Rozsdagyár

ENTHEOS - Time Will Take Us All (2023)

2023. május 14. - Dazoll

bentheos-twtua-cv-3k.jpg

Az amerikai progresszív death metal/deathcore zenében utazó Entheos legénysége két főre redukálódott az elmúlt évek alatt. Ugyanakkor ez mégsem okozott különösebb gondot abban, hogy a csapat elkészítse harmadik nagylemezét, a "Time Will Take Us All" névre hallgató bestiát.

A kéttagúvá válás segített a zenekar racionalizálásában és lehetővé tette a Chaney Crabb (ének) és Navene Koperweis (dobok, gitár) vezette brigád számára, hogy kompromisszumok nélkül olyan zenét írjanak és játsszanak, amilyet csak akarnak és ez kétség kívül a javukra vált.

Koperweis – aki a zenekar élő felállásában a dobos szerepét tölti be – már régóta írja a gitárszólamok nagy részét, így nem volt radikálisan más az írás folyamata, de lehetővé tette számára a teljes kontroll szabadságát. Crabb emellett minden eddiginél változatosabban próbálgatja a hangját. Új hangmagasságokat és hangszíneket használ és ez az első Entheos-lemez, amelyen a tiszta énekhangját is előveszi.

A "Time Will Take Us All" korongra kilenc nóta került fel és röpke negyven perc a játékidő. Mondhatni, konceptalbum született, amely a fejlődés és önreflexió jegyében készült és az emberi lét alapvető közös vonásaira összpontosít.

A "Time Will Take Us All" olyan, mintha egy utazásra invitálna, szépen építkezik, íve van a lemeznek és teljes egészben fejti ki igazán a hatását. A nyitó Absolute Zero és az In Purgatory kettőse még mondhatni olyan hagyományosabb tételek, egyszerűbb, de annál súlyosabb, harapósabb nóták. A The Interior Wilderness és az Oblivion szerzemények már sokkal kísérletezőbbek és egyben változatosabbak is. Remekül felvezetik a korong csúcsnótáját az I Am The Voidot. Kétségkívül a lemez alfája és omegája.

Ezt az építkezős, lienáris ívet nem tudták tovább tartani és kicsit megül a lemez a közepére. A Darkest Days és a Clarity Waves nem tudja eléggé fent tartani az érdeklődést, gyengébbekre sikerültek, mint társai. A lemez leghosszabb dala a közel hét és félperces The Sinking Sun újra a nyeregbe helyezi a "Time Will Take Us All"-t. Egyfajta summázása az eddig hallotaknak. Ezután már csak a címadó tétel van hátra, ami már szintén nem hoz be új dolgokat a képbe, de rendben van így levezetésnek.

Sokat gondolkoztam, mennyire is lehetne értékelni az anyagot, hisz messze van a tökéletestől, de szinte mindig mutatnak valami érdekes megmozdulást, még azokban a néhány töltelék nótában is. Úgyhogy bátran tegyetek vele egy próbát.

A "Time Will Take Us All" produceri feladatait Koperweis látta el, míg Mark Lewis (Whitechapel, Black Dahlia Murder) keverte. A basszusgitár feljátszásához beszervezték a korábbi tagot Evan Brewert. A muzsikát hűen tükröző szürreális borító Eliran Kantor műve. A "Time Will Take Us All" március 3-án jelent meg a Metal Blade Records gondozásában.

7/10

k2nd_phase_main_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1418123744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása