Rozsdagyár

DVVAD - Megjelent a szegedi black metal csapat új EP-je | Hazai Reménységek #41

2019. január 07. - Vendégszerző RGY

band_4.jpg

A tél közeledtével a sötétség és a hideg más formában is tapintható vált Szeged körül. Ehhez leginkább a Dvvad járult hozzá. A csapat két, a környéken hasonló zenei megmozdulásokban ismert fiatalemberből áll. Ádámmal beszélgettem kicsit, hogy miről is van szó. ,A mocsárba fulladt Gyepű teteméből született a DVVAD” - kezdte az egészet Ádám.

A mondatot, mellyel leírtad röviden az együttest, hogyan kell értelmezni? A Gyepű és a Dvvad közt mi a kapcsolat?

Gyakorlatilag a DVVAD a Gyepű egyik feléből alakult, mely most szünetel vagy átmenetileg tetszhalott állapotban van, kinek hogy tetszik. Még nem temettük el, rohasztjuk még a mocsárban, de jelenleg nem működőképes. Kellett egy blackesebb projekt, mely nem is blekkesnek indult, de az lett, szóval kérdeztem Gergőt, hogy lenne-e kedve hozzá, és persze volt, mert nagyon meggyőző vagyok. Szóval a Gyepű egyik fele lett a DVVAD.

Miért pont Dvvad vagyis dúvad? A Gyepű is egy ómagyar, ezáltal ritkán használatos szó, gondolom nem véletlen egybeesés, hogy ilyen nem mindennap használatos szavakat választatok?

Nem sokat gondolkodtam a néven, szeretem a ritkán használt magyar szavakat, soha nem is gondolkodtam ingliss zenekar neveken. Még ha angolul van a szöveg, akkor sem, ha magyarul, akkor meg pláne nem.

Tervben volt már a Gyepű haldoklásánál is ez az újjászületés? Mivel megalakulásotok után nem sokat vártatok a hanganyagok kiadásával.

Még a Gyepű alatt kezdett ez működni, mint mellékprojekt, de aztán ugye azt elnyelte a mocsár, szóval tudtunk erre koncentrálni. Minél hamarabb ki akartunk jönni egy anyaggal, meg amúgy ketten vagyunk, így viszonylag gyorsan lehet haladni nagyjából mindennel. Csak kettőnknek kell megegyeznie a számokban, a próbákban, az időpontokban, felvételben és a többiben.

Miféle projektekben voltatok és vagytok a Gergővel?

Hát annyi közös van a Gergőben és bennem, hogy mindketten a Gyepűben toltuk, viszont ezt a zenekar közösen alapítottuk. Ezen kívül mind a ketten egy-egy doom zenekarban zenélünk, Gergő a Boruban dobol, én pedig a Sentio Ergo Sumban basszusgitározom. Egyébként keresünk harmadik, esetleg negyedik tagot, egy basszusgitáros és egy gitáros személyében. Annyira még nem törtük magunkat ezen, de amúgy keresünk. Passzívan. A lemezen a basszusgitárt egyébként a Dreamgrave tagja, Gilián Péter játszotta fel, ezért ezer hála és köszönet jár neki.

Miről szólnak leginkább ezek a dalok?

A számok összefüggenek, egy történetet mesélnek el, melyhez Gergő adta az ötletet. Egy boszorkány néhány napját meséli el a kínvallatástól a máglyahaláláig. Íródnak folyamatosan az új számok, de hogy dalszövegben hogyan lesz összekötve, azt még nem tudom, hiszen a szöveget a végén szoktuk ráírni.

Mennyire szervezkedtek koncertügyileg? Mik vannak kilátásban az évre?

Minél többet akarunk koncertezni, minél több helyen, és még jó lenne, ha beleférne egy teljes lemez, ezekkel a dalokkal, meg még egy párral.

Hiszitek azt, hogy ebbe a lágyabb metalos zenei trendbe befér a ti stílusotok is avagy kit érdekel alapon maradtok az undergroundisták körében?

Ha arra vonatkozik a kérdés, hogy hajlandók vagyunk-e valami zenei kompromisszumra azért, hogy ismertebbek legyünk, akkor maradunk „undergroundisták”. Elég csak egymással kompromisszumokat kötni, ami nem olyan nehéz egyébként. Nyilván azért csinálunk ilyen zenét, mert ezt szeretnénk csinálni, és szerintem az is nyilvánvaló, hogy szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna. Szóval nem ragaszkodunk ehhez az underground jelzőhöz, én például sosem ragaszkodtam, mert attól, hogy valamit ezzel az állapotleírással illettnek, még nem lesz se jobb, se rosszabb. A black metal nagy része meg amúgy is „ÚGÉ” és az is marad, tehát nagy elvárásaink nincsenek ezzel kapcsolatban.

A Dvvad elérhetőségei:

azoggot@gmail.com  

Bandcamp-oldal

Facebook-oldal

cover_14.jpg

Fekete Ági (blackgnes)

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1514545274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása