Rozsdagyár

AUTOPSY - Morbidity Triumphant (2022)

2022. október 01. - chris576

296170280_601030541579481_2012490626424857158_n.jpg

Bár az 1987-ben megalakult oaklandi alapcsapat, az Autopsy (Chris Reifert - ének/dobok, Eric Cutler - ének/gitár, Danny Coralles - gitár, Greg Wilkinson - basszusgitár) a legtöbb forrásban death metalként van megjelölve, ők az én olvasatomban mindig is doom bandaként szerepeltek. Persze azt nem vitatom, hogy a death metal címke legalább ugyanannyira illik rájuk, mint a doom.

Az új lemezük, mely a kilencedik a sorban és mely a Peaceville Records gondozásában látta meg a napvilágot "Morbidity Triumphant" címmel szeptember 30-án, pontosan a fentebb említett zenei terepeken lépeget ide-oda, nagyjából egyforma arányban.

A banda szöveg- és képi világa mindig is hasonlóképp véres és megbotránkoztató irányvonalat képviselt, mint amit a Cannibal Corpse, de ők még ezt is megfejelték a '95-ös korongjukkal ("Shitfun", heló!). Az Autopsy pontosan ebben az évben akasztotta szögre a hangszereket és vonult vissza egy hosszabb pihenőre, hogy aztán 2009-ben ismét felkavarja az állóvizet.

Említettem ugye, hogy számomra ők mindig is egy doom bandaként voltak elkönyvelve. Nos az új album nyitótétele (Stab The Brain) ennek pont az ellenpólusa, ugyanis a halálmetal vizein evez és végig is viszi a hajót a kijelölt útvonalon. A Final Frost viszont már olyan ős-doom témákkal bombáz minket, mintha Tony Iommi vezérelné a gitárosok kezét. Ezek a doomos részek vállvetve küzdenek a reszelősebb death metalos dolgokkal.

A harmadikként érkező The Voracious One elmegy egy afféle döngölős southern/stoner irányba, ami egy kicsit meglepett, de bitang jó a végeredmény, szóval gond egy szál sem. A Born In Blood újfent egy tetszetős ős-doom riffel nyit, hogy aztán a death metal kénköves poklába szálljon alá.

Húzós riffel, cammogó tempóban halad tovább a Flesh Strewn Temple, vad tekeréssel nyit a tempósabb Knife Slice, Axe Chop és így tovább. Kissé hasonló a recept, mint a másik halálmetal alapcsapat, az Asphyx legutolsó lemezén. A death és a doom markáns stílusjegyei lettek egymásba olvasztva az Autopsy fémöntödéjében.

A "Morbidity Triumphant" kibérelte a helyét az év végi toplistánkra, ennek ellenére senki ne várjon világmegváltó dolgokat az amerikai csapattól, ők csak hozták a papírformát, ennyi. Autopsy-rajongók, doomszterek, irány a lemezbolt vagy a streaming-platformok vagy mittudomén!

9/10

autopsy_nancy_reifert_1.jpg

Fotó: Nancy Reifert

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1417944372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása