Rozsdagyár

TSJUDER - Helvegr (2023)

2023. július 15. - chris576

948358.jpg

Szekszárd, 40 fok, Tsjuder. Extrém hőségben álltam neki az 1993-ban megalakított veterán black metal horda, a Tsjuder hatodik sorlemezének meghallgatásához és kielemzéséhez, mely a Season Of Mist gondozásában jelent meg június 23-án " Helvegr" címmel.

Az északi feketefém mellé általában a fagyos, hófödte tájkép dukál, de ez volt talán a legutolsó dolog, amely a lelki szemeim előtt megjelent a Tsjuder hagyományőrző dalszerkezetei hallatán. A morcos, tradicionális black metal muzsika és a pokoli hőség együttes hatása inkább egy vaskohászat képkockáit vetítette elém, mintsem egy hótakaróval borított nordikus tájat.

Az egyik legfontosabb tudnivaló a duóban zenélő bandával kapcsolatban, hogy őket aztán semmiféle trend nem tudja letéríteni arról az útról, melyen anno megvetették a lábukat. Nincs semmi bajom a black metalt megreformáló csapatokkal, sőt, én magam is szükségesnek tartom a stílus korlátainak kiszélesítését, de azért örülök, hogy vannak még régi vágású bandák is a színtéren.

A Tsjuder húsba maró, jéghideg fémzenéje még az audiovizualitást kiváltó jelleg ellenére sem tudott lehűteni ebben a nyamvadt hőségben. Ellenben kaptam egy minőségi, negyvenegy perces feketefém áradatot.

Mintha visszafelé játszva szólalna meg a gitárriff a nyitó Iron Beast című számban: az éjsötét atmoszférában fürdőző disszonáns húrtépés után a Prestehammeren viszi ördögi táncba a  hallgatót. A dalba beékelt thrashes riffelés óriásit szól, könnyűszerrel kihozza belőlünk az ugrásra készen álló vadállatot.

A Surtr című szám visszafogott kezdése után a dal egy régisulis gitártémával kanyarodik rá a gyilkos feketefém kifutópályájára, melyet a sötétség extrém mélységeiben barangoló Gamle-Erik követ. Hézagmentesen illeszkedik a sorba a Chaos Fiend is, és ez majdnem az összes darabról elmondható, az egységet a címadó, és a záró Hvit Død töri meg, de nem rossz értelemben (az előbbi az album egyik legjobbja).

A koronggal egyidejűleg egy Bathory-feldolgozás EP is kijött a csapattól, szóval eléggé termékenyek mostanában. Jó anyag lett a "Helvegr", ellenben hangulatfüggő.

8,5/10

tsjuder.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5618166478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása