Rozsdagyár

TOP5 - Rockzenészek a vinyl bűvöletében

2019. augusztus 24. - chris576

15102-vinyl-collection-1920x1080-music-wallpaper.jpg

Manapság eléggé megosztó téma, hogy ki milyen formátumban hallgat zenét. A digitális és az analóg szerelmesei is görcsösen ragaszkodnak az általuk favorizált hangminőséghez. Kevesen vannak viszont, akik mindkét formátumot egyaránt kedvelik. Mi most nem fogunk egyik oldalra sem állni, egyszerűen csak összegyűjtöttünk öt híres zenészt, akik a vinyllemezek megszállottjai, vagy csak szívesen hallgatják azokat.

1. Mikael Akerfeldtresize_of_resize_of_mikael-akerfeldt-vinyl-collection.jpg

Mikael Akerfeldt, az Opeth énekes/gitárosa elképesztően hatalmas vinylgyűjteménnyel rendelkezik. A frontember előszeretettel nyilatkozok a témában, és elárulta, hogy óriási pénzösszegeket is hajlandó kicsengetni egy-egy ritkaságért. A zenekara jelenleg a progresszív rock vonalon alkot, magára haragítva ezzel régi rajongóit, akik egy szigorúbb, death metalos arcát ismerték, illetve szerették meg anno a bandának. Az új lemezük már itt van a kanyarban, vinyl verzió is lesz természetesen (előző anyaguk lemezkritikája ITT olvasható).

2. Jimmy Page68755090_1797043280442398_6374944481992507392_n.jpg

Jimmy Page, a Led Zeppelin gitárosa is a jól bevált fekete korong megszállottja. Egy interjúban, amikor is azt kérdezték tőle, hogy hallgat-e még vinylt, egyenesen azt válaszolta: igen, csak és kizárólag vinyllemezek pörögnek nála otthon. Őt ezek szerint nem szippantotta be a digitális világ, ami talán nem is baj. Mi pedig az ő munkásságának megszállottjai vagyunk, előszeretettel hallgatjuk például a Led Zeppelin lemezeit, de nem csak vinylen, hanem bármilyen formátumban.

3. Rob Halfordresize_of_resize_of_69264655_1797043327109060_9018481850359742464_n.jpg

A heavy metal műfaj egyik legikonikusabb énekese, a Judas Priest frontembere, Rob Halford nem csak a gumikat koptatja előszeretettel a motorjain, hanem a tűket is kedvenc lemezein. A régi motoros már csak ilyen maradi. Az általunk választott fotón nem meglepő módon a Black Sabbath "Mob Rules" című lemezével pózol, mivel nagy rajongója a bandának, meg aztán énekelt is már a Black Sabbathban egy-két koncert erejéig Ozzyt, valamint Diot helyettesítve.

4. Paul McCartneyresize_of_68751966_1797043163775743_6153247328259014656_n.jpg

Paul McCartney-t sem hagyja hidegen a vastag, meleg hangzás. Szívesen feszít féltett kincsei társaságában, ha mondjuk lencsevégre akarják kapni a meghitt pillanatokban. Paul ugye a The Beatles soraiban lett világhírű, majd később összehozta Wings nevű bandáját, melyben felesége, Linda is együtt zenélt vele. Lassan negyven éve szólókarrierjét egyengeti, nem túl rég jelentkezett új nagylemezzel, mely természetesen vinyl formátumban is hozzáférhető.

5. Henry Rollinshr-with-lp-small.png

Aztán itt van még Henry Rollins is, aki a legendás Black Flag, valamint a Rollins Band zenekarok énekeseként vált ismertté. A bikanyakú zenész igazi reneszánsz ember: többek között filmszerepekben is felbukkan néha, rendszeresen publikál különböző lapokban, beszélgetős esteket ad, rádióműsort vezet és mivel őt is behálózta a vinyl-lemezek nagyszerű világa, ezért vele zárjuk a sort. Henry, a nagy dumagép biztosan órákig is képes lenne erről a témáról beszélni. Talán egyszer majd meginterjúvoljuk ezzel kapcsolatban...

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4015022722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

John Brennan 2019.08.26. 00:17:38

"Kevesen vannak viszont, akik mindkét formátumot egyaránt kedvelik."

Van erről felmérés, vagy ez csak egy szubjektív találgatás?

ételizésítő 2019.08.26. 04:21:21

Vinylből készült lemez pont annyira nincs, amennyire bakelitből készült.

Arról nem is beszélve, hogy a vinylt magyarul eleve úgy írják: vinil (van ilyen anyag, legalábbis elméletben, mert a gyakorlatban igen instabil, és nem készül belőle lemez, merthogy gáz halmazállapotú).
A vinyl lemezt meg úgy: vinillemez (de továbbra sem létezik).
A hagyományos hanglemezek PVC-ből vagy PVC-PVA kopolimerből vannak. Az a kis poli szócska az elején nem lényegtelen, a polimerizációval a gázból (ami ekkor már nem vinil, hanem vinil-klorid) szilárd halmazállapotú anyag lesz.

"a legendás Black Flag, valamint a Rollins Band zenekarok énekeseként"
Azaz mindkét zenekarból több volt?
Mert ha nem, akkor magyarul az egyes szám: X és Y zenekar.

Aki ennyire hülye a témában, hogy leírni sem tudja, de láthatóan egyébként is teljesen fogalmatlan, miért akar írni róla?

Arról most nem beszélnék, hogy kamu az a duma, hogy meghallják egyesek a CD és a PVC hangzása közti különbséget.
Volt vagy 20 (de talán már 25 is) éve ilyen vakteszt a Magyar Rádió stúdiójában, azt akarták bebizonyítani, hogy hallható a különbség, de aztán nem verték nagydobra, mert pont az ellenkezője lett az eredmény, a legvájtfülűbb hangmérnökök és zenészek sem hallották meg a milliós stúdióberendezésen sem, a találati arány a tippelés szintjén mozgott (hol eltalálták, hol nem, kb. fele-fele arányban), otthon meg az esetleg 1-2 százezres, házi zenehallgatásra készült biszbasz hippitornyokon pláne nem fog sikerülni.
Ja igen, a rádióban persze a CD-játszók sem a 10 ezer forintos, dzsunkán készült Gagyitronix-termékek voltak, hanem rádiók számára készült stúdióberendezések, ennek megfelelő korrekciós áramkörökkel belül. Merthogy az is számít, min játszod le.

silent man 2019.08.26. 09:01:13

@ételizésítő: Igaz, csak nem osztogattak, hanem fosztogattak, és nem Moszkvában, hanem Leningrádban. Valahol, egyszer, állítólag összehasonlították az élő hangot egy minőségi digitális feldolgozáson átesettel, de az nem CD vs. hanglemez duell volt, ott ugyanis az utóbbi alapzaja, sercegése, belsőbarázda torzítása nem kikerülhető. Nálam jól megfér egymással a két formátum és Gagyitronix-termékekről beszélek, a DA konverter magában milliós tétel. Az, hogy egy jó felvétel mindkét hanghordozón jól szól, nem jelenti azt, hogy nem lehet megkülönböztetni őket.

gigabursch 2019.08.26. 17:08:34

@silent man:
Ne erőlködj vele!
Ő a blog.hu legokosabb embere és mindenkit kioszt.
Lásd az 5. bekezdését.
Még magyarul sem tud. Sőt! Nem ismeri azt, hogy valami kétféleképp is lehet helyes.

ételizésítő 2019.08.26. 17:13:04

@silent man:
"belsőbarázda torzítása nem kikerülhető"
Egyrészt nem nem kikerülhető, hanem nem kerülhető ki. Így mondja a magyar.
Másrészt meg hogyne lenne kikerülhető. Mondom, a rádióban volt, milliós cuccokon.
És hát feltaláltak már vagy 50 éve olyan technikai megoldásokat, amitől a hanglemez nem serceg. Esetleg keress rá a Lenco névre.
A belsőbarázda-torzítást meg már a házi pár tízezres lemezjátszókon is ki lehet kerülni, vannak erre mindenféle szabályozó mechanikák (antiskating stb.).

"a DA konverter magában milliós tétel"
Ja, csak ezek a hülye gyártók jól kibasznak magukkal, és neked adják 10 ezerért a milliós tételt úgy, hogy még köré építenek egy mechanikát meg előerősítőt meg csomó egyéb faszságot is. Merthogy DA-konverter minden CD-játszóban van, különben remek csipogást hallanál zene helyett, mind mondjuk a Commodore 64 játékokat tartalmazó kazettájáról betöltéskor.
Gagyitronix termékeken biztosan meg lehet különböztetni, pont a szar filléres elektronika miatt. Az a baj, hogy te csak ezt ismered.
Stúdióminőségűn meg nem.

ételizésítő 2019.08.26. 17:15:28

@gigabursch:
Nem, seggfejkém, nem lehet kétféleképpen helyes.
Magyarul pedig a hozzád hasonló kis Orbán-seggnyalók nem tudnak, és elhiszem, hogy ez kurvára frusztrál. Annyira, hogy értelmes hozzászólásra nem is telik tőled sehol, soha. Ennyi agyad van. A mákszem hozzá képest Himalája.

silent man 2019.08.26. 21:00:40

@ételizésítő: Nos, gyíkarcú barátom, menjünk sorban.

Belefutok néha (vagy néha belefutok?) ilyen félművelt gyökerekbe, nem is szoktam magamra venni az ilyesmit, de kivételt teszek veled.

"Így mondja a magyar." Lófaszt, mama :
www.e-nyelv.hu/2012-04-27/ujra-nem-targyalhato-nem-ujratargyalhato/

"Másrészt meg hogyne lenne kikerülhető."
Lófaszt, mama. Napnál világosabb, hogy halvány lila fingod sincs a hanglemezről azon kívül, hogy miből készül, ezért segítek elindulni neked a megértés felé vezető hosszú és rögös úton.
A mikrobarázdás hanglemez úgy készül, hogy puha lakklemezbe egy vágófej segítségével, spirális alakban rögzítik az adott oldal műsorát, majd több lépcsőben préselésre alkalmas pozitív nyomólemezt készítenek belőle. A vágófej folyamatosan, megfelelő előtolással halad a lemez középpontja felé, méghozzá úgy, hogy a lemez sugara és a vágás síkja mindig 90 fokos szöget zár be, ezért nincsen szöghiba a vágáskor. Amennyiben közelről is láttál lemezjátszót, feltűnhetett, hogy a hangkar egy pont körül fordul el, ebből következően folyamatosan szöghiba lép fel, legfeljebb egy adott helyzetben lehetséges, hogy pontosan érintő irányban áll a hangszedő (a tangenciális hangkarok kivételek, de azok nem terjedtek el). A lemez középpontja felé a bajok exponenciálisan nőnek, mivel ott a lemez tűhöz viszonyított sebessége lényegesen alacsonyabb, ennek okán ott már nem vágható akkora jelszint és dinamika. A hanglemez jel-zaj viszonya és csatornaszétválasztása sokkal kisebb, mint a CD-é, hogy csak két sarkalatos pontot említsek.
Amire te utalsz, csak ismeretek híján nem megfelelő szavak jöttek a szádból, az a digitális és az analóg felvétel közötti különbség. Egy analóg mesterszalagról készült digitális kópia lehet olyan, hogy nem mindenki hallja a különbséget közöttük, de ez sokváltozós történet, a blog kereteibe biztos nem fér el ennek boncolgatása.

"És hát feltaláltak már vagy 50 éve olyan technikai megoldásokat, amitől a hanglemez nem serceg. Esetleg keress rá a Lenco névre."
Tényleg feltalálták? Kár volt, szerencsére hamar felismerték a hifisták, hogy a lenkózott lemez ugyan nem serceg, ellenben sokkal szarabbul szól. Akik használták, azok lábon is lőtték magukat, mert később vért izzadva kínlódhattak Plastool folyadékkal, mire kiszedték a barázdákba száradt szutykot. Keress rá : "lemezőr". Én szerencsére akkor kezdtem gyűjteni a lemezeket, amikor a Lenco már ment a levesbe, így fel se merült, hogy összekenjem azzal a minősített faszsággal.

"A belsőbarázda-torzítást meg már a házi pár tízezres lemezjátszókon is ki lehet kerülni, vannak erre mindenféle szabályozó mechanikák (antiskating stb.)."
Lófaszt, mama. Az antiskating a tűre ható radiális irányú és a lemez középpontja felé mutató erőkomponens kiegyenlítésére szolgál és semmi köze a belsőbarázda-torzításhoz.

"Merthogy DA-konverter minden CD-játszóban van"
Lófaszt, mama. Például az enyémben sincs. Ellenben van egy minőségi DA-konverterem, ma is kapható 1,1 M Ft-ért és sajnos klasszissal jobb így a hang, mint amíg olyan CD-t hallgattam, amelyikben volt DA-váltó. Jó lenne, ha olcsó holmikkal jutottam volna ide, de maradjunk annyiban, hogy két új kompakt autó ára van itt szar filléres elektronikákban, meg lemezekben.

Már csak azt áruld el, hogy miért érezted úgy, hogy a nyilvánvaló fogalmatlanságod ellenére osztanod kell az eszet? Régóta így lehet, ha ennyire megfogyatkozott a muníciód.

Remélem, tudtam segíteni.

ételizésítő 2019.08.26. 23:00:17

@silent man:
Hozzál valami normális referenciát, ne az e-nyelv meg a nyest nevű amatőr baromságot, te magyarul nem tudó szerencsétlen.

Amúgy faszságokat írsz, de sebaj.
Gondolod, hogy minden egyes hanglemezt külön vágnak, baromka?
Elárulom: nem. Készítenek egy mesterlemezt, és az alapján nyomják a többit.
A legjobb, ami elmondható róla, hogy soroltál fel pár alapdolgot, csak ezeknek semmi közük egymáshoz.
Talán tanuld meg értelmezni a leírt szöveget, vagy kérj meg valakit, hogy magyarázza el. Hátha akkor nem írsz majd baromságokat később. Bár ezt igazából nem hiszem, mert ahhoz gondolkodnod kellene megtanulni, az meg nem fog menni. Nincs hozzá agyad ugyanis.

Ja, az exponenciális szó jelentésének nézz utána, elhiszem, hogy hallottad valahol, de láthatóan fingod sincs, hogy mit jelent.

"hamar felismerték a hifisták, hogy a lenkózott lemez ugyan nem serceg, ellenben sokkal szarabbul szól"
Ha nem használsz hozzá Lencót legközelebb, akkor igen. Egyébként nem.

Te ostoba faszkalap, ha nincs D/A konverter a CD-játszódban, akkor hogy a faszba' lesz a CD-re vésett digitális jelsorból analóg jel a kimeneten? A kis manók alakítják át?
Vagy szerinted mire való a D/A konverter?
Láthatóan fingod sincs arról, miket hordasz össze.

És egy ekkora barom akar itt észt osztani. Öcsém, ne osszad, amiből kurva nagy adományokra szorulsz, mert nincs mit osztanod, ugyanis buta vagy a témában, mint a segg.

Nem tudtál segíteni, faszfej, mert csak baromságokat hordtál össze.

gigabursch 2019.08.27. 07:15:10

@silent man:
Ne erőlködj vele, mondtam!
Ha belenézel a kommentjeibe, ugyanezt látod: Mindenkinél mindent mindig jobban tud.
Kulturáltabb blogokról már rég kibaszták a cardiobaszkúráló 1-től n-ig nickjeivel együtt, mint macskát szarni. Nem azért mert nem mond néha értelmeset, elgondolkodtatót, hanem azért mert egy tahó barom.
Ha létezne olyan eszköz, hogy tahóméter, nos ott ez az önjelölt zseni még azt is méréstartományon túlra kiakasztaná, akárhányszor próbálnák újrakalibrálni a kütyüt.

silent man 2019.08.27. 07:23:46

@ételizésítő: Ember, hiába faszkalapozol, csak annyira vagy kemény, mint a fagyott kutyaszar.

Megmondtam, hogy hosszú és rögös az út, számodra, gyakorló betegnek különösen.
Justin Kruger és David Dunning kutatók kitűnő tanulmányt írtak a hozzád hasonló fekete öves félkegyelműekről, akik :
1., hajlamosak túlbecsülni a saját képzettségüket,
2., nem képesek felismerni, ha más ért hozzá,
3., nem képesek felismerni, hogy ők maguk mennyire nem értenek hozzá,
4., ha fejlesztenek a saját szakértelmükön, képessé válnak annak felismerésére, hogy korábban nem értettek hozzá.

"Hozzál valami normális referenciát, ne az e-nyelv meg a nyest nevű amatőr baromságot"
Amennyiben olvasni is tudnál, nem csak írni, láthatnád, hogy az általam linkelt oldalon két szakkönyvből merítették a magyarázatot :
1., Grétsy László, Kemény Gábor (szerkesztő): Nyelvművelő kéziszótár
2., Zimányi Árpád (szerk.) Balázs Géza : Magyar nyelvhasználati szótár

Értem én, hogy te fingod a passzátszelet (is), de az aránytévesztésed még is orvosért kiált.

Nem írtam olyat, hogy egyesével vágják a hanglemezeket, kevesebbet igyál, vagy ne a gyógyszerre. A hanglemezgyártás során nem készítenek mesterlemezt, ezt valamelyik keményebb trip során haluzhattad be. A megvágott lakklemezből több lépcsőben nyomólemezeket készítenek, majd gőzzel előmelegített PVC pogácsába préselik a műsort. A néhai Hifi Magazin kiváló cikkeket közölt a témában, nekem itt sorakozik a gyűjtemény, de online is hozzáférhető. Hosszú és rögös az út, ahogy említettem, de merülj bele, hogy ne hülyén halj meg.
www.hifimagazin.hu

"Ha nem használsz hozzá Lencót legközelebb, akkor igen. Egyébként nem."
Mit nem sikerült megértened? A Lenco használatával a lemez kevésbé serceg, de szarabbul szól. Nem utána, hanem akkor :
www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2213.HTM

"ha nincs D/A konverter a CD-játszódban, akkor hogy a faszba' lesz a CD-re vésett digitális jelsorból analóg jel a kimeneten?"
A CD-játszómon nincs analóg kimenet, csak digitális. A digitális jel egy 120 cm hosszú kábelen keresztül jut a DA-konverterbe, onnét egy másik kábelen az erősítőbe, majd egy újabb vezetéken a hangfalba, de ez látni valóan nagyon magas neked.

Ember, láthatóan félszerzet vagy a témában, a verbális keménykedéssel meg alighanem az otthoni elnyomást próbálod (sikertelenül) kompenzálni. Nem állítom, hogy mindent tudok a hifiről, de már akkor kérdezgettem az újságost a következő Hifi Magazin megjelenéséről, amikor téged hiába tanítgattak még a csapkodós lepke megfelelő tolásának fortélyaira is. Azóta nagyon sok év telt el, nekem sikerült egy szép lemezgyűjteményt felhalmoznom, a hallgatáshoz minőségi berendezéseket vásároltam, sokat és érdeklődve olvastam a témában, te pedig ott ragadtál valahol a teljes fogalmatlanság és magabiztos hülyeség között félúton.

silent man 2019.08.27. 09:52:26

@gigabursch: Mindenhol vannak ilyenek, én sajnálom őket. A szájjal keménykedés megy, jobb híján, ennek a szerencsétlennek ráadásul a fentebb említett mentális terheltséggel is együtt kell élni. Szerintem családja nincs, az efféléket etetni is csúzlival kellett. Ismer szavakat, csak nem állnak össze értelmes gondolatokká, legalábbis a fenti ámokfutásában.
süti beállítások módosítása