Rozsdagyár

AUGUST BURNS RED - Death Below (2023)

2023. július 01. - Dazoll

cover_101.jpg

Hihetetlen, hogy már húszéves múltra tekint vissza az August Burns Red (későbbiekben ABR). Egyfelől azért, mert ennyi idő már nem kis teljesítmény egy zenekar életében, másrészről személyes vonulata is van: emlékszem, mikor 2005-ben berobbantak a "Thrill Seeker" albummal és én ugyan akkor és később sem kaptam rá a csapatra, de mindig volt a társaságomban olyan, aki szerette és mutogatta az új nótákat. Aztán, ahogy telt az idő, úgy kikopott ez a dolog és teljesen elfelejtettem a bandát, egészen mostanáig, mikor is szembe jött velem az aktuális "Death Below" anyaguk.

Nem kezdem el kifejteni a metalcore főzászlóshajójának a biográfiáját, elég nagy név ahhoz, hogy a Rozsdagyár olvasói ismerjék (egy korábbi lemezükről ITT írtunk), még akkor is, ha nem feltétlen a fentebb említett stílus a zsánerük. Térjünk is rá a "Death Below" című friss korongra, mely már tízedik a sorban.

A "Death Below" tizenkét tételt rejt magában, több mint ötvenperces játékidővel. A brigád nem árul zsákbamacskát, úgyhogy szerintem én sem lövöm le a poént azzal, hogy a friss korong egy hamisíthatatlan ABR-lemez, annak minden szépségével és hibájával, de merüljünk el egy kicsit benne.

A nyitó Premonition tökéletes felvezető darab. A lágy dallamok egyre frusztráltabbá válnak, miközben Jake Luhrs énekes köpködi a szövegeket, remekül közvetíti az egyre erősödő haragot. A haragot, melyből van bőven, mert ez egy dühös lemez. A következő The Cleansing az album egyik leghosszabbja a közel nyolc percével és itt már bele is csapnak a húrokba. Döngöl igazi ABR módra. Kicsit érdekes, hogy egy ilyen hosszú szerzeményt a lemez elejére tettek, de jól működik. A The Cleansing komplex dal, melyben a csapat igyekszik megmutatni a sokszínűségét, igazán magasra tették vele a lécet.

A soron következő Ancestry kétségkívül a korong legjobbja. A nótában Jesse Leach működik közre a Killswitch Engage-ből és olyan refrént pakol oda, hogy leesik az ember álla. Sajnos a későbbiekben ezt a katarzist nem tudják überelni, de megközelíteni sem. A Tightrope, melyben Jason Ricardson vendégeskedik, még bitangerős darab. Az ABR itt még tudja tartani a szintet és a lendület viszi előre a lemezt. A Fool’s Gold In The Bear Trap egy érdekes szám lett. A dal első fele üdítően hat a játékos témázgatásával, ahogy kilépnek a srácok a stílus szűk keretei közül és a komfortzónájukból, majd a nóta második fele átvált egy tipikus metalcore szerzeménnyé.

Innentől a "Death Below" szép lassan kezd megkopni és kifogyni az ötletekből. A Backfire és a Revial tucatnóták, egy kaptafára készültek, hallottunk már ilyet ezerszer. Valahol megérezték a srácok, hogy elfogyott a spiritusz és kell egy kis pihenő. A Sevink egy másfélperces könnyed kis átvezető darab, csipetnyi elektronikával megfűszerezve. Mondhatni, az utolsó fogódzkodó a lemezen, ugyanis újra maximális fordulatszámra kapcsolnak a Dark Divide képében, mely még a jobban elkapott pillanatok táborát erősíti.

A Deadbolt és a The Abyss már kevés újdonsággal és izgalommal tudnak szolgálni. Korrekt darabok, megszokott ABR-nóták. A korong másik leghosszabb tétele a záró Reckoning a közel nyolc percével, ami szép végszó, itt-ott megbújik néhány érdekesség a dalban, valamint Spencer Chamberlain is.

Az ABR egyfajta stabil állandóság a metalcore szférában. A lemezeik nem rosszak, de messze nem kiemelkedőek és ez így van most is. A minőséggel nincs gond, de kevés a figyelemfelkeltő, bravúros megmozdulás és sajnos sok az önismétlés. Persze felmerül a kérdés, hogy lehet-e a műfaj keretei közt megújulni, és hogy a srácok akarnak-e egyáltalán. Lehet, hogy bőven megelégszenek azzal, hogy átlag kétévente kiadják a friss nótákat minden tovább gondolás nélkül és kész, mert amit hoznak, azt erős színvonalon hozzák. A "Death Below" március 24-én jelent meg a SharpTone Records gondozásában.

7,5/10

unnamed2-600x400.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3918157560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása