Rozsdagyár

NEWEN AFROBEAT - Curiche (2019)

2019. október 31. - Mr.Zoom

anewen.jpg

Amikor Fela Kuti nigériai szabadságharcos/zenész/költő a hatvanas évek végén világra segítette az afrobeat zenét, s ezzel valóságos műfajteremtő lett, egész biztosan nem gondolta volna, hogy a kétezres években éppen Chilében lesznek olyanok, akik zenei örökségét továbbviszik.

Az a szép a zenei életben (és egyáltalán az életben), hogy soha nem tudhatod. Elültetsz egy magot valahol, ami meglepő módon egyszer csak kihajt. Megnő, termései lesznek, szintén elszórja a magokat, így egy idő után virágzik a kert.

De térjünk át a kiskertápolás és kertészkedés témaköréről a lemezanyagra! Mindenekelőtt az olvasó megértését kérem, hogy szokásomtól eltérően ezúttal nem mutatom be név szerint a zenekart. Tettem oka prózai: a társaság nem kevesebb, mint 18 tagot számlál. Honlapjukon úgy írják 15+3, ami úgy Chilében, mint nálunk is 18, de hogy az a plusz három fő háttérénekesnő vagy vendégzenész, erről nincs információm.

Napnál világosabb, hogy ez nem egy szimpla zenekar, inkább nevezném csoportnak vagy mozgalmi brigádnak, az sem lenne túlzás. A legpontosabb terminus feltehetően a közösség. Videóik alapján azt gondolom, ritkán zenél együtt mind a 18 tag, inkább van egy körülbelül tízfős kemény mag, a többi pedig csapódik, amikor éppen ráér. A hangszerek eloszlását azért vázolnám: van két elektromos gitár, egy basszusgitár, három rezes (bariton-alt-tenorszaxofon), két trombita, egy afrikai ütős, egy latin ütős, egy dobos, három háttérénekesnő, egy fő énekes, és egy billentyűs. Méretes színpad szükségeltetik az egész kompánia fellépéséhez.

Folyamatos vibrálás - így jellemezném a szerzeményeket. Beleugrasz egy gyors vizű patakba, elkap a sodrás, és utána már nem tudsz mit tenni, marad a zene a lejátszóban, míg az utolsó hang meg nem rezgeti a levegőt.

A Newen (Erő) 2009-ben alakult és a "Curiche" a harmadik lemezük a sorban. Nem sokban különböznek egymástól ezek a kiadványok, hasonlóan színesek a borítók, hasonló a zene lüktetése, és ugyanaz a mondanivaló is, ami a lehető legrövidebben így fogalmazható meg: légy résen!

Bővebben kibontva: alapvető szabadságjogokért küzdenek, melyek mindenkit megilletnek, s jól működő demokráciákban alanyi jogon járnak, mégsem lehet azokat gyakorolni. „Kuss legyen és egyél!” – ez a lemez egyik felvételének címe, mely arra utal, amit hazájukban a sokat izgő-mozgó gyerekekre mondanak a szigorú anyák, és amit a multik is előszeretettel vetítenek ki a fogyasztói társadalom tagjaira. Azaz: ne kérdezz sokat, ne akarj sokat tudni, beállsz a gyárba, húzod az igát, nekünk ennyi épp elég!

A Newen közösségnek viszont nem veszi be a gyomra mindezt, ezért felvételeikben szót emelnek (sajnálatomra spanyol szavakat) a kizsákmányolás, népbutítás, környezetrombolás ellen. Ám ha valaki nem is érti a spanyol nyelvet, akkor is kódolhatja ezeket az üzeneteket, hiszen a videók képsorai sokat elmondanak állásfoglalásaikról. A kiszáradó folyók például Chilében egyre gyakoribb problémát jelentenek, s a víz értékének, valamint a természet megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Chaltumay, valamint a Cantaros című számok videója.

Vagyis egyfelől kedvedre táncoltathatod magad (és társad) a vidám, elképesztően laza afro-latin dallamokra, másfelől tehetsz valamit a Föld bolygó élhetőbbé válása érdekében, ha csatlakozol a Newen-követők népes táborához, ahogy azt én is megtettem. A többi már nem rajtunk múlik!                                          

8/10

leonardo_benavente.jpg

Fotó: Leonardo Benavente

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr815275306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása