Rozsdagyár

MOBY DICK - Klippremier: Valóság

2019. március 14. - Kovenant

mobydick_2019_promo.jpg

Öt év után elkészült új lemezével a Moby Dick. A jövőre 40 éves magyar thrashlegenda "Terápia" című lemezével április 20-án 14 friss thrash metal csapás érkezik a Hammer Records gondozásában, Havancsák Gyula (Accept, Annihilator, Brainstorm, Ensiferum, Stratovarius, Tyr, stb.) részletgazdag grafikájával a borítón, most pedig már meg is lehet hallgatni a sok éve várt új korong első dalát.

Smici a Terápiáról:

Több, mint 25 éve nem volt olyan Moby Dick album, melyet zeneileg kizárólag Norberttal ketten írtunk meg és a két legkorábban írt dalt kivéve újból klasszikus, normál gitárhangolásban vettük fel a dalokat. Ez nagy változás, nevezhetjük egyfajta visszatérésnek. Hosszú, kemény munka eredményeként egy erős és tartalmas album született, 14 dallal, közel 50 percben. A szövegeket most is Pusztai Zoltán írta, aki ezúttal is nagyon odatette magát. Úgy tud klasszikus Moby Dick-es, Pusztai stílusban írni, hogy közben rengeteg új színt is felvonultat. Sokszor csodálkozom, hogy bírja szóval, hogyan jutnak eszébe ezek a sorok.

A dalok zeneileg is karakteresen, felismerhetően magukon hordják a Moby Dick stílusjegyeit, de rengeteg újszerű megközelítést, hangszerelési megoldást is hallani az albumon. Bátrabban alkalmaztunk vokálokat, dallamosabb énektémákat és rengetek rájátszással díszítettük és tettük még töményebbé, vastagabbá a hangzást. A thrash dalok mellett két melankolikus, balladaszerű dal is helyet kapott, de egyáltalán nem megszokott, hagyományos metal lassú dalokról van szó. A változatosság egyébként is törekvés volt, minél hallgathatóbb legyen az album, ne egy hullámhosszon mozogjanak a dalok.

Ezúttal a gitárszólókat is megosztottuk, ez csak az első lemezeinkre volt jellemző, ez is egy visszatérés és tovább színesíti az albumot, hiszen teljesen más stílusban szólózunk. A stúdiómunkálatok most is az MD Stúdióban zajlottak, ahol komoly energiákat mozgósítottunk, nem kevés időt fordítva a felvételekre és keverésre. Bízom benne, hogy az eredmény mindenki számára meggyőző lesz, talán az egyik legjobb hangzású Moby Dick albumot sikerült összehoznunk.

2014-ben jelent meg a legrégebbi magyar metalbanda legutóbbi albuma, a Földi pokol korongot csak a Kegyetlen évek 2016-os újravett verziója követte, majd egy új dal, a tavalyi, klippel kísért Okos világ, amely erre a lemezre is felkerült. Az új dalok szövegét - régi szokás szerint - Pusztai Zoltán írta, majd a Smici irányítása alatt “hazai terepen” vették fel őket az MD Stúdióban, ahol szintén ő végezte a kevertést és maszterelést. Bár az új dalokat még Budai Béla játszotta fel, őt 2018 végén váratlanul Király Zoli (ex-Akela) váltotta a dobok mögött. A "Terápia" előrendeléséhez bónuszként Mentes 50 / Körhinta 25 jubileumi koncert DVD, valamint ajándék óriásposzter is jár, az előrendelés mától él a zenekar előrendelői oldalán.

A 11. Moby Dick nagylemez több dalát még a megjelenés napján meg is hallgathatjuk élőben, a Barba Negrás lemezbemutató koncerten a Kalapács és az Invader zenekarokkal együtt lép fel. Ezen túl érdemes figyelni a zenekar oldalait, mert a már említetteken túl több lekötött koncertdátum válik nyilvánossá hamarosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7314687574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása