Rozsdagyár

TÉNYLEG LEJÁRT AZ ALBUMOK IDEJE?

2023. április 03. - Kovenant

A kortárs popzenében legalább öt-hat éve (de lehet, hogy megvan ez már egy évtizede is) teljesen megszűnt az albumok jelentősége és az előadók egyértelműen a dalokra, a kislemezekre helyezik a hangsúlyt. A metal, a rock azonban mindig is a teljes sorlemezekről szólt, ám úgy tűnik, a fenti trend ide is kezd begyűrűzni.

Chris Jericho, az amerikai metalbanda, a Fozzy énekese az ALT 105.1 rádióállomás számára adott interjújában erről is alaposabban kifejtette a véleményét.

A 2022-es "Boombox" című korongunk nagyon nagyot ment, de a lemez fele a süllyesztőben kötött ki. Azt hiszem, a jövőben úgy fogunk dolgozni, hogy három- vagy négyhavonta jelentkezünk egy új kislemezzel és így a zenei termékünk mindig szem előtt lesz és nem vesztegetjük el csak úgy a dalainkat. Mert ha kiadsz egy király albumot, akkor bizony a dalok fele elvész. 

Rengeteg időt eltöltesz azzal, hogy az egyes dalokon dolgozol, nagy odafigyeléssel létrehozod ezeket és a nótákra tényleg úgy tekintesz, mint a gyermekeidre, aztán egyszerűen elkallódnak, kivéve persze, ha ténylegesen megveszed és hallgatod az albumunkat. Egy új lemezről csak néhány dalt tudsz betenni a koncertprogramba, ha annyi lemezed van, mint nekünk. Szóval emiatt ezt fogjuk a jövőben csinálni - egyszerre csak egy számmal jelentkezünk. A kislemezeknek így meg tudod adni azt az esélyt, melyet megérdemelnek. 

Ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik - ha kijött az új Iron Maiden-album - minden szombaton felült a buszra és bement a városba a lemezboltba, hogy megnézze, hogy ott van-e már a polcon a cucc. És amikor végre egyszer szerencséd volt, akkor a boltba belépve hallottad az új zenét, láttad a posztereket a falakon és ott volt a Maiden-lemezhalom a kirakatban. Egy srácnak ez hatalmas élményt jelentett. 

De változnak az idők. Manapság a kölykök azt sem tudják, hogy mi az a lemezbolt. Csak felmennek a Spotify-ra és meghallgatják azt a dalt, melyet szeretnének. Szóval haladni kell a korral. 

Természetesen egy stúdióalbum kiadása igazi művészet, de azt hiszem, ezt dalonként is megteheted. No meg mindegyikhez külön borító is jár. Szóval ez csak értéket ad hozzá a marketingtervhez. És magának a zenének is jót tesz. 

Shawn 'Clown' Crahan, az amerikai Slipknot ütőse is hasonló véleményt fogalmazott meg a New Musical Express angol zenei hetilap számára (a banda legutóbbi albumáról ITT írtunk kritikát).

Az albumok ideje lejárt, hamarosan a múlt relikviái lesznek, a fizikai termékek, CD-k, vinylek pedig teljesen feleslegessé fognak válni. Mindig is azon gondolkodtam, hogy milyen lenne, ha a Slipknot elég naggyá válna ahhoz, hogy ne kötődjön kényszeresen az albumokhoz. Mondjuk ahelyett, hogy két évet kellene várniuk a rajongóknak 12 új dalra, minden hónapban kapnának egyet. Szóval így egy évet megspórólna mindenki. 

Természetesen rendes borító járna hozzájuk, kedvezményes lenne, azaz olcsóbban megkapnátok, mint az egyes kislemezdalokat. És minden szűrőn átmennének - a zenekaron, Corey Taylor értékelésén, profi keveréssel és masztereléssel, szóval semmit sem spórolnánk ki, a szokásos üzletmenet szerint menne minden. És meg is akarjuk csinálni, mert épp itt az ideje. 

Szerencsére Anders Fridén, a svéd melo-death brigád, az In Flames frontembere teljesen másképp gondolkodik ezekről a dolgokról és ezt el is mondta az angol TotalRock rádióállomással készült interjújában (a csapat friss albumáról ITT írtunk kritikát).

A streaming-éra tényleg a kislemezeknek kedvez az albumokkal szemben, de nincs szándékomban behódolni a trendeknek. Így nőttem fel. Így hallgatok zenét. Megértem, hogy alkalmazkodni kell a jelenlegi helyzethez és azt is megértem, hogy sokan használják a streaming-szolgáltatókat. Belehallgatsz 15 másodpercet egy dalba és azt mondod, hogy nem tetszik, aztán tovább is lépsz. De nem ítélhetsz meg egy művészt 15 másodperc alatt, időt kell szánni a dologra. 

Ki tudja, hogy mi fog történni a jövőben, de számomra az albumformátum rendkívül fontos. Így akarom megjeleníteni a zenekaromat. Persze az is rendben van, amit mások másként tesznek. Mi minden dalon egyforma alapossággal dolgozunk és mind egyformán számít nekünk. Azonban előfordulhat, hogy az album utolsó dala már nem kap akkora figyelmet. De nem érdekel - számomra az album az, ami számít. Értem, hogy néhányan miért akarnak csak kislemezdalokkal kijönni, de ez nem a mi utunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9718093674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása