Rozsdagyár

LACUNA COIL - Stresszes volt a Comalies XX felvétele

2023. január 08. - Jurancsik Eszter

lacuna-coil-promo-2022-official-press.jpg

2022. október 14-én különleges albummal jelentkezett az olasz Lacuna Coil - 2002-es "Comalies" című sorlemezüket hozták át modernebb, korszerűbb hangzásba és adták ki "Comalies XX" cím alatt. 

A "Comalies" a zenekar harmadik nagylemeze volt, ám első sikereiket mégis ez a kiadvány hozta meg, így méltóképpen akarták megünnepelni a korong 20. születésnapját.

A csapat két énekese, Cristina Scabbia és Andrea Ferro most elmesélték, milyen érzés volt a munkafolyamat.

Nem akartunk csupán egy remaszterizált lemezt készíteni. Ez az albumunk tette lehetővé, hogy főállású zenészek lehessünk. Szeretjük a dalokat és feltettük magunknak a kérdést, hogyan szólnának 2022-ben? A Covid-19 járvány lecsengése után kezdtünk dolgozni rajta, mert egy új stúdióalbumhoz még nem volt meg az elegendő ihlet, a járványról pedig nem akartunk lemezt készíteni.

- idézte fel az ötlet megszületését Cristina, aki azt is elárulta: a "Comalies XX" felvétele olyan volt számukra, mint egy új album.

Szóval elkezdtünk dolgozni a számokon, amelyek igen jól hangzottak, mert persze a régi dalok alapjaira épültek, de nagyon frissen szóltak - mintha egy új lemezt írtunk volna. Ez pedig klassz, ugyanis sok rajongó nem tudja eldönteni, hogy az eredeti vagy az új dalokat szeretik-e jobban.

Andrea Ferro hozzátette:

Nem tudtuk, hogy mire számítsunk a rajongók részéről. Amikor egy ilyen klasszikussá vált lemezhez hozzányúlsz, az mindig nehéz döntés, mert sokan ragaszkodnak hozzá, hiszen általa szerették meg a zenénket. Tehát ez mindig egy kicsit kockázatos, ugyanakkor úgy éreztük, jó döntést hoztunk, mert a múltban már csináltunk hasonlót, igaz csak koncerteken. Átdolgoztunk néhány dalt, hogy jobban illeszkedjenek a koncertprogramba. De akadtak kihívások is. Egy csomó minden szalagon volt, mert 2002-ben még analóg felvételeket készítettünk. Marconak (Coti-Zelati, az együttes fő zeneszerzője) gyakorlatilag az egész albumot újra kellett rögzítenie, hogy aztán megnézzük, mit tudunk belőle kihozni. 

De megérte a fáradozás a munkával, hiszen a felújított album szép sikereket ért el. Cristina így foglalta össze a történetet:

Amikor egy új albumot veszel fel, az emberek nem ismerik a dalokat, így nyugodt szívvel adod ki. Azonban egy régi és fontos lemez felújításakor izgulsz, hogyan fogadják a rajongók. Tehát stresszes volt a munka, de nagyon boldogok vagyunk a fogadtatása miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2618021578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása