Rozsdagyár

THE THIRTEENTH SUN - Stardust (2017)

2017. április 17. - Dan696

cover_3.jpg

Kíváncsian vettem át a román The Thirteenth Sun bemutatkozó albumát, ugyanis meglehetősen sok progresszív metalt hallgatok mostanában, így kíváncsi voltam, hogy szomszédaink mi újat tudnak mutatni. Magáról a bandáról előzetesen azt érdemes tudni, hogy ugyan csak idén jelenik meg első teljes értékű albumuk a "Stardust" képében, de a zenekar már 2011 óta üzemel, sőt, 2012-ben még egy "Genesis" című EP-t is kihoztak. És akkor most nézzük magát a bemutatkozó korongot, mely május 12-én fog megjelenni az Aural Music gondozásában. 

Őszinte leszek, ilyen nagy kihívást még egyetlen korong sem jelentett számomra. És ez nem azért van, mert az album rossz lenne, erről szó sincs, inkább annyi a probléma, hogy túlzottan a műfaj alapvető elemeiből építkezik. Maga a nyitó Universus is olyan, hogy nekem többször megidézte a Dream Theatert, egészen addig a pontig ,ahol bekapcsolódott az ének. Nos, innentől egy egész albumon átívelő Ghost-érzés kerített hatalmába. Komolyan mondom, néha már kifejezetten vártam hogy Radu (ének/gitár) mikor kezd el vadul "Hail, Satanozni".

Viszont, azt egyszerűen képtelen vagyok elvitatni tőlük, hogy az egésznek van egy olyan hihetetlenül vonzó, már-már túlvilági hangulata, hogy már csak ezért megéri hallgatni őket. Ezért amúgy a csapat billentyűse, Marius Muntean a felelős, valami egészen fenomenális a srác. És elismerést érdemel a ritmus szekció is: Alecu (basszer) és Septimiu Harsan (dobok) olyan hangulatos és könnyen követhető alapot raknak a zene alá, hogy az tényleg fenomenális. Erre talán a legékesebb példa a Melting Skies tétel, de kiemelendő még a Planes Of Creation is. 

Összességében egy kifejezetten korrekt debüt lett a "Stardust"Ha szemet tudunk hunyni a néha kifejezetten szokványos megoldások és a már fentebb említett Ghost-hatású ének felett, akkor egy egyértelműen szórakoztató és hangulatos zenei élményben lesz részünk. Mellesleg nem kicsit fúrja az oldalam, hogy vajon hogyan szólhat ez az egész élőben. Viszont sajnos 8 pontnál többet nem tudok adni, nagyon érezni az egészen produktumon, hogy még gőzerővel keresik a saját hangjukat, de ez nem baj, sőt, ki tudja, talán pár év múlva egy igazi klasszikusként tekintünk vissza a "Stardust" albumra. 

8/10

12thsunlow.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4412430975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása