Rozsdagyár

ASTRODEATH - Vol. ll (2023)

2023. szeptember 14. - chris576

1089432.jpg

Megmondom őszintén, már nem igazán kutatok új kedvencek után, jönnek azok maguktól: vagy egy promóanyag formájában, vagy éppen a kedvenc streaming-szolgáltatóm ajánlásaként.

Sokszor felkapom a fejem egy-egy jobban sikerült anyag hallatán, akad azonban olyan is, amikor a kritikaírásra kiszemelt korong pörgetése közben feljegyzem magamnak, hogy ez bizony megy az év végi listára, annyira piszkosul jó. A 2018-ban megalakított ausztrál stoner metal formáció, az Astrodeath május 12-én jelentette meg második nagylemezét "Vol. ll" címmel a Heavy Psych Sounds gondozásában.

A HPS-ben még sosem kellett csalódnom, ennek ellenére mégsem számítottam ilyen zseniális produktumra, mint amilyen az Astrodeath aktuális lemeze (a bemutatkozásukat még nem hallottam, de a "Vol. ll" a lehető legjobb ajánlólevél ahhoz, hogy visszaássak hozzá). A csapat stoner metalként van felcímkézve, szerintem meg baromi nehéz bekategorizálni őket, ez szimplán csak metal a legjobb fajtából.

A frontember (Tim Lancken) olyan hanggal van megáldva, hogy sokan ölnének egy ilyen adottságért. A karcos, üvöltözős vokál mellett olyanokat énekel, hogy az eszméletlen. Már ezért is érdemes belefülelni a lemezbe. Na de a hangszeres részekre sincs panasz, sőt (Tim az ének mellett gitározik is, a doboknál pedig Yoshi Hausler ül).

Az Astrodeath persze nem egy slágergyár, ahhoz ők túlságosan kemények meg egy kissé elvontak is egyben. Az énekes óriási dallamai bár elsöprőek, nem egy könnyedén dúdolható fajta, amit képvisel. A ritmusok, riffek stb. pedig tökéletes szimbiózisban állnak Tim lehengerlő teljesítményével.

Rendkívül masszív felépítésűek a dalok, mennydörgő, testes dobokkal, vastag riffekkel vannak kikövezve. És persze egyetlen átlagos darab sincs a lemezen, mindegyik istenkirály: a nyitó Permafrosttól egészen a záró The Endig folyamatosan megy a lúdbőrözés. Aki nem indul be a Leviathan Rising vadállat groove-jára, nem kapja fel a fejét az Invasion megsemmisítő erejű riffjeire, annak én hiába beszélek.

Megfelelő promóció mellett a kortárs metalbandák egyik legnagyobbikává válhatna az Astrodeath. Minden adott hozzá. Remélem, tudtam segíteni.

10/10

astrodeath_main_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3418212935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása