Rozsdagyár

DAWN OF SOLACE - Waves (2020)

2020. január 28. - chris576

resize_of_waves2.jpg

Ismét a kezem ügyébe került egy egészen különleges anyag, melyről nem, hogy muszáj, hanem egyenesen kötelező írni. A stílus melodikus doom metal, az előadó pedig a 2005-ben alakult finn Dawn Of Solace, mely a Wolfheart-főnök Tuomas Saukkonen mellékprojektje. Előre szólok, hogy akik fogékonyak a megadallamos, kissé szomorkás és álmodozós muzsikákra, azok kezdhetik gyűjteni a zsozsót a zenekar lemezére, mert ez a cucc nagyon jó lett.

A formáció olyan monumentális atmoszférával dolgozik, hogy a hallgató könnyei majd  kicsordulnak a sötét, borongós és ultrahangulatos szerzemények hallgatása közben. Van egy amolyan Dead Can Dance-féle sötét, melankolikus íz a dalokban, mely szó szerint hipnotizálja az embert. A zenészek mesterei a hangszereiknek, kitűnő érzékkel nyúlnak ezekhez a monumentális dark-himnuszokhoz.

A lemez egészét áthatja a melankólia, az éjsötét atmoszféra, de mégsem érzem reményvesztettnek a szerzeményekből áradó üzenetek áramlását. Sokkal inkább olyan érzésem van a dalokkal kapcsolatban, mintha az ember a sötétségből a fénybe készülne kilépni éppen. Az énekes amolyan gótikus stílusban énekel, a hangszeresek pedig az ehhez leginkább passzoló súlyos, sötét, ám mély érzelmekkel fűtött zenei kíséretet szolgáltatják.

Egyetlen icike-picike negatívumot érzékeltem a lemez kapcsán: ezek a többnyire lassú, borongós tételek egy idő után mintha picit egybefolynának. A hangulat mindvégig az egekben jár, csak a szerzemények egy kissé egysíkúak. De ha figyelembe vesszük, hogy az első lemezhez képest is mekkora változások történtek, akkor valószínűleg a következő nagylemezen már nem követik el ezt a hibát.

A "Waves" a zenekar második soralbuma, melyen enyhe stílusmódosítást eszközölve mondhatni elhagyták a hörgős vokált és a keményebb témákból is egy kissé visszavettek. Ami persze csakis előnyére vált a bandának, legalábbis nekem jobban bejön ez a korong, mint az előző. Sokkal fogósabb és emlékezetes darabok szerepelnek ezen az anyagon.

A nyitó Lead Wings című dal szépen építkezik, a legjobban az a rész tetszik benne, amikor a zakatolós riffekkel párhuzamosan és tökéletes harmóniában énekel a frontember. Az Ashes szárnyaló, darkos melódiái közben is beüt a lúdbőr rendesen. Majd érkezik a Silence, mely szintén egy hasonlóan nagyívű, darkos darab. Ebben a dalban éreztem leginkább a Dead Can Dance szellemét.

A Hidingban finom akusztikus akkordozás színezgeti a dalt, a Tuli egy gigantikus dark-himnusz, a záró Ghost pedig egy szál zongorán elővezetett gyönyörű, felkavaró darab. Nagyjából minden rendben van az anyaggal, jó a hangzás, jók a dalok. Mindössze egy fél pontlevonás jár csak.

A Dawn Of Solace második soralbuma ,a "Waves" 2020 január 24-én jelent meg a Noble Demon kiadó gondozásában. Nagyon penge anyag, dark metal rajongóknak kötelező cucc.

9,5/10

dawn_of_solace.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6615429314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása