Rozsdagyár

CAPRA - In Transmission (2021)

2021. július 10. - Dazoll

capra_album_art_final1.jpg

Szeretem, ha egy lemez felráz, van benne annyi energia és lendület, hogy ne csak hallgatóként merüljünk alá, hanem kellően megragadjon és energiabombaként feltöltsön. Esetünkben, ha másra nem is számíthatunk, de teszi ezt mindezt frappánsan, egy kis őrülettel megpakolva a Capra bemutatkozó lemeze, az "In Transmission".

A Louisiana állambeli, Lafayette-i kvartett debütáló nagylemeze a metal, a punk és a hardcore torz és egyedi felfogásából áll, egyszerű, de mégis izgalmas hallgatnivaló. 2016-ban Tyler Harper (gitár) és Jeremy Randazzo (dob) alapították a zenekart, akik korábban már több projektben is együtt dolgoztak. Harper, miután kijött az elvonókúráról, valami új dologra akart koncentrálni. Miután átestek néhány tagcserén, végül teljes lett a csapat Ben Paramore (basszusgitár) és Crow Lotus (ének) csatlakozásával. Az eredeti elképzelés az volt, hogy valami olyasmit hozzanak létre, ami friss, ugyanakkor nosztalgiát ébreszt a ’90-es évek végi és 2000-es évek eleji hardcore és punk szcéna hangzása iránt és ez sikerült is a brigádnak.

Az "In Transmission" egy rövid, velős anyag, tizenegy dal csendül fel röpke harminckét percben és még így is az első nóta inkább csak intrónak nevezhető. Az (exordium) utópisztikus sejtelmű előjátéka után a Hollow Doll már berobban az arcunkba. Már ebben a rövidke egypercesben korrekt felvezetőt kapunk a későbbiekre. Dinamika, erő, nyerseség és az üvöltő hölgyike igazán megadja a sava-borsát a produkcióhoz. A hangja kellően érdes, karcos, nagyon jól áll a zenei világhoz. Remek dalok burjánzanak sorban, a The Locust Preacher, Medusa, Torture Ship, Paper Tongues egyaránt tökéletes darabok. Mondhatni, az album fele, az első hat nóta hibátlan. A maradék között akad még jó dal, de az anyag rövidsége ellenére is kapunk tölteléket.

A lemez legnagyobb hibája még hátra van. Az anyag túlnyomó részét 2019 decemberében vették fel, de a világjárványos zárlat alatt három nótához a tagoknak külön-külön kellett bemenniük a stúdióba, hogy felvegyék a részeiket, nem pedig mindannyiuknak együtt. Ez sajnos a végeredményen is meglátszik, legalábbis énekfronton mindenképp. A Mutt, a Transfiguration és a Deadbeat Assailant alatt Lotus éneksávjai nem pont olyanok, mint a többi, hangjából kopott a karcosság és üvöltözése már inkább vinnyogásba torkollik. Számomra rengeteget ront az összképen és azt sem értem, hogy ez stúdiós szinten hogy fordulhat elő (pedig a Mutt szintén nagyot ütne)?

Ami a dalszövegeket illeti, az Lotus énekesnőre hárult, akinek szerencsére van is mondandója és üzenete a hallgatósághoz. Szövegei személyes indíttatásúak, egyaránt szólnak arról, hogy nőként és bevándorlók gyermekeként milyen nehézségek érték, alvásparalízissel és éjszakai rémületekkel kapcsolatos tapasztalatokról, édesanyjával való viharos kapcsolatáról énekel. Az anyag is személyesebbé válik a végére.

Szóval ott van az album fele, mely lehetne egy tökéletes EP, de hibái ellenére is működik (és hát jóval többszöri hallgatás után én is meg tudtam barátkozni az énekbeli különbségekkel). Az adrenalintöltetéből semmit nem veszít, végig lendületes és hát a célját is betölti. Remélem, a következő lemez már egy tökéletes anyag lesz minden tekintetében.

A korongot Jai Benoit-val (Golgothan, Father Rust) vették fel, majd Taylor Young (Nails, Twitching Tongues) keverte, és Brad Boatwright (Pig Destroyer, Integrity, Torche, Idle Hands) maszterelte. A borítót Ben Fruit készítette. Az "In Transmission" április 23-án jelent meg a Blacklight Media és a Metal Blade Records gondozásában.

8/10

f5c7d956-48a1-4abd-a9b1-faf5e5e7e6cf.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4116614028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása