Rozsdagyár

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA - A Skynet dalszerzői babérokra tör

2016. szeptember 21. - Kovenant

ai.jpg

Sok szó esett már arról, hogy a neurális hálókra épülő automatikus gépi tanulás mennyi és milyen munkahelyet fog felszámolni a következő években-évtizedekben. Már nem pusztán az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezőket igénylő összeszerelő, úgynevezett gyártósori pozíciók vannak veszélyben, hanem az ügyvédi, adminisztrációs, üzleti támogató területeken dolgozó munkavállalók is, valamint az újságírók sem pihenhetnek nyugodtan a gépük böngészőjében futó játékok mellett. Sőt, itt a legújabb fejlesztés: dalszerzők, kössétek fel a felkötnivalót!

A Flow Machines szoftver megalkotta a világ első, a dalszerzésben emberi közreműködést teljes mértékben nélkülöző popdalát. A Daddy's Car simán ráférhetne egy hatvanas évek közepi Beatles-albumra, senki sem venné észre a különbséget és pontosan ez a legfélelmetesebb az egészben. A buli pedig csak most indul a fejlesztők szerint:

“A Flow Machines szoftver a zenei stílusokat egy óriási dal-adatbázisból tanulja meg. Ezt követően a stílustranszferek egyedi kombinációját, optimalizációját és az interakciós technikákat alkalmazva bármilyen stílusban képes alkotni.”

Sajnos mi egy szót sem értünk a fenti magyarázatok technikai zsargonjából, de egy dolog világos: a gép, ha megkapja az elmúlt ötven-hatvan év teljes rock/popzenei termését, tulajdonképpen bármit létre tud hozni, melyről a kutya sem fogja megmondani, hogy nem ember szerezte. Innentől kezdve ez pedig már gazdasági kérdés: minek fizessen hús-vér előadónak bármilyen rádió vagy lemezkiadó, ha azt egy kezdeti beruházást követően olcsón, szoftveresen elő tudja állítani?

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8811733897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.09.21. 23:03:02

Vicces lesz, mikor a programok olyan adatbázis alapján készítenek zenéket, amiket már programok készítettek.

Puller István 2016.09.21. 23:11:28

Pontosan - fordítókat is csak a hülye alkalmaz, végül is a Google Translate-be ingyen be lehet másolni bármit. (Blogíró szoftver egyébként nincs még? Lenne rá igény.)

Szalay Miklós 2016.09.21. 23:47:09

Van olyan, mint a jelenlegi emberi felhozatal... Azért, hogy "teljesen emberi beavatkozás nélküli" volna, némileg túlzás, minthogy emberi zenéből tanulta / mixelte, ha jól értem.

Apropó, akit érdekel, annak itt egy írás a tudomány határairól:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid029

(A legfelső sor a kép tetején, "Elvarratlan szálak". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Hamvas Hugó, a TANÁR ÚR!! 2016.09.22. 00:37:29

Ki volt az a barom, aki szerint ez a dal elment volna egy hatvanas évekbeli Beatles albumon???
Oviban, születésnapi zsúron, esetleg.
Baromi unalmas. Egy gép meg hol fog előállítani olyan énekhangot, mint pl. a Twist and Shoutban John Lennon???
www.youtube.com/watch?v=YgVWot_xrxE
süti beállítások módosítása