Rozsdagyár

OCTOBER DRIFT - I Don't Belong Anywhere (2022)

2022. október 18. - Kovenant

october-drfit-cover_jpeg.jpg

Alapvetően a brit bandák zenéjén nőttem fel, kiegészítve aztán később az amerikai metalóriásokkal, de a szigetországbeli csapatok dalainak hangulata rendkívül közel áll hozzám. Van valami megfoghatatlan melankólia, elvágyódás, egyfajta szomorúsággal kevert cinikus világlátás a dalaikban, melynek hallatán egyszerre érezhetjük magunkat magányosnak, de mégis valami pozitív töltetet is kaphatunk ebből, mert valaki pontosan a mi érzéseinket énekli meg úgy, hogy mégse legyünk egyedül.

A délnyugat-angliai Taunton városából származó October Drift nevű formációt négy gyermekkori barát alapította bő másfél évtizeddel ezelőtt: a tagok ekkor kiskamaszok voltak és máig együtt vannak, változatlan felállásban. Igazi csináld-magad zenekar: kis kiadóknál jönnek ki a lemezeik, gyaníthatóan mindent maguk szerveznek meg a banda körül és a stílusukat tekintve ez nem is szorul magyarázatra.

Az együttes ugyanis a korai '80-as évek post-punkját keveri a '90-es évek grunge-ízeivel, de szigorúan a dallam és az atmoszféra elsődlegességével. Ehhez járulnak hozzá a kifejezetten színvonalas és elgondolkodtató dalszövegek és máris megkapjuk a Joy Division és a korai The Cure / Editors vonalán mozgó, azonnal ható szerzeményeket, melyek egy jobb világban a rádiók játszási listájának élbolyában tanyáznának.

A keményebb, grunge-osabb tételek közé tartozik a nyitó, mániákusan pulzáló Airborne Panic Attack és az Insects, no meg a lemez utolsó harmadában található Parasite is és ezek némileg ki is lógnak az album átfogó atmoszférájából. Az October Driftnek sokkal jobban fekszik a vállaltan érzelmes, lemondással teli, kvázi-depresszív hangulat, semmint a zúzás. A tíztételes, szűk negyven perces anyag azonban olyan erős kisugárzással bír, hogy ezek is belesimulnak a mondanivalóba.  

A korong két egyértelmű slágere a klippel is megtámogatott Webcam Funerals és a Waltzer: ezek a tételek olyan húzással és atmoszférával bírnak, hogy tényleg libabőröztetőek. De az album végére megérkezik a Feels Like I'm Home, mely végre valamiféle megnyugvást, kiteljesedést hoz a hallgatónak. Aztán a végső gyomrost az Old And Distant Memory viszi be: az egy szál gitárral induló, szívből jövő, szomorú ballada olyan himnikus élménnyé terebélyesedik ki a végére, amelyet nagyon régen nem hallottam már.

A zenekar elmondása szerint az "I Don't Belong Anywhere" a veszteségről, az elkülönülésről, a reménytelenségről, a kívülállók érzéséről szól, de az optimizmus és az emberi kapcsolatok hangján. A két évvel ezelőtti debütalbumhoz képest az új anyag sokkal inkább a post-punk sávjában mozog az indie-rockhoz és a grunge-hoz képest, és érzésem szerint a csapatnak mindenképpen ezt a nyomvonalat kellene követnie, mert sokkal letisztultabb, egységesebb az irány és jobban is áll nekik.

Mindenképpen érdemes zárásként megemlíteni az October Drift legnagyobb erősségét, mely nélkül fabatkát sem érne a produkciójuk, ez pedig Kiran Roy frontember énekhangja. Elképesztően kifejező, egyszerre depresszív és mélyen emberi: tökéletesen illeszkedik ehhez a gyönyörű zenéhez és óriási érzelmi töltetet ad az egyes daloknak.

Azt, hogy mennyire erős a brit banda korongja, a legjobban az jelzi, hogy egy szempillantás alatt lepereg a lejátszóban és minden egyes alkalommal automatikusan indítom újra. Nagyon hozzá tud nőni az emberhez, nem utolsósorban azért is, mert a dalszövegek ennyire okosak és a mindennapi hülyeségeinkről, dolgainkról, élményeinkről szólnak. Nagyon régen hallottam ennyire finom, érzékeny zenét: erősen ajánlott mindenkinek, aki rajongója a brit rockzenének.

9,5/10 

october_drift.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1417957346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása