárzenére van szükség, melynek révén az emberek éreznek is valamit. A gitárosok felelőssége, hogy belerakjanak valamit a szólóikba, melyek ezt elérik. De a dolgok reménykeltőek, mert rengeteg kiváló gitáros van a világban. Számtalan ígéretes megközelítéssel él számtalan gitáros, aki a hangszerére új módon tekint. De a hagyományos szólóknak legyen már vége! Valami egyedi dallamot kell létrehozni: ezt keresem ma én is és remélem, hogy a fiatalok is ezt teszik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2618315971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása