Rozsdagyár

TOP15 - A legjobb '80-as évekbeli rockdalok lehangoltság ellen

2018. január 11. - Kovenant

cover_8.jpg

Nyirkos, hideg köd, szemerkélő eső, szürkeség, délután fél ötkor már sötét van: nem csoda, ha úgy érezzük, hogy a tavasz már sosem jön el és örökké a kilátástalan és véget nem érő tél fogságában ragadtunk. A zene alapvető hatással van hangulatunkra, állítólag még a tehenek is több tejet adnak, ha kellemes muzsika szól az istállóban, úgyhogy összeállítottunk egy tizenötös listát a nyolcvanas évek legismertebb rock/metal előadóitól: ezek a dalok garantáltan kirobbantják a fejedből a depressziót és jókedvre hangolnak.

A nyolcvanas évek a rock/metal műfaj aranyévei: az évtized során olyan népszerűségnek örvendett a rock'n roll, melyet sem előtte, sem utána nem tudott már elérni. Megszámlálhatatlan zenekar és alstílus jött létre: mintha az ősrobbanásnak lettünk volna szemtanúi, ahogy szinte hónapról hónapra újabb és újabb bandák rúgták be a világsiker kapuját. A legnagyobb hatású rockalbumok jó része ebben az időszakban jelent meg: tízmilliós lemezeladások, teltházas, ötvenezres közönséget vonzó koncertturnék, több százezer dolláros videoklipek sora, no meg a borzalmasabbnál borzalmasabb frizurák és megjelenés jellemezte ezt a korszakot, melynek a kilencvenes évek elején a grunge vetett véget.

Az összeállításunkban ennek az érának a legnagyobb hatású és legnépszerűbb zenekarai szerepelnek, kihagyva most az extrém irányzatokat. Az adott zenekarok nem feltétlenül a legismertebb slágereikkel képviseltetik magukat, hanem azokkal a dalaikkal, melyek hallgatása során automatikusan beindul a lábunk és olyan energialöketet kapunk, hogy rögtön el is felejtünk mindent, amitől rossz kedvünk lehetne.

15. KISS - Lick It Up (1983)

kiss_1.jpg

A hetvenes éveket arcfestékben és űrjelmezben töltő amerikai KISS számára az új évtized nem indult túlságosan jól: a klasszikus felállás két tagja, Peter Criss dobos és Ace Frehley gitáros is kilépett és a fősodorbeli népszerűség is elhagyta a zenekart. Az 1983-as "Lick It Up" album váratlan sikerét két tényezőnek köszönhette: egyrészt hivatalos taggá és dalszerzővé vált Vinnie Vincent gitárzseni, akinek témái újszerű, keményebb, de egyben slágeres húzást adtak a nótáknak, másrészt a banda megalapítása óta először maszk nélkül jelent meg a promóciós fotókon és interjúkon. Az album címadó tétele pedig instant klasszikus.

14. Judas Priest - Living After Midnight (1980)

judas_priest.jpg

A hetvenesek években jobbnál jobb és stílusdefiniálóbbnál stílusdefiniálóbb lemezeket sorra kihozó brit Judas Priest 1980-ra úgy döntött, hogy beveszi a slágerlistákat: az abban az évben kiadott "British Steel" a korábbi, szinte progresszív megközelítést mellőző kőegyszerű, de annál ragadósabb és fifikásabb riffekkel teli dalokat tartalmazott, melyek közül a vigyorgós party rock'n roll tétel, a Living After Midnight a hétvégék bulihimnusza lett a brit rockerek körében. 

13. Scorpions - Rock You Like A Hurricane (1984)

scorpions.jpg

A még a hatvanas évek közepén megalakult német heavy metal csapat, a Scorpions kilencedik albuma, az 1984-es "Love At First Sting" egészen váratlanul akkorát robbant Amerikában, hogy ennek köszönhetően egycsapásra világhírűek is lettek. Elment belőle vagy hárommillió csak az Államokban, másfél éves világ körüli turné következett, az MTV pedig orrvérzésig nyomta a három kislemezdal klipjét. Nem is véletlenül.

12. Helloween - I Want Out (1988)

helloween_1.jpg

A német együttes, a Helloween, mely gyakorlatilag egy személyben felelős az euro-power metal jelenleg ismert formájáért, 1988-ban hozta ki harmadik stúdiólemezét "Keeper Of The Seven Keys, Part II" címmel. Ez volt az utolsó anyaguk, melyen Kai Hansen gitáros/dalszerző szerepelt: pont az ő dala lett a brigád legismertebb slágere. A zenekar később szépen lassan beleállt a földbe, a zenei klíma megváltozása őket sem kímélte, még Michael Kiske énekes is távozott a kilencvenes évek elején, de tavaly óta speciális felállásban (régi + új tagság) járják a világot Pumpkins United programjukkal.

11. Aerosmith - Love In An Elevator

aerosmith.jpg

Az amerikai hard rock veteránokat, az Aerosmith zenekart az 1987-es "Permanent Vacation" című korong helyezte vissza a nyolcvanas évek sikerbandái közé, de a folytatás, az 1989-es "Pump" robbant be csak igazán és a lendület aztán a következő évtized első felében is kitartott, afféle második aranykorszak volt ez a csapat életében. 

10. Twisted Sister - We're Not Gonna Take It (1984)

twisted_sister.jpg

A Dee Snider vezette amerikai Twisted Sister még a hetvenes évek elején jött létre, sokáig a klubszíntéren küzdöttek a siker leghalványabb reménye nélkül, de harmadik albumukkal ("Stay Hungry" - 1984) akkorát robbantottak, hogy egy éven keresztül szinte minden róluk szólt, köszönhetően az MTV által vetésforgóban játszott klipjeiknek is. A We're Not Gonna Take It című megaslágerüket pedig mindenki ismeri: aki nem, az hazudik.

9. Iron Maiden - Can I Play With Madness (1988)

iron_maiden.jpg

1988-ra a brit heavy metal csapat, az Iron Maiden gyakorlatilag mindent elért, amit metalbanda elérhet: a szakma és a rajongók egyaránt imádták őket, ráadásul egész egyszerűen képtelenek voltak hibázni lemezfronton. Az 1988-as, progresszív ízekkel teli mestermű, a "Seventh Son Of A Seventh Son" egyik slágere lett a meglepően laza, vidám hangulatú és dallamvilágú Can I Play With Madness, melynek klipjében a Monty Python Brianje és Arthur királya, Graham Chapman szerepel, akinek 1989-ben bekövetkezett halálát megelőzően ez volt az utolsó tévés fellépése.

8. Accept - Midnight Mover (1985)

accept_1.jpg

Miután Európát és Japánt bevették pengeélesen riffelő, klasszikus heavy metaljukkal, minden idők egyik legkirályabb bandája, a német Accept 1985-ben óvatos kísérletet tett az amerikai piac meghódítására. Ebből sajnos nem lett semmi, de elkészítették talán legjobb albumukat ("Metal Heart"), melyen kiemelt figyelmet fordítottak a dallamokra és a slágeresebb megközelítésre. Ennek egyik legjobb példája a Midnight Mover, mely gyakorlatilag egy nonstop energialöket.

7. Bon Jovi - You Give Love A Bad Name (1986)

bon_jovi.jpg

Az 1986-os "Slippery When Wet" album akkora világsztárrá tette a Bon Jovit, hogy alig fértek bele a tévébe, mely minden második órában legalább négy klipjüket lejátszotta valahol a földgolyón a nyolcvanas évek második felében. A magyar származású Desmond Child segítségével megírt Livin' On A Prayer és You Give Love A Bad Name sikereit pedig egyetlen rockzenekar sem tudta megismételni azóta sem.

6. Def Leppard - Pour Some Sugar On Me (1987)

def_leppard.jpg

A Mutt Lange producerzseni irányításával készült 1987-es "Hysteria" album felvételi munkálatai olyan iszonyatosan drágára sikeredtek, hogy a 3 millió példányos értékesítés sem tudta behozni a költségeit. Az egy évvel a megjelenést követően piacra dobott kislemez, a Pour Some Sugar On Me azonban, mely az utolsó pillanatban, szinte bónuszdalként került a korongra, akkorát robbant, hogy a brit Def Leppard negyedik sorlemeze végül meg sem állt a világszinten elért 25 milliós eladásig.

5. ZZ TOP - Sharp Dressed Man  (1983)

zz_top.jpg

A hatvanas évek végén Texas államban alakult blues rock banda, a ZZ TOP a nyolcvanas évek elején modernizálta hangzását a robotikus megszólalású dobgépek és szintetizátorok segítségével és leszállította Amerikának az 1983 "Eliminator" című slágergyűjteményt, melyből csak az Államokban tízmilliónál többet adtak el. Mindenki megismerte a két szakállas (és egy bajszos) fickót, no meg a klipekben szereplő tűzpiros, 1930-as évekbeli Ford kupét, mely a csapat egyfajta védjegyévé is vált.

4. Van Halen - Hot For Teacher (1984)

van_halen_1.jpg

A holland-indonéz származású Van Halen testvérpár alapította zenekar gyakorlatilag már a hetvenes évek második felében létrehozta a nyolcvanas években szinte egyeduralkodó glam metal/rock teljes eszköztárát. Eddie Van Halen forradalmian új gitárkezelése, no meg David Lee Roth frontember zseniális színpadi jelenléte révén a nyolcvanas években sikert sikerre halmoztak, de ezt is meg tudták fejelni "1984" című korongjukkal, mely számos kislemezslágert és tízmilliós eladásokat produkált.

3. Guns N' Roses - Paradise City (1987)

guns_n_roses.jpg

Minden idők legnagyobb példányban eladott debütalbuma és a világ egyik legsikeresebb nagylemeze: ez a Guns N' Roses "Appetite For Destruction" című korongjának mérlege. Az 1987-ben megjelent anyagnak jó egy év kellett hozzá, hogy a megjelenését követően befusson. A csapatot körülölelő globális őrület pár évig tartott csupán, de milyen évek voltak ezek! A Guns N' Roses szétesésével a kilencvenes évek első felében le is zárult a rock/metal aranykorszaka: ők voltak az utolsó olyan rockzenekar, mely világsztárrá tudott válni a szó legszorosabb értelmében. 

2. AC/DC - You Shook Me All Night Long (1980)

acdc_1.jpg

1980 februárjában tragikusan fiatalon elhunyt Bon Scott, a brit-ausztrál AC/DC karizmatikus frontembere, aki a hetvenes években klasszikus albumok egész sorát készítette el társaival: a helyzet olyannyira kilátástalan volt, hogy a skót Young-testvérpár még a banda feloszlatásán is elgondolkodott. Pedig pont a világsiker kapujában álltak: az 1979-es "Highway To Hell" (Mutt Lange producer első munkája a zenekarral) megismertette őket az amerikai közönséggel. Szerencsére érkezett Brian Johnson, az angol énekes, akivel hetek alatt felrántották a mára már ikonikussá érett "Back In Black" korongot. Ötvenmillió példány: ez minden idők valaha elkészült második legsikeresebb lemeze, hibátlan, kortalan mestermű.

1. Mötley Crüe - Kickstart My Heart (1989)

motley_crue.jpg

Az amerikai glam metal legtökösebb bandája, a Mötley Crüe 1989-es adta ki legsikeresebb és egyöntetűen legjobbnak elismert albumát "Dr. Feelgood" címmel. Ha pedig a Kickstart My Heart című daluk nem söpri el a rosszkedved vagy a depressziód, akkor semmi sem: a nótát a brigád basszusgitárosának, Nikki Sixxnek egy drogtúladagolást követő halálközeli élménye inspirálta, melynek során újjá is kellett éleszteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2913565985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása