Rozsdagyár

RÁDIÓ ROCK - Egy éve van rádiója a rockzenének

2017. május 18. - Rock n roller

15936336_1247157025339403_1461648909636268423_o.png

Május 17-én ünnepelte egyéves születésnapját a Rádió Rock 95.8. Lássuk, az elmúlt egy év mennyire váltotta be a reményeinket?

Valószínűleg nem én voltam az egyetlen, aki megörült, amikor megtudta, hogy rockrádió indul Magyarországon (mint később kiderült, csak Budapesten), és úgy vártam a rádió első adásnapját, mint a Messiást. Aztán rögtön az első nap csalatkoznunk kellett. Nem csak nekem, több hallgató is panaszkodott, hogy mi nem ilyen lovat akartunk.

De voltak, akik azzal biztattak minket, hogy még kialakulóban van a rádió zenei stílusa. Várjunk bizalommal, lesz ez még jobb is. Persze, nyilván a rockzene egy elég sokrétű gyűjtőfogalom. Volt, aki kemény metalt szeretett volna hallgatni, volt, akinek mindegy, csak gitárzene szóljon. A többség azonban, azt gondolom, ha azt a kifejezést hallja, hogy rock, akkor egy elég jól behatárolható zenei stílus ugrik be neki. Az, ami Jimi Hendrix-szel, a Led Zeppelinnel, a Black Sabbath-tal és a Deep Purple-lel kezdődött, majd a Motörheaddel, az AC/DC-vel, az Iron Maidennel, a Guns N’ Roses-szal, a Nirvanával és hosszan lehetne sorolni, hogy kikkel folytatódott. Illetve ezek magyar megfelelői: a P. Mobil, a Beatrice, a Hobo Blues Band, a Pokolgép, az Ossián, az Edda, a Road, a Kárpátia, stb. vonulat.

18447163_1376960445692393_1067420889801120960_n.jpg

Rendben, a fent nevezett zenekarokat pont szokták játszani. Csak éppen jól beágyazva egy Demjén, Belmondo, Katy Perry (igen, még őt is játsszák) csokorba. Nyilván erre is van igény. Nem hiába volt az ország egyik legnépszerűbb rádiója, illetve újraindulása után újra az a Sláger Rádió. Nem véletlenül hallgatták sokan szívesen a Petői Rádió alternatív dalait.

Utóbbi annak idején szintén egy hatalmas űrt töltött be, de sajnos pont a rockrádió indulása után váltott profilt, így az ott játszott zenék szépen átszivárogtak a rockzenék közé. Vörös István tulajdonos/zenei igazgató és a nemrég menesztett Kalácska Gábor programigazgató is többször nyilatkozták, hogy a rockzene sokrétű, és nekik széles közönségigényeknek kell, hogy megfeleljenek a hirdetők miatt. Valószínűleg emiatt szeretnének betörni a Sláger és a Petőfi piacára.

Gondolhatjuk, hogy a rock rétegzene, ezért kell populárisabb műfajokkal keverni. De, és itt jön a lényeg: nézzük meg, mely zenekarok játszanak a legnagyobb közönség előtt. Hogy milyen gyorsan fogynak el a koncertjegyek egy Metallica, AC/DC, Guns N’ Roses, RHCP koncertre. Bizony, be kell látni, erre is van igény. Nyilván nem lenne akkora hallgatóság, mint egy popzenei adónál. De az imént említett tények azt igazolják, hogy igenis komoly tömegbázissal rendelkeznek az igazi rockzenekarok is.

És a mi zenénket bizony máshol nem játsszák. Persze, ma már ott az Internet, azt hallgatunk, amit csak akarunk. De egyrészt nem mindig van lehetőség netezni, másrészt mégiscsak más hangulata van a rádióban hallgatni kedvenc dalainkat. Emiatt pedig nagy valószínűséggel egy ROCKrádiónak igenis komoly hallgatósága lenne. Kár, hogy a Rádió Rock szerkesztői nem bíznak ebben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6712498639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása