Rozsdagyár

EARTH ROT - Black Tides Of Obscurity (2020)

2020. március 07. - chris576

472972.jpg

Fogalmam sincs, hogy egy rockrajongó mi alapján dönti el azt, melyik banda lemezére költi el a nehezen megtakarított pénzét, ugyanis rengeteg jó album születik mostanában, legyen szó bármelyik stílusirányzatról a rockzenén belül. Mondjuk, aki nem ragaszkodik a fizikai formátumokhoz, annak a streaming-szolgáltatók kínálta lehetőség a leggazdaságosabb, legkézenfekvőbb megoldás és nem utolsó sorban még legális is.

Vegyük példának okáért az ausztrál death/black metal csapat, az Earth Rot új korongját. Ők kábé a háromszázkilencvenezredik ilyen jellegű csapat, azon belül is a kettőszáznyolcvanötödik, amelyiknek a lemezébe érdemes belefeccölni a zsét. Kinek van erre pénze, ideje, energiája? És ez még csak a death/black vonal. Ezen felül van még vagy húsz másik stílus is, amelyek szintén megállás nélkül ontják magukból a jobbnál jobb bandákat.

Természetesen mi megkapjuk a kiadóktól ezek egy bizonyos százalékát, szóval könnyebb helyzetben vagyunk, de bármely rockrajongó számára megvan az esély felfedezni és megszeretni több száz vagy akár ezer banda lemezét, mondhatni fillérekért cserébe (az, hogy ebből a zenekarok mennyi pénzt látnak, az más lapra tartozik).

A 2013-ban alakult Earth Rot a harmadik soralbumához érkezett. A "Black Tides Of Obscurity" túlságosan értékes ahhoz, hogy ebben a rengetegben elkallódjon. Nem merül ki az eszement tempóban lezavart brutál darálásokban, hanem frankón kidolgozott dob- és gitártémák, valamint sok-sok finomság dukál mindezek mellé.

A gitárhangzás a skandináv death metal császárok, az Entombed stílusára hajaz, de nincs ezzel semmi baj, hisz ez nem kimondott plagizálás. Különben is: ez a brutál, reszelős megszólalás nagyon is jól áll a bandának. A kegyetlen vadulások alatt is ütős riffek vagy gitártémák alapoznak, továbbá a dobos is folyamatosan színez a játékával.

Egyik pillanatban olyanok, mint egy ízig-vérig black metal horda, máskor meg egy teljesen más arcuk rajzolódik ki. Nem kell sokat emésztgetni a hallottakat, ez a korong egyből csontig hatol. Egyszerűnek azért nem mondanám a lemezen szereplő témákat, ám direkt, azonnal ható cucc.

Sejtelmesen indít a Dread Rebirth, a folytatás pedig eléggé vegyes: középtempós betonozás, sebes zúzda, egy kis extrém metalos riffelés, valamint nyugis, atmoszferikus témázgatás. A New Horns is eléggé változatos, ha már itt tartunk: a gyilkos blackened death metal témák közé szintén befészkeli magát némi extrém metal, továbbá egy rövid, melodikus gitárszóló is.

Stoneres riffel kezd a The Cape Of Storms, a folytatásban pedig a hetvenes évek szelleme egyesül a death metallal. Ez a dal totálisan kilóg a többi szerzemény közül, de nem negatív értelemben, ugyanis egy kiváló darab. Szóval nem ragaszkodnak a srácok a sematikus death/black skatulyához, bátran eveznek másfajta vizekre is (a legjobb példa erre a záró Out In The Cold című tétel).

Az Earth Rot harmadik sorlemeze, a "Black Tides Of Obscurity" a Season Of Mist szárnyai alatt jelent meg 2020. március 6-án. Korrekt, változatos blacened death metal bomba, érdemes belefülelni.

9/10

747058.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1915509478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása