Rozsdagyár

AC/DC - A klasszikus felállásban készül a búcsúalbum?

2018. szeptember 04. - Kovenant

acdc_2.jpg

A világ talán legnagyobb klasszikus rockbandájának, a brit-ausztrál AC/DC-nek a felállásáról 2018 őszén egyetlen bizonyos dolog mondható el, mégpedig hogy a szólógitárost Angus Youngnak hívják. A 2014-es "Rock Or Bust" album (lemezkritika ITT) elkészítése, majd az azt követő monstre világ körüli turné közben történtek teljesen felforgatták a sokáig atombiztosnak tűnő brigád életét, most azonban remek hírek érkeztek a rajongók számára.

A legutolsó soralbum megjelenését megelőzően derült ki, hogy Malcolm Young ritmusgitáros, a banda alapítója, vezetője és fő dalszerzője demenciában szenved már évek óta (egészen pontosan a 2008-as "Black Ice" korong rögzítése során észlelték a betegség első jeleit), így kénytelen volt kiszállni a zenekarból és helyét unokaöccsük, Stevie Young vette át. Ő már az 1988-as "Blow Up Your Video" lemez turnéján is helyettesítette nagybátyját, aki akkor számolt le végleg évtizedes alkoholfüggőségével. Sajnos 2017 decemberében pedig bekövetkezett a legrosszabb is: Malcolm Young családja körében hunyt el, a temetéséről készült szomorú fotók, illetve a zenészkollégák megemlékezései pedig bejárták a világsajtót.

Aztán sorra érkeztek az egészen elképesztő hírek. Phil Rudd dobost kábítószer-birtoklással és gyilkosságra való felbujtással vádolták meg, melyek közül végül a legsúlyosabb vádakat ejtette az új-zélandi ügyészség, de ezzel - akkor legalábbis úgy tűnt, hogy - végleg le- és kiírta magát a csapatból. Helyét a "The Razors Edge" album idején a bőröket püfölő walesi Chris Slade vette át.

Már a turné közben derült ki, hogy Brian Johnson énekes olyan súlyos halláskárosodással küzd, hogy azonnal abba kell hagynia a koncertezést. A fellépések így le is álltak, azonban Axl Rose, a Guns N' Roses frontembere, aki nem mellesleg hatalmas AC/DC-rajongó, kisegítette a bandát és vele fejezték be végül a "Rock Or Bust" turnékört. Azonban, hogy a csapásoknak ne legyen vége, az 1977-ben Mark Evans-t váltó és azóta betonbiztos alapot nyújtó angol Cliff Williams basszusgitáros is bejelentette, hogy részéről ennyi volt, 40 év után szögre akasztja hangszerét és befejezi a zenélést.

A brigád jövője kétségessé vált, sokáig semmilyen hír sem röppent fel a Young-klán háza tájáról, azonban a nyáron Vancouverben (ahol az AC/DC utóbbi albumai is készültek) lencsevégre kapták Brian Johnsont és Phil Ruddot is, amint a Warehouse Studio előtt nevetgéltek.

bj_pr.jpg

Most pedig a Jam Magazine írta meg, hogy Angus Young új AC/DC-korongon dolgozik, melyet Malcolm Young emlékének szentel a zenekar. Ráadásul Malcolm Young fog ritmusgitározni rajta! Hogy ez hogyan lehetséges? Nos, az újság szerint egy közeli forrásuk elmondta, hogy 2003 környékén, öt évvel a "Black Ice" lemez megjelenése előtt a két testvér, Angus és Malcolm egy ideig együtt laktak és szó szerint több száz riffet és dalt írtak meg közösen. Ezek közül sok rögzítésre is került 2008-ban és 2014-ben, rengeteget pedig a fiókba zártak későbbi felhasználás végett.

Angus ezek közül válogatta ki a legjobbakat, visszahívta régi társait és Malcolm gitársávjait felhasználva veszik fel ezt a tiszteletadásnak is betudható anyagot. A pontos megjelenés dátuma, illetve, hogy az (1980 utáni második) klasszikus felállás minden tagja játszik-e minden dalban, még nem ismert. Mindenesetre az logikusnak tűnik, hogy ez a lemez lenne minden bizonnyal az AC/DC búcsúalbuma.

Természetesen ezt az információt is illik kétkedéssel fogadni, mert ilyen hírek szinte naponta röppennek fel az AC/DC kapcsán. Mindenesetre jó lenne hinni, hogy a hírek most igazak.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5414221013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása