Rozsdagyár

BLOODYWOOD - Rakshak (2022)

2022. február 07. - Bodzilla

750847.jpg

"Rakshak" (védelmező) címmel február 18-án jelenik meg az indiai Bloodywood első, saját szerzeményeket tartalmazó albuma. A zenekart 2016-ban alapította Karan Katiyar (gitár, fuvola) és Jayant Bhadula (ének). Kezdetben ismert pop- és rockdalok feldolgozásával hívták fel magukra a figyelmet. Ezek gyűjteményéből jött létre a 2017-ben kiadott "Anti-pop Vol.1" album.

Jómagam is az Ari-Ari című szerzeményre kaptam fel a fejem, melyben már megjelentek az autentikus indiai hangszerek, a már említett fuvola és a dohl, mint ütőshangszer. Azóta követem a zenekar pályafutását és izgatottan vártam, mikor rukkolnak elő saját anyaggal. Egy-egy dallal jelentkeztek időközönként, de most megérkezett egy komplett album is.

Azt kell mondjam, a "Rakshak" minden várakozásomat felülmúlta. Egy hatalmas energiabomba ez az album. Egy üde színfolt a megannyi tucat és kópia zenei produktum között. Az alapjait tekintve leginkább nu metalként tudnám jellemezni, bár lehet, hogy sokaknak feláll a szőr a hátán ettől a jelzőtől, de vétek lenne emiatt kihagyni azoknak, akik a súlyosabb muzsikákat kedvelik.

Márpedig itt súly van mázsaszámra, remek groove-okkal, súlyos, djentes gitárhangzással. Az autentikus indiai hangszerek és népi dallamok pedig egészen egyedivé teszik a muzsikát. A népi motívumok jelenléte éppen csak annyira domináns, hogy színesebbé tegye a dalokat és gyógyír legyen a letépett arcokra. De itt nem áll meg a különlegességek sora, hiszen Raul Kerr angol nyelvű rappelésén kívül a verzék és a szövegek hindi/panjabi nyelven szólalnak meg, ami még egyedibbé teszi a végeredményt. Az énektémák is változatosak. A már említett rappelésen kívül agresszív hörgés és tiszta ének váltakozik. Aki már hallotta az albumelőzetesként megjelent Gaddart vagy Aajt, az tudja, miről beszélek.

Aki követi a zenekart, annak az album fele ismerős lesz, hiszen a korábban kiadott dalok, a Machi Bhasad, az Endurant, az érzelemgazdag Jee Veerey és Yaad albumverziói is felkerültek az anyagra. A korong talán legváltozatosabb dala a Zanjeero Se. Kissé progresszív témával indul, melyről nekem egyből a Mytra ugrott be, aztán lágyabb, epikusabb hangvételt vesz, majd a rappelés a korai Linkin Parkot juttatja az ember eszébe. 

Akadnak kísérletezősebb darabok is, mint a BSDK.exe, melynek a kezdőtémája kísértetiesen hasonlít Lindemann Mathematikjához. Ebben a dalban a Rammsteines indusztriál megoldások találkoznak a Slipknot súlyosságával. Corey Taylorék hatása több helyen is érezhető a súlyosabb részeknél, mint például a Dana-Danban, ami garantáltan legyalulja a fejeket. A srácok egyébként is lenyilatkozták, hogy az album készítése közben feszegették a saját határaikat. Volt is idejük erre a pandémia alatt, és az eredmény elég széles spektrumú lett.

Ezáltal bátran ajánlom egyaránt a hörgést és a fogós énekelhető refréneket, a zúzást és lágyabb dallamokat kedvelőknek. A szövegek a mentális betegségek elleni küzdelemről, a megosztó politika legyőzéséről, a szegénység leküzdéséről, a korrupció eltiprásáról, a szexuális erőszak megszüntetéséről, a reményről, a hitről és a halhatatlan elszántságról szólnak. Hatalmas tisztelet, amiért a srácok bevállalták, hogy a zenéjükön keresztül bemutassák az indiai kultúrát, mely a klipjeikben is elég erőteljesen megjelenik.

Nagyon erős bemutatkozó korong lett ez. Úgy gondolom, hogy ezzel az anyaggal a srácok magasra rakták maguknak a lécet. Bizton állíthatom, hogy a csapat az elkövetkező évek nagy befutója lehet. Az album megjelenést követően egy turnét is lebonyolítanak Európában, persze ha a járványhelyzet engedi. De a körút hazánkat sajnos nem érinti. Hozzánk legközelebb március 14-én Prágában és március 16-án Bécsben lehet őket elcsípni.

9/10

825638623.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2017247868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása