Rozsdagyár

TOP10 - Underground doom ikonok

2019. augusztus 03. - chris576

11234013_501992549975978_5291104351463074404_o.jpg

A doom metal stílusirányzat maroknyi, ám fanatikus rajongótábora tenyerükön hordozza kedvenceit. Most tíz olyan személyiség következik, akik a műfaj alappillérei.

1. Lee Dorrian

A korai Napalm Death-énekes, Lee Dorrian minden kétséget kizáróan a doom metal egyik legismertebb és legelismertebb zászlóvivője. A Napalm Death death/grind stílusát végleg maga mögött hagyva alakította meg Cathedral nevű bandáját, mellyel számos doom metal mesterművet dobtak piacra. A banda 2013-ban feloszlott, Lee jelenleg a Septic Tank és a With The Dead nevű formációban énekel, továbbá lemezkiadót is üzemeltet Rise Above néven.

2. Scott "Wino" Weinrich

A doom-keresztapa, Scott "Wino" Weinrich szintén a stílusirányzat egyik legismertebb és legikonikusabb képviselője, aki a The Obsessed, és a Saint Vitus tagjaként vívta ki leginkább magának ezt a titulust. Az énekes/gitáros több formációban is érdekelt, csak hogy a legfontosabbakat említsem: Spirit Caravan, Place Of Skulls, The Hidden Hand, Shrinebuilder, Premonition 13.

3. Eric Wagner

Az underground doom legenda, a Trouble énekeseként megismert - jellegzetes hangú és karizmatikus egyéniségű - Eric Wagner szintén a doom metal család oszlopos tagja. Eric 2008-ban kiszállt a Trouble zenekarból, majd először megalakította a Blackfinger nevű formációt, aztán ex-Trouble tagokkal egyesülve hozta létre a másik csapatát, a The Skullt.

4. Kirk Windstein

A Crowbar alapító tagja, az énekes/gitáros Kirk Windstein is az underground doom metal elkötelezett élharcosa, zenekarával 1990 óta fáradhatatlanul ontja magából a súlyos riffeket, és a brutál énektémákat. Az 1991-ben létrehozott Down együttes gitárosaként is rengeteget tett a műfajért, ahonnan 2013-ban azért szállt ki, hogy maximálisan a saját bandájára, a Crowbarra összpontosítson inkább.

5. Gary Jannings

Gary Jannings, a brit doom metal istenség, a nemrégiben már megemlített Cathedral gitárosaként alapozta meg hírnevét Lee Dorrian oldalán, mely zenekarból a 2013-as feloszlás miatt tovább igazolt a Septic Tank (itt szintén együtt zenél Lee Dorriannal), a Death Penalty, illetve a Lucifer nevű bandákba.

6. Rick Wartell

A Trouble zenekarban tevékenykedő Rick Wartell gitáros fronton alkotott maradandót Flying V modelljén pengetve a jellegzetes, zakatolós riffeket. 1979 óta tagja a legendás bandának.

7. Dave Chandler

A Saint Vitus alapító gitárosa, Dave Chandler, rendkívül egyedi stílusával vált ismertté; a húzós, kemény riffelése mellett a borzalmas gitárszólói emelték a doom metal trónjára. A Saint Vitus 1979-es megalakulása óta ő a zenekarvezető, a banda motorja.

8. Bobby Liebling

Az amerikai Pentagram zenekar frontembere, Bobby Liebling általában finoman szólva karizmatikus megjelenésével sokkolja a doomrajongók békés táborát, legutóbb pedig botrányos viselkedésével hívta fel magára a figyelmet. Az életéről film is készült.

9. Holdampf Gábor

A thrash metalt játszó Paranoid, a hardcore vonalon mozgó Leukémia, a doom metalban utazó Mood, a szintén doomos Wall Of Sleep, illetve a Magma Rise is Holdampf Gábor zenei karrierjének meghatározó állomásai. Gábor hazánk fontos underground személyisége, aki jelenleg a Magma Rise soraiban mint énekes/basszusgitáros tevékenykedik.

10. Dan Fondelius

A svéd Count Raven énekes/gitárosa, Dan Fondelius leginkább arról híresült el doom metal berkekben, hogy vokálja szinte teljesen megegyezik Ozzy Osbourne jellegzetes, vékony cérnahangjával. A frontember 1989 óta működteti a Count Ravent. Vele zárjuk a sort. Rise the flag of the doom high!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1914992644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása