Rozsdagyár

TOP10 - A tíz kedvenc űrutazós dalunk

2023. március 05. - Chloroform Girl

friutloops01.jpg

Nemrég jött szembe velem a hír, hogy négy jelöltre szűkült a Hunor-program keretein belül kiválasztott magyar űrhajósjelöltek listája. Mivel személyes érintettségem is van a programban, így nagy figyelemmel követtem a mostanra nagyjából egy éve tartó kiválasztási folyamatot, és most arra gondoltam, mi is lehetne méltóbb ünneplése a négy továbbjutott játékosnak, mint egy igazi jó klasszikus, rozsdagyáras tízes lista? Ugyanis ha az élet bármilyen problémát gördít elém, azt vagy egy excel táblázattal, vagy egy tízes listával oldom meg. Következzen tehát a tíz kedvenc világűr tematikájú dalom!

Ez a lista első sorban a metal műfajából válogat, abban is inkább a modernebb darabokból, szóval ha valaki hiányolná David Bowie Space Oddity-ját vagy a The Police Walking On The Moonját, az ezért van. Ezenkívül hadd szögezzem le már az elején, hogy a dalok listázása teljesen szubjektív, semmilyen szakmai szempontot nem vettem figyelembe a sorrend felállításakor (a dalok kiválasztásakor viszont annál inkább).

10. BETWEEN THE BURRIED AND ME – Swim To The Moon

Sötét képet fest elénk a Between The Burried And Me tizenhétperces, több stíluson átívelő darabja. A hétköznapi problémák, függőségek elöli menekülés és a béke keresése adja meg a masszív dal témájának gerincét, ennek megfelelően zeneileg a dühös tombolások és végtelen nyugodt, harmonikus betétek között váltakozva.

„Slide into the water, become one with the sea, life is so much smaller, swim to the Moon.”

9. VEKTOR – Recharging The Void

Az Arizona állambeli Vektor bizonyítja, hogy a technikás thrash metal nyelvén is lehet írni földtől elrugaszkodott témákról – értsd szó szerint. Az együttes 2016-os „Terminal Redux” névre hallgató lemeze nem az első konceptalbum listánkon; a korong egy, a halhatatlanság kulcsát kutató űrhajós fiktív történetét meséli el. Úgy döntöttünk, a tíz súlyos darabot tartalmazó albumról a monumentális, stílusokon átívelő záródarabot, a Recharging The Voidot említjük meg.

„There’s no light that reflects from our gallows, planets stricken to live in the shadows of cold, shimmering skies, all we ask is our story to be told.”

8. PORTAL – Transcending A Mere Multiverse

Bevallom, nagyon mélyre kellett ásnom, hogy ezt a dalt megtaláljam, de nagy rajongója vagyok az ausztrál Portal zenekarnak – sokfajta zenét hallottam már, de szerintem ez a banda azon kevesek egyike, melyeknek a metalszintéren tényleg sikerült konkrétan félelmetes hangzást létrehozniuk. Kásás, disszonáns, bizarr hangzásuk extrém metalhoz nem szokott fülű hallgatóknak szinte értelmezhetetlen, és már nagyon régóta keresem az alkalmat, hogy beszéljek róluk a Rozsdagyár hasábjain. Szerencsére Transcending A Mere Multiverse című daluk tökéletesen beleillett a kis listámba, így már titeket is tudlak vele nyomasztani.

„Puzzling constellations into unseen patterns, forcing the stars right, envision all futuristic angles, dreamworking to dimensions of super-strata.”

7. THE GATHERING – Liberty Bell

Az atmoszferikus rock és a doom metal határmezsgyéjén szörföző holland The Gathering garantáltan az egyik legeredetibb énekesnőt igazolta annak idején Anneke Van Giersbergen személyében. Bár a hölgy már jó ideje nem tagja a formációnak, ezt az ikonikus slágert még alaposan odakente a rocktörténelem dicsőségfalára 1999-ben.

„No brainwaves or activity while the craft is in the air, it’s getting dark, it’s getting light, we are sitting in a chair.”

6. AVENGED SEVENFOLD – Exist

Az Avenged Sevenfold „The Stage” című 2016-os stúdióalbumán elég komoly témákat feszegetett, nem képez ez alól kivételt a bő negyedórás Exist című darab sem, melyben a tudományos és popkulturális körökben jól ismert Neil DeGrass Tyson monológját hallgathatjuk végig arról, hogy az emberiséget napi szinten foglalkoztató és akadályozó problémák valójában kozmikus szinten eltörpülnek, és nekünk sem lenne szabad fennakadnunk rajtuk. (Személyes megjegyzés: ugyanezt a gondolatmenetet dolgozza fel a The Office című sorozatban Michael Scott is a klasszikus, hintában ülve galambokat etetős jelenetében, egy picit emészthetőbb formában.)

„When I track the orbit of asteroids, comets and planets, each one a pirouetting dancer in a cosmic ballet, choreographed by the forces of gravity, I see beyond the plight of humans.”

5. ELECTRIC CALLBOY – Spaceman

Nem csak fennkölt progresszív balladákat lehet írni a Föld légterén kívül eső dolgokról, ezt bizonyítja az elmúlt pár év listáit (és színpadait) domináló Electric Callboy. Az eurotrash és a metalcore keverésével hatalmas sikert befutott német csapat Spaceman című dalából sem spórolta ki az energiát, igazi földön kívüli metalcore-os rave party-t (nem hittem, hogy ezeket a szavakat valaha le fogom írni egymás után) csapnak 2022-es slágerükkel.

„Is it a bird or is it a man on his way to rave the universe."

4. GOJIRA – The Heaviest Matter Of The Universe

Bolygók előtt lebegő cet – nem, ez nem a Galaxis Útikalauz Stopposoknak valami fura verziója, hanem az egyik legnépszerűbb prog-metal banda ikonikus albumának borítója – a Gojira „From Mars To Sirius” című konceptalbuma súlyos problémákat feszeget az űrutazás tematikáján keresztül. Egyértelmű tehát, hogy a témához illő súlyú dalt válasszunk listánkról az albumra.

„Golden unwordly silence, space flight at speed of light, I cross the clouds and colours, the black hole is calling me.”

3. ALKALOID – Dyson Sphere I-II

Az Obscura-ból kivált Hannes Grossmann által alapított prog-death banda 2015-ös „The Malkut Grimoire” albuma már önmagában egy feketelyuk-masszivitású darab, de a négy tételből álló Dyson Sphere első két dala talán a leginkább említésre méltó a korongról. A német zenészek sodró melódiákról ugrálnak légkalapácsként döngölő blastbeat témákra, miközben a dalszöveg az Oort-felhő titkaiba kalauzol minket, tízből tízes zenei körítéssel.

„The Oort Cloud is demonic; giants crawl, robots trawl, the Swarm went transplutonic, all is spun towards the Sun.”

2. THY CATAFALQUE – Vashegyek

A Kátai Tamás vezette magyar avantgárd projekt több dalában is megtalálnánk a világűrre utaló témákat, de talán a Vashegyekben vannak jelen a legegyértelműbben. A maga tizennégy perces játékidejével ez a dal nem a legkönnyebben emészthető darab a formáció 2011-es „Rengeteg” albumáról, de meghálálja az ember figyelmét.

„Űr hideg dallama, énekelj, Holdanya, lüktet a planéta; égi test, gázlabda, fekete mező.”

1. JINJER – I Speak Astronomy

Az egyre nagyobb hírnévre törő, szigorú, matekos-groove-os metalt játszó ukrán Jinjer nem titkoltan az egyik legnagyobb kedvencem, és egyik első slágerük, az I Speak Astronomy nagyon jól illusztrálja, hogy miért. Nehezen kiszámítható, de annál keményebb riffek, utánozhatatlan extrém vokálok, mégis könnyfakasztó, csillagokat leéneklős refrén: a dal űrbéli metaforákon keresztül énekel, tulajdonképpen a szerelemről.

„Wave your hands from paralell universe hidden in a folded palm.”

Ezek lennének tehát eme szerkesztő kedvenc űrhajós tematikájú darabjai. A felsorolásból direkt hagytam ki a földönkívüli lények támadásáról szóló dalokat – erről majd akkor írunk, ha aktuális lesz. Amennyiben viszont mégis lefelejtettünk volna valami relevánsat a listáról, osszátok meg velünk a kommentekben! Most pedig dőljünk hátra, hallgassuk meg ezeket a földön túli minőségű dalokat, szisszentsünk egy doboz Távoli Galaxis IPA-t, és emeljük poharunkat a továbbjutott űrhajósjelöltekre!

A zseniális borítóképet köszönöm Erky-Nagy Dánielnek!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5218064520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása