Rozsdagyár

HEAVY TEMPLE - Lupi Amoris (2021)

2021. június 20. - chris576

194153149_4791218627571360_6024209210915113265_n.jpg

Nehéz állást foglalni amellett, hogy egy frissen megalakult, sok-sok energiával és mondanivalóval teli, de még nem egészen kiforrott koncepcióval rendelkező, illetve kellő rutinnal felvértezett formáció képes-e igazán nagyot robbantani vagy egy évtizedek óta olajozottan működő, vérprofi gépezet.

Mindkét esetben születtek már mesterművek, örök érvényű klasszikusok. Én valamiért mégis úgy érzem, hogy amikor az underground betonbiztos falai között születik meg egy lemez, de mindez még a zenekar működésének első néhány évében és nem egy sok évtizedes, a földalatti mozgalom szerves részeként történő kilátástalan hánykolódás eredményeképp, akkor az a produktum jóval erősebb lehet még a szokásos gyermekbetegségek ellenére is.

Amikor már tényleges munkává érik egy banda üzemeltetése és a kiadóval megkötött szerződésben foglaltak szerint kell leszállítani a lemezeket, akkor már sokkal kevesebb esély van rá, hogy afféle megkerülhetetlen anyag születik majd. Van viszont egy pont, amikor egy régóta üzemelő banda is tud igazán nagyot villantani, olyasmit, mint a pályafutásuk elején, amikor még szétvetette őket a rengeteg felgyülemlett energia, a bizonyítási és alkotói vágy. Ez az úgynevezett visszatérés (lásd például Black Sabbath - "Heaven And Hell").

A Magnetic Eye Recordsra még tavaly figyeltem fel: náluk jelent meg Zakk Wylde Zakk Sabbath nevű tribute-zenekarának lemeze is. Azóta már több kiadványukról is írtam, írtunk. Most a 2012-ben megalakult egyesült államokbeli heavy/doom trió, a Heavy Temple debütalbuma kerül bemutatásra. Nem tegnap kezdték a muzsikálást, de ezidáig mindössze két darab EP-t adtak ki közel tízéves fennállásuk óta.

Ők is underground státuszban mozgolódnak, az általuk választott zenei irányvonal pedig garantálja, hogy ebből valószínűleg sohasem fognak kitörni. Viszont volt idejük megingathatatlan egységgé kovácsolódni, tökélyre fejleszteni az általuk prezentált heavy/doom muzsikát. A "Lupi Amoris" címmel ellátott nagylemez is erről árulkodik: nincsenek rajta bizonytalan, útkereső jellegű pillanatok, hanem határozott és méregerős dalok alkotják.

Harminchárom percben összefoglalják nekünk a lényeget, nem untatnak végeláthatatlan, monoton doomolással, hanem röviden és tömören vágnak oda. A nyitó A Desert Through The Trees stoneres kezdése olyan, mintha a Kyuss kezelné a hangszereket, ezután pedig klasszikus doomba ível át a dolog. A basszer-énekes frontcsajszi orgánumát leginkább a Blues Pills és a Lucifer frontasszonyainak keverékeként tudnám jellemezni. A The Wolf pszichedelikus fokozatba kapcsol, melyben óriási témákat penget a hathúrosért felelős úriember.

A The Maiden is rendesen megdörren, ám erről a dalról állandóan a Black Sabbath Live Forever című nótája ugrik be: az alaptéma nagyon hasonló benne, kíváncsi lennék, ez másnak is feltűnt-e már. Nem nevezném amúgy nyúlásnak, lehet, a zenekar ezt észre sem vette, arról nem is beszélve, hogy nem éppen egy klasszikus dalról van szó. Érkezik az Isabella (With Unrelenting Fangs), melyben először visszakapcsolnak egy lebegősebb, pszichedelikusabb üzemmódba, majd berobban egy markáns gitártéma a legjobb fajtából: klasszikus ős-doom, lehetetlen kitérni előle. A lemezt záró instrumentális Howling Of A Prothalamion pokolian súlyos darab, kissé ki is lóg a többi közül.

Nem mondom, hogy a Heavy Temple egy megaklasszis lemezt szabadított a világra, de a pszichedelikus heavy/doom vonal élmezőnyében mindenképpen ott van a helyük. A "Lupi Amoris" június 18-án jelent meg a Magnetic Eye Records jóvoltából. 

9/10

heavy_temple.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3416599516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása